用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 (比較)香港讀國際學校 v 讀本地學校到中學出國留學 ...
樓主: 細佬Bebe
go

(比較)香港讀國際學校 v 讀本地學校到中學出國留學 [複製鏈接]

熱血勳章

GreenMaDad 發表於 20-10-9 08:18
聽到Brighton的朋友講,由香港去的來自St Paul Coedu,DGS, La Salley, Queen's 同 German Swiss,所以如果 ...

阿仔的同學也是完成中四後轉入Brighton 讀AL中六,之後也順利考入理想大學。
正是條條大道通羅馬。

回覆 GreenMaDad 的帖子

呢個絕對有關係。如果話香港學生報外國學校係隔山打牛,咁調翻轉佢哋收生一樣都係。俾你係佢都盡量揀啲有保證嘅。咁top tier學校就有優勢喇,一嚟in general成績可能長年高企,最緊要係呢啲學校多師兄師姐去外國,啲外國學校起碼有聽過呢啲學校,對出品有個譜容易衡量啲。

我嘅小朋友都係DBS同DGS出品。

Yanamami    發表於 20-10-9 16:16

回覆 Yanamami 的帖子

好多謝你既分享,聽完會更加俾到信心俾我決定阿囡中學去留學, 請問你大囡在澳洲讀什麼系?有冇考慮留低澳洲做嘢?

kk1186 發表於 20-10-9 16:06

好多謝你既分享,聽完會更加俾到信心俾我決定阿囡中學去留學, 請問你大囡在澳洲讀什 ...

讀埋尐揾唔到食系International Relationship.-早叫左佢唔好番香港,係果边落地生根。而家每星期都有做三日casual, 所以我只需租屋俾佢住,洗費自己已搞掂哂。

beastiebistro 發表於 20-10-9 13:00

叻女
阿媽英文好唔掂檔吖嘛,有乜都要靠自己解決了,馬死落地行~

beastiebistro    發表於 20-10-9 17:41

你的心態幾好,我知道有些媽媽擔心仔囡係外國留學唔返來,變成老了冇人照顧。

kk1186 發表於 20-10-9 17:29

你的心態幾好,我知道有些媽媽擔心仔囡係外國留學唔返來,變成老了冇人照顧。 ...

我先唔要做佢地負累。仔大女大有自己生活同家庭,我見到佢地开心自己都开心。雖然两个女而家係外国,因疫情近乎成年無見,都会掛住,不过成曰聯絡住,都仲觉得好close. 佢地乜都同我講-餐,唔感覺距離好遠,真要多謝光纖之父~
‹ 上一主題|下一主題