用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 (比較)國際學校 v 本地學校到中學出國留學 ...
go

(比較)國際學校 v 本地學校到中學出國留學

目標都係打算送佢去外國讀大學 (讀到既話 讀唔到就唔勉強啦)

而家仲15/16 猶豫緊邊條路好

我係新手媽媽 以下係我刨左好耐EK 又問左好多人既two cents分析 歡迎討論同指教!

A) 係香港由幼稚園開始讀國際學校 讀哂year 13 大學先出國

優點:
1)香港LS 升學讀書壓力大 讀IS 家庭和諧啲 兩公婆(在職)多啲時間搵錢/休息 唔駛晚晚溫測驗 (我地願意陪佢學習)
2)小朋友有留白 可以培養睇書既興趣 我係真心想佢鐘意睇書
3) 小朋友會比較presentable 會識問問題 英文 普通話應該會講得好啲
其實好想佢自主學習 唔知係咪唸得好理想 國際學校係咪真係做得到呢?但我自己讀local school見到身邊既朋友9成都唔多睇書同對知識無渴求

缺點:
1)(最最最重要)中文讀寫比較弱 一般國際學校生都比較抗拒中文 無信心自己係呢一點會比其他家長做得更好 如果中文唔好 驚佢將來難就業
2)讀書氣氛唔夠local school
3)國際學校啲同學仔普遍都家庭環境好啲 驚佢變得重視物質(不喜勿插 可能係我識既人少)我自己識一批IS朋友 都比較唔肯捱 (唔算有家底 所以我覺得同家底無關) 比較爛玩 重物質 鐘意攀比

錢(唔計興趣班):學費雜費1年2x萬 讀15年 當350-400萬

B) 香港讀local school 全力訓練中英普同數學 唔想佢去最top local school 但想入啲師資同氣氛好少少既直私
其他科佢盡力讀就算 中四去英國讀boarding school 考gcse and a-level

優點:
1)中文底子好啲
2)刻苦耐勞啲 過慣左努力讀書既日子
3)同學中 貼地既比例會高啲

缺點:
1)係香港點都要谷下 如果唔係都入唔到好既中小學 同英國好既中學
2)送出國驚學壞 同父母關係可能疏啲

開支:
我暫時對呢條路不是好了解 但我大概既了解係 要去好既學校讀 香港都唔可以太差 所以應該要咁行

私幼:每月7000學費連雜費
直資私立小學中學: 每月6000-10000學費雜費
為左考到直私學校既補習 要寫係portfolio上既興趣:5000一個月
以上加埋 出國前要用大概150-200萬
出國4年 200萬
總數都350-400萬

我計過 錢銀上 兩邊好似唔差好遠
行B路既好處係 more flexible financially 除左出國讀boarding school個筆 其他都豐儉由人 如果中途覺得佢唔係好肯讀書 可以cut好多駛費 但國際學校就係一條不歸路

請大家多多指教!

細佬Bebe 發表於 19-10-10 00:45
目標都係打算送佢去外國讀大學 (讀到既話 讀唔到就唔勉強啦)

你無計國際學校興趣班,另一邊就計左。這條數可以差好遠。D興趣班係唔同level.

選擇B:你希望你孩子讀一些你自己不太欣賞的教育到中四,接受這10幾年不太理想的教育,是這樣嗎?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

cafeva 發表於 19-10-10 08:06
你無計國際學校興趣班,另一邊就計左。這條數可以差好遠。D興趣班係唔同level. ...

不少國際學校,各種興趣班唔使錢的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

cafeva 發表於 19-10-10 08:06
你無計國際學校興趣班,另一邊就計左。這條數可以差好遠。D興趣班係唔同level. ...

我無係國際學校度計興趣班

因為行個條路 你上唔上興趣班 唔影響你升學 (直升)
上興趣班真係興趣 同培養佢質素

我會俾佢上 但因不是讀書上必需既使費 所以無計落去

但local school 上興趣班係brush up portfolio 係影響升學  

shadeslayer 發表於 19-10-10 08:26
不少國際學校,各種興趣班唔使錢的。

真係嫁?呢樣我唔知 例如呢?有咩學?

shadeslayer 發表於 19-10-10 08:24
選擇B:你希望你孩子讀一些你自己不太欣賞的教育到中四,接受這10幾年不太理想的教育,是這樣嗎?
...

