用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資收生要求討論
樓主: Jerv2014
go

直資收生要求討論  

Jerv2014 發表於 19-10-12 23:30
我比較好彩小朋友完全無情緒問題,其實IQ test 時心理學家都有分析埋有冇附帶精神情緒問題,都有參考價值 ...

有時高IQ學校都驚架,怕係SEN.
難教

Rabbitpigsheep 發表於 20-7-26 09:07
有時高IQ學校都驚架,怕係SEN.
難教

高IQ個腦同人不同,資優根本就是SEN, 屬SEN area內,如果有點特別,有經驗的老師一眼就看出,一定唔會收,以免麻煩。輕微的就有可能不覺,學校會收。
成績好根本唔需要資優,IQ120十的high average已可做到DSE或公開試全5星星,見不少。資優反而不少underachievers,因為本身多問題,而家長又不承認及面對,不去解決。資優兒童的家長係更要有耐心去教他們的資優兒。家長應該多注意資優兒的社交丶與別人溝通丶情緒控制丶EQ及同理心,以及多給予情意教育,而不只是注重有幾叻識幾多嘢。

conniewktang 發表於 20-7-27 10:28
高IQ個腦同人不同,資優根本就是SEN, 屬SEN area內,如果有點特別,有經驗的老師一眼就看出,一定唔會收, ...

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/curriculum-development/major-level-of-edu/gifted/resources_and_support/ge_resource_bank/files/affectiveEdu/AE_SurvivalKit.pdf

醒目開學勳章 貢獻勳章

見到樓主嘅改變

以你仔仔嘅score ,加上無乜問題,又英數超前,其實你係幸運兒!
你做個test 無HK 數據,如果用返HK 數據,應該得130 頭,即約HK人口top 2%左右

其實APS唔多功課,好多時津校功課仲多,但唔緊要,見招拆招,成長中可能仲會遇到其他問題,只要家長同行,保持良好親子關係就好

再難行嘅時候,我都應該已走過....
睇化哂,HK嘅教育... 連神校嘅資優組負責老師都打壓尖子,我聽過好多case, IQ>145 (0.1%) 嗰班,似乎讀非名校先有運行,所以,樓主
恐龍家

想跟進下, 讀左一年小一, 樓主小朋友點情況? 適唔適應? 有冇再考插班?

我覺得考直資只需要基本學術
而且唔需要cert
更加係唔需要去到小二三程度的學術
考直資著重說話能力,表達能力和反應

學術好其實大把機會
小二考插班sure win

jennylady 發表於 21-7-16 13:22
而且唔需要cert

認同,考小一唔多唔小有運氣/眼緣成份,讀名幼稚園有分加,小朋友反應快,懂得表現自己較易有offer。
插班就睇小朋友成績,實力了。

樓主而家近況點?

藴藴 發表於 21-7-16 13:50
認同,考小一唔多唔小有運氣/眼緣成份,讀名幼稚園有分加,小朋友反應快,懂得表現自己較易有offer。
插班 ...

好似見到樓主喺小學雜談嗰邊話仔仔可以跳級升小三啊

zaba 發表於 21-7-16 14:16
好似見到樓主喺小學雜談嗰邊話仔仔可以跳級升小三啊

好好彩入左間好嘅學校,老師校長都盡力提供支援,校長有用心留意小朋友, 平衡過佢心理同成績後提出比小朋友跳班。

zaba    發表於 21-7-19 09:00

jennylady 發表於 21-7-16 13:22
而且唔需要cert

—》完全同意

但其實唔太明點解從呢幾方面就睇到小朋友適合,尤其一讀12年嘅龍校,求分享指教

mastermama 發表於 21-7-16 18:35
—》完全同意

幼兒小朋友表達能力好多時睇屋企同佢interaction, 識的詞彙多唔多,理解力好唔好。 如果家長有心栽培,小朋友一定唔會差得去邊。

而且其實學校有時問d問題好有心思,測試到小朋友鍾唔鍾意睇書(睇得多書無形中識多好多知識),肯睇書的小朋友一定唔會差得去邊。

conniewktang 發表於 20-7-27 10:28
高IQ個腦同人不同,資優根本就是SEN, 屬SEN area內,如果有點特別,有經驗的老師一眼就看出,一定唔會收, ...
資優兒的社交丶與別人溝通丶情緒控制丶EQ及同理心>>>> 這些問題可以降決到嗎?

cafeva 發表於 21-7-16 18:46
資優兒的社交丶與別人溝通丶情緒控制丶EQ及同理心>>>> 這些問題可以降決到嗎?
...

取決於父母的parenting style, 如果只是著重成績,而唔去好好教養或訓練小朋友EQ同社交,沒有生活技能,即使學業有成,將來工作時一樣會出事,會好痛苦,因為高分低能!記住,小朋友係唔會大大下自然改善問題,係要教㗎,唔教就冇改善。
將來做工作時是需要與別人溝通同協作,而不只是閉門造車。
仔學校有個女仔,11歲,讀美式國際學校中學部Grade 9(中四),已考完入大學的AP, 成績優異,可入大學,但父母不想,想她留國際學校多些社交,他們明白女兒本身叻,使乜咁急入大學,在中學享受下校園生活,學下社交丶溝通,做project多些協作,對他們女兒長遠發展來說更有利!

Jean1769 發表於 21-7-16 18:46
幼兒小朋友表達能力好多時睇屋企同佢interaction, 識的詞彙多唔多,理解力好唔好。 如果家長有心栽培,小 ...

多謝分享!因小兒有幸有幾個不錯offer,但都擔心考小一靠表達,但入讀後就要睇讀書有冇天份,對個仔無太大信心,所以都想了解學校揀人準則