用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資收生要求討論
樓主: Jerv2014
go

直資收生要求討論  

小曳人 發表於 19-10-16 14:03
sorry,可能我miss咗個definition
what if 一個小朋友,佢被定性為talented,但佢如果去個智力評估,結果一 ...

係囉,其實我都想知咩為之有問題。如果心理學家check過曬話冇問題,亦都唔使跟進,咁又算唔算有問題呢?不過人無完人,就算係普通人都可能有情緒問題,會發脾氣,咁又係咪有問題呢?

fadgare 發表於 19-10-16 15:51
係囉,其實我都想知咩為之有問題。如果心理學家check過曬話冇問題,亦都唔使跟進,咁又算唔算有問題呢?不 ...

所以就係話家長條缐個個不同,有人覺得情緒同脾氣不是問題,但又有人覺得這是問題,因人而異!不過情緒問題,可以引起depression及anxiety, 可大可少囉!
我只信自己雙眼,同數據,每年見咁多細路,每級5班,共6級,SARS年30幾人一班,人多時40-46人一班, 我教中學教了20幾年,品學兼優之後有問題也不少,當然我不希望細路有問題,當年EP都話佢地冇問題㗎(家長講),只IQ 高,事實係他們卻較普通人容易出事。
所以我才說對GC, 情意教育,情緒控制的教育才重要。我覺得身心靈健康重要過一切包括成績同獎項!
我要求好低咋,當個仔係普通細路教,雖然韋氏個IQ test確定他是GC, 但我不會push佢超學年學,佢自學有興趣的就由得佢自己搞掂。
我識個會考8A,Cambridge 碩士畢業,她現在做EP,對2個叻的小朋友也是不會逼,也讀普通地區一缐津小,是我舊同事!

小曳人 發表於 19-10-16 14:03
sorry,可能我miss咗個definition
what if 一個小朋友,佢被定性為talented,但佢如果去個智力評估,結果一 ...

我完全同意。

可能真係有專家做過, IQ愈高 ,有附帶問題機會愈高。呢方面不清楚。但talented 同gifted 條界線應該唔易clear cut。(當然唔係講極端聰明個啲,愛恩斯坦個腦真係同人唔同)

但亦唔可以排除 IQ高同時無問題。相反,情緒有問題或ADHD 都可以係gifted或者真係有問題。

如果所有學校對資優都有以上偏見,不論直資或津校,資優得黎又乖嘅小朋友同真係因adhd 而坐唔定嘅小朋友一樣待遇,其實都幾慘。

有家長提到見津校,收左之後先同學校提交評估報告,校長話一早就知道,校長又係用咩角度睇到小朋友係talented 唔係gifted?如小朋友表現再好d可能被校長認為係gifted跟住唔收。

另外,可能有家長真係為咗自我滿足而做IQ test, 但亦都可以係家長想更了解小朋友而做,呢個係其中一個方法去了解子女邊方面強,邊方面不足,從而改變教育方針。IQ test 都有提及小朋友有冇附帶其他問題,比數千元,(當然不是小數目)就有專家比意見好過自己估估下。

至於家長用資優呢個字眼去標榜小朋友有幾叻係個別家長概問題,亦唔係IQ test嘅本義,但本人經驗係好多時一比人知做左IQ test 又資優就比人標榜左係怪獸家長或自大就會有點無奈。

有家長覺得小朋友英文能力不足,怕追不上基本進度,帶小朋友上英文堂。這情況同資優兒鍾意英文家長帶小朋友上英文課。前者小朋友未必開心,後者相反,因佢嘅學習需求得以滿足。

做嘅野一樣,動機不同,但前者被人認為家長知小朋友不足之處,真是了解小朋友;後者被人認為家長不應只集中學術,考咁多cert 會好大壓力,唔好比咁大壓力小朋友。(事實係小朋友只是閒時讀兩頁已考到,根本無壓力可言)

本人一有時間就帶小朋友出國玩,好彩只是五天工作,星期六日都陪小朋友玩。但都常被身邊返足7日工嘅朋友話怪獸,比咁多野小朋友學,應該比佢玩多d。佢小朋友鍾意反斗車王,記得晒d角色名佢就好開心,我小朋友識元素表又話我做咩比埋d咁專門嘅大人野佢睇。

綜上,資優一詞本是客觀事實,但係香港已變成麻煩小朋友及怪獸家長嘅關聯字眼。

回覆太長,因有感而發,文筆唔太好請見諒,亦絕無惡意。

Jerv2014 發表於 19-10-16 16:48
我完全同意。

可能真係有專家做過, IQ愈高 ,有附帶問題機會愈高。呢方面不清楚。但talented 同gifted  ...

