用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 1st Interview 結果
樓主: hwial2xxx
go

SFA 1st Interview 結果  

回覆 Sheung07 的帖子

多謝安慰

請問一下2nd in 考咩?請教(emoji)(emoji)

回覆 Jecabayle 的帖子

哎....甘係有點難揀!加油💪

chelseayi 發表於 19-10-11 11:59

哎....甘係有點難揀!加油💪

Ok 嘅,一個是早上,一個是下午,是怕亞媽我倦!
Tsl 咁難考,陪跑多!

Jecabayle 發表於 19-10-11 09:09
有2in ,不過撞咗tsl !!

我都係呀,但時間撞到正,只能二選一。請問你會如何選擇?我其實對學校所知不多,心大心細中。

請教大家St.Francis 是否大班教學只有一位老師,屬於傳統教法,比較谷和多功課的?

sfa 1st in我撞咗tsl,一個上午考兩間...好在sfa非常有效率準時考完...tsl陪跑多,cant agree more

eirrac 發表於 19-10-11 12:10

我都係呀,但時間撞到正,只能二選一。請問你會如何選擇? ...

TSL今年有特別處理。如果喺面見時間開始計1小時內去到學校,可以排候補。之後面見組別只需要有人冇來,你就可以補上面試。

回覆 eirrac 的帖子

小一每班45人,冇雙班主任,所以係一個老師負責。開學之後可能會少一、兩個,之後每年都會走一D人,最後留低大若13x-14x。傳統式教育,但D小朋友會以佢哋自己嘅形式去接受,所以絕大多數都好精靈。學校只係教快一年,谷唔谷係家長嘅選擇。有D希望响級40以內,會比較進取。暫時級100名左右,都屬於band 1學生,band 3同學仔係單位數字。功課唔算多,特別係小一,通常都只有兩至三樣。

2nd in日期係幾時?

回覆 Tikatika 的帖子

10/26 :)

eirrac 發表於 19-10-11 12:10

我都係呀,但時間撞到正,只能二選一。請問你會如何選擇? ...

咁得啦,兩間都去考,祝大家成功!

好意外竟然有second in,這麼多家面試我覺的他表現最差就是SFA,好多問題答不好。那天一個上午in兩家學校,狀態也一般。

Sheung07 發表於 19-10-11 13:02

小一每班45人,冇雙班主任,所以係一個老師負責。開學之後可能會少一、兩個,之後每年 ...

十分感謝你的詳盡回覆 (emoji)(emoji)(emoji)

請問每年所離開的人,是指學校要求走還是自己走的?

另外,課外活動多嗎?

C9Ma 發表於 19-10-11 12:58
TSL今年有特別處理。如果喺面見時間開始計1小時內去到學校,可以排候補。之後面見組別只需要有人冇來,你 ...

好多謝你話我知 (emoji)(emoji)(emoji)

Jecabayle 發表於 19-10-11 15:43
咁得啦,兩間都去考,祝大家成功!

Good luck (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

多數都係良禽擇木。課外活動有好多,個人覺得學校比較著重art同academic嘅課外活動多D。

eirrac 發表於 19-10-11 17:25
好多謝你話我知 (emoji)(emoji)(emoji)

唔使客氣!加油!

Sheung07 發表於 19-10-11 18:46

多數都係良禽擇木。課外活動有好多,個人覺得學校比較著重art同academic嘅課外活動多D ...

多謝晒你嘅分享 (emoji)

SFA隊頭隊尾都會有人走,考得好的自然更上一層樓,插入一條龍神校。跟唔上的都無謂再留,中英數主科,其中一科全年平均成績唔合格就要留班,每年都有好多人唔想留班而走。

熙B妈 發表於 19-10-11 17:23
好意外竟然有second in,這麼多家面試我覺的他表現最差就是SFA,好多問題答不好。那天一個上午in兩家學校, ...
all relative