用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資收生要求討論
樓主: Jerv2014
go

直資收生要求討論   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 19-10-16 10:23
我认识一个甚至在P1话识F1数tim, 虽然几年以来,数学分数不差,但绝对只是中上,什么奥数比赛也不过普普通 ...

非常同意!這就是為何我只讓兒子入普通官津學校的原因,而且間學校(旅小)不教快!但對資優,學校校長同老師算handle得幾好,讀得非常開心,朋友眾多,現小五了。

conniewktang 發表於 19-10-16 09:32

這事成日發生,因資優生識曬上堂易忍不住challenge老 ...

點解佢覺得學術已經超前重要做超大b?

猴子爸 發表於 19-10-16 10:23
我认识一个甚至在P1话识F1数tim, 虽然几年以来,数学分数不差,但绝对只是中上,什么奥数比赛也不过普普通 ...

很認同

conniewktang 發表於 19-10-16 10:30

非常同意!這就是為何我只讓兒子入普通官津學校的原 ...

我都覺得係,反正佢哋呢啲已經超前的話其實讀邊間分別係唔大。學校學術嘅嘢對佢哋嚟講始終都係會慢咗,但係如果學校可以有包容嘅心態對待佢哋,同埋佢哋返學係開心就更加重要,對佢哋成長更加好。

fadgare 發表於 19-10-16 11:24
點解佢覺得學術已經超前重要做超大b?

因為男孩女孩發展不同,遲一年入學可以玩多一年先,校長理念係按適當年紀學適齡東西,我個是早產B仲生於12月,是資優但我從冇超學年教學術,只focus on 閱讀,數學的小一內容主要是學券PLK幼稚園教的,另外好多嘢佢係自學的!

conniewktang 發表於 19-10-16 11:29
因為男孩女孩發展不同,遲一年入學可以玩多一年先,校長理念係按適當年紀學適齡東西,我個是早產B仲生於12 ...

我嗰個都係12月,不過我冇畀佢做超大,因為一直以來佢發展都幾好,雖然心理學家評估話冇問題,但係我覺得佢表達能力的確係弱啲,不過其他嘢都冇乜問題。所以就畀佢照上,幸好都有適合佢嘅學校收佢,佢都讀得幾開心。另外你之前有一段都講得幾啱,就係要多啲照顧佢哋情緒問題,父母好容易對資優兒有過高期望,對佢哋造成壓力。

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,資優唔等於係麻煩人,真係唔係一定架!
就係因為你地個個都咁講,搞到一d超能力嘅小朋友家長,見到個細路正正常常,於是死口話佢唔係資優!但無check 過~ 無必要!

不過,的確係麻煩嘅比唔麻煩嘅多,而IQ score 越高,都真係越麻煩嘅....
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

關於學習較深程度嘅知識

我想提出一點,就係學習動機!
有好多資優兒的確係因為專注力問題,或疑似過動,最後評估出嚟係資優,點解會咁?
其實好似細路活响"唔需要學咁深" 嘅環境下,甚至爸媽唔俾佢學!結果係佢長期得唔到樂趣,變成唔鍾意學習,學校係一個無樂趣嘅地方...
我識一個咁嘅細路,九龍城band 3頭成績,响校內全無自信,結果到佢中學升到間band 2 學校,考分班試後入埋英文班,因為環境同peer group 都唔同哂,佢揾返自信,數學科係全級第一!

所以,無論小朋友係咪資優,最緊要係佢有興趣學嘅野,玩嘅野,有機會就安排俾佢學 (當然唔係打機啦~ 但可以學programming 架),當學一樣野得到成功感,其他野就會慢慢容易解決

恐龍家

小曳人 發表於 19-10-16 12:40
關於學習較深程度嘅知識

我想提出一點,就係學習動機!

我唔覺得爸媽會唔比個小朋友學,因為他們會自學,只是香港教育對資優的support不行,不似美國等西方國家那樣多resources, 而且,香港的學制也不合資優小朋友!
同意IQ score越高,小朋友越容易有附加的問題!例如:9歲小朋友身體 or EQ, 但十幾歲小朋友的心智或IQ, 使他無所適從。
但我覺得冇問題係不需要去做IQ test, 知道又如何,有個label對小朋友不太好!反正佢都會自學!可能家長想知而已!
資優不一定100%都有問題,但中的機會率頗高,so far我未見過完全冇嘢,或者有咁嘅細路,但我唔知。
個人覺得,唔係個個小朋友都要學得咁專咁尖咁深,也不一定個個資優小朋友將來會做科學研究之類,他們還可以做其他行業㗎!

醒目開學勳章 貢獻勳章

conniewktang 發表於 19-10-16 12:58

我唔覺得爸媽會唔比個小朋友學,因為他們會自學,只 ...

