用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資收生要求討論
樓主: Jerv2014
go

直資收生要求討論  

回覆 sunnymama2 的帖子

所以結果分數會有+/-6分既存在

PTL_L 發表於 19-10-13 13:07
回覆 sunnymama2 的帖子

所以結果分數會有+/-6分既存在

I see. 我係諗緊個專家係唔係比得好鬆手

Jerv2014 發表於 19-10-13 11:52
我都明白好容易比人有怪獸家長概感覺,因家中長輩都曾經咁認為。

其實我都係 如一般家長帶小朋友去書店睇 ...

No offense, 對於資優兒來講好奇心上獲得滿足當然係開心,但我有少少詫異嘅係考cert上肯定會比玩樂更開心,呢個關附價值觀建構,對於幼稚園學生會唔會太務實?

當然你係家長一定最清楚同了解自己小孩嘅特質,純粹路人甲多口,見諒。

Diversifyedu 發表於 19-10-13 14:58
No offense, 對於資優兒來講好奇心上獲得滿足當然係開心,但我有少少詫異嘅係考cert上肯定會比玩樂更開心 ...

其實我表達得唔好,我只同佢講呢個係佢努力既證明,同做得好比貼紙小朋友性質差唔多

Diversifyedu    發表於 19-10-14 10:27

醒目開學勳章 貢獻勳章

sunnymama2 發表於 19-10-13 12:35
好奇一問,IQ test 有主觀成分嗎? 會唔會有些專家會俾分嚴d,.有些係鬆手d?
以我所知,佢地d題目會計時,用說話講,所以所選語言都好緊要,另外就係孩子狀態,心理學家應該會鼓勵孩子作答,如果某部份覺得孩子狀態唔理想,有機會skip,另外,報告亦會講明孩子狀態所影響嘅準確度
所以,心理學家嘅因素好有限 (除非小朋友見到佢個樣就唔想合作~),反而孩子狀態最重要

恐龍家

小曳人 發表於 19-10-13 19:31
以我所知,佢地d題目會計時,用說話講,所以所選語言都好緊要,另外就係孩子狀態,心理學家應該會鼓勵孩子 ...

明白,多謝你

Diversifyedu 發表於 19-10-13 02:38
其實學術並不一定係直資較强調部分,尤其對於唔收或者二面後先收portfolio嘅學校,佢哋比較著重學生特質, ...

好同意

之前爬過不少文及問過教育顧問意見,基本上申請學校不要交任何IQ report,因為學校某程度有歧視,會篩選,即使你小朋友係沒有情緒及其他行為問題,但佢哋就係會覺得有問題(因為高智商多數有附帶問題),所以無論是考小一定係叩門定係插班都不要交。佢叻自然睇得出,唔需要交呢啲report。入學後如想要多啲支援再交也不遲。如果有人交咗有成功例子歡迎分享。
以及,其實真的不用太在意考小一學校收唔收,可能只係學校覺得唔適合。資優兒童應該搵合適的學校比佢,等佢好好發揮。而且如果潛力好,將來大把選擇。你小朋友學術好,上小一不難應付,到時成績好大把嘢揀。

fadgare 發表於 19-10-14 15:57
之前爬過不少文及問過教育顧問意見,基本上申請學校不要交任何IQ report,因為學校某程度有歧視,會篩選, ...

如果學校有咁概傾向,即使對人有禮又坐得定,小朋友天生內向慢熱已經輸左九成。

但我想讓小朋友順其自然咁發展,唔想人為改變佢性格(當然唔係咁容易,亦認為內向慢熱可以係優點,有耐性同埋鍾意先觀察),但又好大機會入唔到心儀學校,因為唔交iq test, 面試其間又表現唔到你概獨特性(都可能如其他家長所講學術要求再高都已經saturated左,根本唔會太著重)。

下一個小朋友想讀直資,都唔知可以為佢做d咩準備。想請教下教育顧問對英文cert (如mover)或 其他獎項有咩見解,應唔應該
比學校,之前有家長提到可能會令人覺得家長太谷有反效果。

另希望有交左iq test又成功概家長分享一下。

Jerv2014 發表於 19-10-14 16:40
如果學校有咁概傾向,即使對人有禮又坐得定,小朋友天生內向慢熱已經輸左九成。

但我想讓小朋友順其自然 ...
本身慢熱係一定會輸蝕,但學術型學校未必介意。有些小朋友未必多嘢講,但只要肯主動舉手答啱問題,都有機會。不過呢啲要訓練。我明你意思話驚佢未必表現到自己先交report,不過其實主要係驚學校有偏見。寧願佢哋覺得小朋友比較「静」,好過凝住佢有問題。不過唔緊要,小朋友成績好,將來一樣有機會。至於英文cert,比賽cert,有可以交埋,但最好係有認受性,或者是大型比賽,而且要表現好的獎項。學校揀人主要揀適唔適合,多數學術未必考好深,但一定要主動健談要識表達自己。有些學校要求轉數快,即刻答到的小朋友。睇你小朋友特質,雖然MISS咗SFA,KTS/APS也有機會,有興趣可以試下。聖瑪加利對資優兒童也有支援,有興趣還可以報名。

fadgare 發表於 19-10-14 15:57
之前爬過不少文及問過教育顧問意見,基本上申請學校不要交任何IQ report,因為學校某程度有歧視,會篩選, ...
我身邊有個case (聽聞)夾左iq rpt for 某校,亦收左,小朋友性格是較靜