我估你誤會咗我意思,個校長憑經驗覺得小朋友係gifted, 但都收。
我知道我仔入讀之後幾年,有人插班同考小一都話明係GC都有收,所以我話間小學handle這方面細路ok的,所以個校長會收GC,可能有信心handle到。

Jerv2014 發表於 19-10-16 16:48

係...所以我從來唔會主動同人講。人哋讚我小朋友,我多數淨係話佢記性好或者講聲多謝就算。其他不會提。小一面試有老師試探過,我也是拉開話題。當時有老師無啦啦問我也覺得奇怪。不過我都明白有啲老師可能見過一啲學生好好動,令佢哋好難做,所以對其他資優嘅小朋友都會有偏見。所以搵一間學校係包容佢哋真係好重要,同埋會鼓勵佢哋發展自己嘅才能。強扭的瓜不甜,學校唔鍾意呢類小朋友就算了,家長也無謂勉強。反正行行出狀元,始終會有佢哋發揮嘅天地。加油。

fadgare 發表於 19-10-16 15:51
係囉,其實我都想知咩為之有問題。如果心理學家check過曬話冇問題,亦都唔使跟進,咁又算唔算有問題呢?不 ...

資優兒童都有一個特點,就是觀察力十分強,喜愛發問,尋根究底。卻不喜歡例行及沉悶的抄寫工作,也抗拒欠缺思考及啟發的習作。加上敢於挑戰既有的價值觀,所以縱然天賦聰穎,卻未必一定是「聽聽話話」的乖學生,並對大人的要求照單全收。

此外,資優孩子智能發展比生理、心理和情緒的發展快,因此很易產生不協調的問題。例如,他們認知能力強,容易感應世界的問題,而產生焦慮和恐懼;面對事物的不完美又會感到不安和沮喪;對自己有很高要求,卻意識到自己的不足,長期受壓,情緒易波動。總之,情緒特別敏感,但了解和處理自己情緒的能力卻未能趕及,而容易形成種種情緒困擾的問題。

若資優的兒童在校內出現問題,多數因為課堂內容太淺、教學速度慢、教學形式沉悶和欠啟發性。若較好動、多表達意見的資優學童被錯置在單向式授課及紀律嚴明的學校,不但未能發揮學童的潛能,還會引出很多行為和秩序的問題,把他們的特質誤解成搗蛋和不合作。

資優的孩子跟其他孩子一樣,要有健康的發展,需要成人的了解,各方配合,才能跨越成長的障礙並發揮他們天賦的潛能和才華。

( quoted from hkedcity. net)

回覆樓主:

直資收生要求變左資優兒童討論

hahaha1231 發表於 19-10-16 22:21
直資收生要求變左資優兒童討論

如冇看錯 , 題目是 樓主兒子是資優兒, 但為何 有些 直資不收,, 希望家長指點一下 資優兒投考策略。

好馬總有伯樂,GC 總有欣賞他的學校。 認識早年前 有位小朋友K2,K3 已看chemistry d 書, 考P.1 DBS 收左, 所以我說樓主  DBS 是有機會的。

醒目開學勳章 王國長老

Sheep06 發表於 19-10-16 23:45
如冇看錯 , 題目是 樓主兒子是資優兒, 但為何 有些 直資不收,, 希望家長指點一下 資優兒投考策略。
...
所以咪俾真人實例樓主知資優未必係優勢, 反而有部份名校厭煩即刻 out 走個小朋友
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

我應該唔會同自己小朋友做IQ測試,等到科技可以DNA測試的時候,我亦唔會去做DNA測試,旨在發現邊方面強,繼而有方向嘅培養。

個人的諗法係:我更在意自己在日常點滴用自己嘅感官去了解自己的小朋友,而非靠機器做出的報告。

攞到份白紙黑字嘅測試結果,也好容易使家長對自己小朋友的優點和劣處有預設和標籤,從而在很幼年時期,就人為干預其發展發方向。

其實,愛因斯坦同其他科學家都唔係佢啲家長做左IQ測試後,定向培養出來的啩⋯⋯(冇惡意)

momojustin 發表於 19-10-17 04:37
我應該唔會同自己小朋友做IQ測試,等到科技可以DNA測試的時候,我亦唔會去做DNA測試,旨在發現邊方面強,繼 ...