我會為左「為左阿仔中文好啲」既信念 我會好好堅持 我願意辛苦啲同佢讀書

同埋行左LS路 都好難轉去好既國際學校 除非個仔讀到想死 我會堅持到中學

del....

samsam123321 發表於 19-10-10 12:53
Local school 最失敗係做成一大班唔想讀書的學生。樓主如意算盤真響。是假設入到band1a直資?有connection  ...

我無打如意算盤呀 我無唸住係香港升大學呀 如果LS 中四出國讀中學同大學
我都唔係target top school (拔萃喇沙等都不是我杯茶) 只想入second tier 既直私

我知已經好難

del.....

如果經濟唔太鬆, local school 實際些, 而且中文都好重要, 慳埋日後用, 因為出國開支都好大。

而且你會不會因為佢讀國際學校而唔洗佢補習?(巳不計興趣班)本身國際學費巳貴一節, 加埋補習費, 真要衡量清楚。 還有身邊的同學家境有返咁上下, 攪到自己本身其實唔太差, 但同佢地比就差晒了.... 心理質素要高啊

CV4P 發表於 19-10-10 19:06
如果經濟唔太鬆, local school 實際些, 而且中文都好重要, 慳埋日後用, 因為出國開支都好大。

而且你 ...

我唔知點知算經濟鬆 不如討論下 一般人家庭用收入幾多%係子女教育

係咪因為同學仔有錢就唔追求質素教育? local school小學派位放榜 有個女拔學生都有遊艇 咁係咪因爲咁唔考女拔?

咁國際學校一定貴過local school 我比較兩者既錢 係想帶出兩條路既錢係差唔多 所以我想比較兩條路既學習環境既優劣 同了解多啲

興趣班 補習 外國升學我都afford 到

我身邊既朋友有唔少有錢讀LS 亦有大部份讀IS

細佬Bebe 發表於 19-10-10 11:31
真係嫁?呢樣我唔知 例如呢?有咩學?

間間不同,有些網上會show。像我們小學Sports 大部分免費,人人都會參加,如football, netball, swimming , basketball, . hockey. rugby. Athletic , cross country etc只係tennis, 騎馬要比錢。
Arts jamming, oil painting , sketches, sculpture, Lego, dancing,storytelling, logic fun, reading club,choir, orchestra, mandarin  etc免費,如請外面人教例如chess, hip hop, drama,science adventure,ninja warrior  Etc 要比錢,不過都唔貴,平過自己學D,上完不用接送,仲有校車坐。另有免費補習叫homework club但由老師「陰點」。
我女參加了4様,最多可以參加8樣,你可以揀晒8樣免費項目。

964000 發表於 19-10-10 19:52
間間不同,有些網上會show。像我們小學Sports 大部分免費,人人都會參加,如football, netball, swimming  ...

我真係唔知有咁多野免費 仲唸住俾佢出去學

我要了解下我心儀學校呢點先

直資中學,得4間係你所估計的超過~$6000一個月學費, 其他幾十間直資中學只係$2千幾3千幾一個月,無你估咁貴成萬銀一個月啊! 呢個係今年2019至20年直資中學名單及學費 https://www.schooland.hk/ss/direct-subsidy

直資小學學费同中學差唔多
https://www.schooland.hk/ps/direct-subsidy
直資有幾間好嘅係一條龍小學直升中學部,一條龍直資理論上升中壓力係0(德望除外)

私立小學&中學就係你所估計萬幾至两萬幾一個月學費私立小學名單,2019至20 年學费
https://www.schooland.hk/ps/private

私立中學名單2019至20 年學費
https://www.schooland.hk/ss/private

小時了了 發表於 19-10-10 20:53
直資中學,得4間係你所估計的超過~$6000一個月學費, 其他幾十間直資中學只係$2千幾3千幾一個月,無你估咁 ...

係呀 直資係平啲 私立貴少少

細佬Bebe 發表於 19-10-10 11:34
我會為左「為左阿仔中文好啲」既信念 我會好好堅持 我願意辛苦啲同佢讀書

同埋行左LS路 都好難轉去好既國 ...

唔係你願不願意培太子讀書的問題。亦不是太子自己願不願意努力讀書的問題。是究竟父母欣賞那種教育的問題。

比著我,要我讓寶貝孩子讀自己也不欣賞的教育10年,我一定唔制。