我個係real case... 爸媽唔教,甚至唔俾學,係因為姐姐响修女學校出咗好多問題,太叻,於是就唔俾個細學比課程較深嘅知識
可能因為我响資優家長群組當中,聽唔少故事,的確有d少眾係品學兼優,而數學比賽成績好好,但佢有無問題呢? 其實.... 最有問題係又自發學習,又叻,仲要品學兼優!太過份喇!!!

另外,就係有唔少係無乜特別,無專長,成績唔係最top (但都叫中上),唔係特別有學習動機,就係一個普通人,但somehow 佢check 咗,IQ>135 甚至>140

恐龍家

小曳人 發表於 19-10-16 13:40
我個係real case... 爸媽唔教,甚至唔俾學,係因為姐姐响修女學校出咗好多問題,太叻,於是就唔俾個細學比 ...

以前小學同而家中學 響學校 所遇到嘅, 品學兼優嗰啲 主要都係 talented Children,  品學兼優兼科科都掂. ( 沒有什麼特別獎項 , 這類'學生是泛優) 而有部分 gifted Children , 有一科特別叻( 例如 攞全港性數學獎)  就有其他問題, 如紀律或情緒問題。

Sheep06 發表於 19-10-16 13:53
以前小學同而家中學 響學校 所遇到嘅, 品學兼優嗰啲 主要都係 talented Children,  品學兼優兼科科都掂.  ...

2樣其實都有。

小曳人 發表於 19-10-16 13:40
我個係real case... 爸媽唔教,甚至唔俾學,係因為姐姐响修女學校出咗好多問題,太叻,於是就唔俾個細學比 ...

有啲嘢家長未必講比你知,冇問題,是否直的完全冇,I doubt it!

醒目開學勳章 貢獻勳章

Sheep06 發表於 19-10-16 13:53
以前小學同而家中學 響學校 所遇到嘅, 品學兼優嗰啲 主要都係 talented Children,  品學兼優兼科科都掂.  ...
sorry,可能我miss咗個definition
what if 一個小朋友,佢被定性為talented,但佢如果去個智力評估,結果一樣>130??

只係我唔明,點解一定要講到gifted 就有問題 (well~ 一定係個腦有問題)

好似樓主講,佢小朋友無乜問題,咁即係點?
如果樣樣都無乜野,就係無學習動機 (好多普通人都無),咁又點?佢都>130喎
恐龍家

小曳人 發表於 19-10-16 14:03
what if 一個小朋友,佢被定性為talented,但佢如果去個智力評估,結果一 ...
talented kids 應該係有好performance既小朋友. 可以係gifted kids.

what if 一個小朋友,佢被定性為talented,但佢如果去個智力評估,結果一 ...

我絕對相信有GC 係冇任何問題,佢地父母非常幸運

sunnymama2 發表於 19-10-16 14:56

我絕對相信有GC 係冇任何問題,佢地父母非常幸運

應該有,但我未見過,我教了20幾年b1 secondary school了,gifted見不少。

不是個腦有問題,是個腦structure與常人不同。太聰明,會比較敏感,較容易出事。
如果沒有問題的,咁父母真的好幸運。只是更多的父母接受不了子女有點特別,而且程度多少好視乎父母點睇,可能少少嘢,父母會覺得冇嘢,或包容。
我識果個小學至中三都品學兼優,又有比賽的獎,又乖又有禮,人見人愛。可惜上到中四,可能壓力,成家都Gifted, 差不多個個外國名U畢業,最差果個HKU 畢業。壓力使個女仔睡不了吃不下,有焦慮上不了課,要休學,返學又休學,I Q160十。
有個auntie個仔港大醫科畢業,由細到大品學兼優,又有禮,啲人非常羨慕,話佢冇任何問題,test過係冇。原來他發洩情緒的方法是bang爛曬屋企的門,所以屋企成日整門,對外係好似冇咩嘢咁!

conniewktang 發表於 19-10-16 15:08

應該有,但我未見過,我教了20幾年b1 secondary scho ...

會不會冇問題的資優,跟本不會去check ?
而且有些資優,未必一定有甚麼很突出?
同意talented kids 已經夠用,是父母「理想」的小朋友,見過一個2歲巳認字,十歲玩扭計色高手,圍棋高手,品學兼優,我以為佢資優,原來IQ「只是」124。
另識一個男仔,品學兼優,運動音樂社交様樣精,中學考邊間收邊間,仲要高大靚仔(世界真不公平),佢小一check過都是12x尾”only”.

conniewktang 發表於 19-10-16 10:30

非常同意!這就是為何我只讓兒子入普通官津學校的原 ...

欣賞你,亦都欣賞學校
‹ 上一主題|下一主題