非常同意,好少人好似你咁識諗。就係因為我眼不少GC, 被家長的高要求壓得喘不了氣,幾叻也沒意思,考不了試,返不了學,休學中,而IQ比他稍遜的,早已入了大學了,很心痛同可惜。但是忠言逆耳,孩子是家長的,家長喜歡如何培養其實不關我事。我仔N班老師已說他amazing memory, 我教英文的,自己冇摧俗他英文,但我也從不讓他參加任何應考的英文班,也不用叫他去考試,參加的Net teacher班也是玩的,我讓他自然發展。
記得有個學生同我講,他小一時考接近級100, 小六考級十,二缐小學,派入的,升中中四時已考全級第一,入了醫學院。叻的自然會叻,何須摧谷;要自學的,有能力自學的,他自己自然會學。GC天生敏感,現時眼見很多細路年紀很小就depression, 情緒病,精神有問題,眼見GC比較高危,所以我成日提醒自己不要比壓力個小朋友,唔想他壓力過大。若然當年我仔在舊校不是被欺凌要看EP, 我應該不會帶他去做資優測試,知道了其實不好,即使EP說他沒其他問題,但我覺得他與我見的GC一樣,情緒是比較敏感的,我覺得要家長耐心去教導,幸好他學校的情意教育同情緒支援做得好,我才見他的進步,選學校其實好重要,我也欣賞學校做了很多很多,因為校長對GC好包容同支持,而且機會好多,老師也沒有用異樣目光看待他(每年任教老師在教他之前已看過他IQ test report), 其實一般GC成繢不會是問題,其他方面反而要多加留意,否則走向2個極端。見過資優,可能為減壓,自我放棄,會考得幾分;但更多的是有情緒病考不了公開試!

miriam 發表於 19-10-17 00:21
所以咪俾真人實例樓主知資優未必係優勢, 反而有部份名校厭煩即刻 out 走個小朋友
...
我覺得唔關資唔資優事,如果我係校長見到有份小一申請人既portfolio係#1既內容,基本想唔駛見都screen out咗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

conniewktang 發表於 19-10-17 07:36

非常同意,好少人好似你咁識諗。就係因為我眼不少GC, ...
你真的接觸很多GC。有無過百?有無一D正常成長的,升讀神科的?你果間係咪band 1校?照計Band 1校應該好多好成績的GC。成2%,即係一年千二個,GC真係無乜特別!

hkpapa852 發表於 19-10-17 08:08
我覺得唔關資唔資優事,如果我係校長見到有份小一申請人既portfolio係#1既內容,基本想唔駛見都screen out ...

你咁講嘢得罪人了,我都唔敢咁直接。

conniewktang 發表於 19-10-17 07:36

非常同意,好少人好似你咁識諗。就係因為我眼不少GC, ...

很同意,其實而家興早教,小朋友多了機會接觸更多超前教育的資訊,父母又不遺餘力地「栽培」,期望又高,我擔心反而會否更早burn out了,結果對學習欠新鮮感沒動機了,這個情況常見於初中出現。
另外父母整天在想,怎麼才可「不浪費」了小朋友的天資呢,如果見子女只是平平無奇又失落了,不過我接觸許多疑似資優的成年人(子女証實是,他們本人也有特質),其實大部分現在都是普通人,有專業人士,有老師,有師奶,隨緣吧。

conniewktang 發表於 19-10-17 08:10
你咁講嘢得罪人了,我都唔敢咁直接。

教育唔係鬥叻,係去教導小朋友學習和掌握與年齡相符既知識和技能。
拔苗助長和客戶服務,不應是學校雖要專注的事。

cylau2    發表於 19-10-21 07:42
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cafeva 發表於 19-10-17 08:09
你真的接觸很多GC。有無過百?有無一D正常成長的,升讀神科的?你果間係咪band 1校?照計Band 1校應該好多 ...

B1校肯定非全GC, talented多,若果我講的唔啱聽,就當我多事了,可ignore我的comments!

cafeva 發表於 19-10-17 08:09
你真的接觸很多GC。有無過百?有無一D正常成長的,升讀神科的?你果間係咪band 1校?照計Band 1校應該好多 ...

升讀神科絕對不用GC, 比較驄明,勤力專注,便可以了。

同意選學校真的好重要。其實宜家老師多左training, 大概都 知道GC係點o不過個別老師還是好難頂⋯
情意教育係需要,但是真的有成效嗎?