用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資收生要求討論
樓主: Jerv2014
go

直資收生要求討論   [複製鏈接]

karllambb 發表於 19-10-15 13:33
咁睇黎考小一,神校真係好怕以資優, cert自居ge小朋友

我相信 是否 自居資優並非重點, 而是學校會 除了考慮是否 資優, 還會考核各方面的 表現。" 可能"神校 喜歡收全面一些的學生, 喜歡 Talented Children,  多於 Gifted Children.

Jerv2014 發表於 19-10-14 16:40
如果學校有咁概傾向,即使對人有禮又坐得定,小朋友天生內向慢熱已經輸左九成。

但我想讓小朋友順其自然 ...

我朋友嘅仔去年交左movers,最後英華offer,DBS有2nd in 但fail。我同幾個朋友今年也都有交movers。仲有一個交左flyer。我感覺movers k2考到不算超班,past paper做完就差唔多。flyer就超班小小,所以沒有再繼續考。

醒目開學勳章 王國長老

karllambb 發表於 19-10-15 13:33
咁睇黎考小一,神校真係好怕以資優, cert自居ge小朋友
考中小學時都係衰左, 插班都係一樣
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

考中小學都可以推斷係面試表現問題, 但係連插班都唔得? 雖然係資優, 但成績係咪都好標青?

醒目開學勳章 王國長老

Diversifyedu 發表於 19-10-15 15:09
回覆 miriam 的帖子

考中小學都可以推斷係面試表現問題, 但係連插班都唔得? 雖然係資優, 但成績係咪都好標 ...
成績都好好

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-10-15 15:02
考中小學時都係衰左, 插班都係一樣
次次去考学校,都告诉人家自己是资优?

醒目開學勳章 王國長老

猴子爸 發表於 19-10-15 16:22
次次去考学校,都告诉人家自己是资优?
係............總之完全好老實咁囉

miriam 發表於 19-10-15 16:41
係............總之完全好老實咁囉
他有没有参加制服团体,或是运动校队?通常学校最怕这些学生很不合群,又经常挑战老师权威等等,如果他已经可以在团体里survive, 可能学校不会有太多顾虑。

醒目開學勳章 王國長老

猴子爸 發表於 19-10-15 16:48
他有没有参加制服团体,或是运动校队?通常学校最怕这些学生很不合群,又经常挑战老师权威等等,如果他已经 ...
以我所知係無, 根本都忙都死, 屋企人係做 "車手" 咁車佢去唔同地方上堂

miriam 發表於 19-10-15 13:08
我之前都有講過識一位小朋友 IQ140, 但考 SPCC 唔收, 其實我有口痕問過佢父母, 有無將所有 REPORT 同拎過既 ...

好多學校好怕資優這個term, 寧可收talented students, 眼見資優小朋友,十個有9個都伴隨其他問題,老師比較怕,見過即使IQ過160, 小學到初中都冇問題,上高中都一樣出事。所以,如果有得選擇,會選有禮得體聽話中上智力的,也不會選資優(個人經騐),有錯請指正。所以考學校,不提資優2字會更好!

miriam 發表於 19-10-15 17:04
以我所知係無, 根本都忙都死, 屋企人係做 "車手" 咁車佢去唔同地方上堂
这些小孩子最需要的,不是“学0野“, 而是在团体里的生存技能。

猴子爸 發表於 19-10-15 17:11
这些小孩子最需要的,不是“学0野“, 而是在团体里的生存技能。

agree!
如果比我,我會收埋份資優report, 收了再出示。So far 中學面試收生,很少人會主動交資優報告(升小一唔知),但有經驗的老師好易看得出。資優有時比較偏執,似A, 老師不喜歡,因為不聽話,怕課堂上有問題。(國際學校除外!)

醒目開學勳章 王國長老

conniewktang 發表於 19-10-15 17:10
好多學校好怕資優這個term, 寧可收talented students, 眼見資優小朋友,十個有9個都伴隨其他問題,老師比 ...
問完係咪有俾 REPORT 時死因係咩我無謂講, 我心知算數.

醒目開學勳章 王國長老

猴子爸 發表於 19-10-15 17:11
根本好多野都識, 上堂就真係會遊魂囉

醒目開學勳章 王國長老

conniewktang 發表於 19-10-15 17:17

agree!
當事人真係踩界 A

miriam 發表於 19-10-15 17:28
當事人真係踩界 A

仲有些伴隨讀障或ADHD features, 或情緒、語言溝通等問題。資優其實知憂,越大越明顯!如果有得選擇,IQ 120幾最好!

醒目開學勳章 王國長老

conniewktang 發表於 19-10-15 17:40

仲有些伴隨讀障或ADHD features, 或情緒、語言溝通等 ...
領教過個種偏執, 真係想打鑊佢架

好彩我個件係 "脂憂" 啫

miriam 發表於 19-10-15 17:48
領教過個種偏執, 真係想打鑊佢架

好彩我個件係 "脂憂" 啫

教果啲仲頭痛,無論老師定家長!

醒目開學勳章 王國長老

conniewktang 發表於 19-10-15 17:49
教果啲仲頭痛,無論老師定家長!
我囡小學時輔導主任同我講過, 咁多年黎學校出過幾個話要諗方法炸左學校既學生, 幾位都係資優人士

miriam 發表於 19-10-15 17:51
我囡小學時輔導主任同我講過, 咁多年黎學校出過幾個話要諗方法炸左學校既學生, 幾位都係資優人士
...

唔出奇,他們古靈精怪,思想大幾年,多數不喜傳統學校,除非社交冇問題或多朋友可以compensate返!
‹ 上一主題|下一主題