朋友的case有d類似
兩兄妹, 哥哥應該係資優(冇測過, 但好驚人的學習能力, 學術極強)內向
父母冇特別帶佢學嘢考cert, 覺得個仔夠聰明應該考到
結果最後驚濤駭浪入到其中一間三私一直

經過教訓, 父母都担心妹妹
因為妹妹內向, 冇哥哥咁叻, 但都中上
妹妹K2開始補英文, 普通話, 跳舞 (我唔知exactly報咗乜), 考咗一堆cert
妹妹雖然內向但個樣好乖, 坐得定, 有禮貎
結果攞到6個offer, 三私一直中咗兩間, 估佢唔到

naicha 發表於 19-10-14 17:56
朋友的case有d類似
兩兄妹, 哥哥應該係資優(冇測過, 但好驚人的學習能力, 學術極強)內向
父母冇特別帶佢學 ...
my guess, 大部分學校都是喜歡收淡定唔會上堂搞搞震的,但當然要開金口答問題先得

小一再考小一?會唔會怪怪地呢?好多學校唔比申請。

Jerv2014 發表於 19-10-14 16:40

但我想讓小朋友順其自然 ...
我亲耳听过有名校校长话,他的学校“不太欢迎”资优生,嫌麻烦,他们觉得只要小朋友能听指令,有礼貌,有基本学术基础,有教养,就很足够,当然,当间间几千人选100+ 时,精乖伶俐,懂得讨人欢心得来又有童真,都会着数d啦。
还有,就是通常表面话有100+的学位时,大家都不要天真地以为真的有100+供外部认购。。。 所以,不要以为进不了second in或是没有拿到学位就一定是自己的小朋友及不上别人。

就算是最终要读官津,之后都还有很多机会插班,或是在原校里排前列,入名中学。

猴子爸 發表於 19-10-15 09:28
我亲耳听过有名校校长话,他的学校“不太欢迎”资优生,嫌麻烦,他们觉得只要小朋友能听指令,有礼貌,有基 ...

唔好講學校,我諗絕大多數父母都希望自己小朋友乖巧聰明就足夠,都唔想要資優但又難教的小朋友(資優而冇情緒問題的,才是真正俾父母額外的禮物)。更何況學校!

sunnymama2 發表於 19-10-15 09:56
唔好講學校,我諗絕大多數父母都希望自己小朋友乖巧聰明就足夠,都唔想要資優但又難教的小朋友(資優而冇 ...
所以除非是肯定那一间小学是特别接受资优生,否则应该假设学校都是抗拒资优的,那就别提供IQ test results。如果小朋友是醒的,在面试时表现出来就够了。

猴子爸 發表於 19-10-15 10:04
所以除非是肯定那一间小学是特别接受资优生,否则应该假设学校都是抗拒资优的,那就别提供IQ test results ...

因為曾經看過很多育兒的群組, 或者陪伴兒童早讀的群組, 不難發現, 其實提倡早讀和伴讀家長所培養出嚟 d 小朋友, 一般K2 中英文程度已經達到以下程度或更高 :

- 英語方面已準備考flyer, ( K2 已考flyer,
自行看 chapter book)

- 中文生字至少認識500 個以上 (伴讀的小孩一般K1,2已經完成基礎漢字500, 自行看圖書)

- 數學已達23年級程度 (很多家長已經早教數學)

所以樓主在考直私同以上的小朋友比較, 其實沒有優勢

優勢在於以下兩點:

- 小兒IQ140
(其實好多家長都沒有做 IQtest)

- 熱愛讀書 (主要科學方面:例如已記晒整個元素週期表,包括符號及全名,明白什麼是電子層,天文方面已記得所有星球之溫度及月亮數量等)

我相信有啲學校會欣賞他在科學知識和科學資優

尤其是申請DBS的時候, 我覺得應該在profile裏提及這方面的特長.
我相信DBS會喜歡這類型學生

就算小一入不到心儀的學校. 以他的資優, 小二一定可以插入神校.

樓主, 加油!

cafeva    發表於 19-10-15 13:52

醒目開學勳章 王國長老

猴子爸 發表於 19-10-15 09:28
我亲耳听过有名校校长话,他的学校“不太欢迎”资优生,嫌麻烦,他们觉得只要小朋友能听指令,有礼貌,有基 ...
我之前都有講過識一位小朋友 IQ140, 但考 SPCC 唔收, 其實我有口痕問過佢父母, 有無將所有 REPORT 同拎過既獎俾埋學校, 答案係有, 死因我即刻知係咩囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-10-15 13:08
我之前都有講過識一位小朋友 IQ140, 但考 SPCC 唔收, 其實我有口痕問過佢父母, 有無將所有 REPORT 同拎過既 ...
咁睇黎考小一,神校真係好怕以資優, cert自居ge小朋友