用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 (比較)香港讀國際學校 v 讀本地學校到中學出國留學 ...
go

(比較)香港讀國際學校 v 讀本地學校到中學出國留學

目標都係打算送佢去外國讀大學 (讀到既話 讀唔到就唔勉強啦)

而家仲15/16 猶豫緊邊條路好

我係新手媽媽 以下係我刨左好耐EK 又問左好多人既two cents分析 歡迎討論同指教!

A) 係香港由幼稚園開始讀國際學校 讀哂year 13 大學先出國

優點:
1)香港LS 升學讀書壓力大 讀IS 家庭和諧啲 兩公婆(在職)多啲時間搵錢/休息 唔駛晚晚溫測驗 (我地願意陪佢學習)
2)小朋友有留白 可以培養睇書既興趣 我係真心想佢鐘意睇書
3) 小朋友會比較presentable 會識問問題 英文 普通話應該會講得好啲
其實好想佢自主學習 唔知係咪唸得好理想 國際學校係咪真係做得到呢?但我自己讀local school見到身邊既朋友9成都唔多睇書同對知識無渴求

缺點:
1)(最最最重要)中文讀寫比較弱 一般國際學校生都比較抗拒中文 無信心自己係呢一點會比其他家長做得更好 如果中文唔好 驚佢將來難就業
2)讀書氣氛唔夠local school
3)國際學校啲同學仔普遍都家庭環境好啲 驚佢變得重視物質(不喜勿插 可能係我識既人少)我自己識一批IS朋友 都比較唔肯捱 (唔算有家底 所以我覺得同家底無關) 比較爛玩 重物質 鐘意攀比

錢(唔計興趣班):學費雜費1年2x萬 讀15年 當350-400萬

B) 香港讀local school 全力訓練中英普同數學 唔想佢去最top local school 但想入啲師資同氣氛好少少既直私
其他科佢盡力讀就算 中四去英國讀boarding school 考gcse and a-level

優點:
1)中文底子好啲
2)刻苦耐勞啲 過慣左努力讀書既日子
3)同學中 貼地既比例會高啲

缺點:
1)係香港點都要谷下 如果唔係都入唔到好既中小學 同英國好既中學
2)送出國驚學壞 同父母關係可能疏啲

開支:
我暫時對呢條路不是好了解 但我大概既了解係 要去好既學校讀 香港都唔可以太差 所以應該要咁行

私幼:每月7000學費連雜費
直資私立小學中學: 每月6000-10000學費雜費
為左考到直私學校既補習 要寫係portfolio上既興趣:5000一個月
以上加埋 出國前要用大概150-200萬
出國4年 200萬
總數都350-400萬

我計過 錢銀上 兩邊好似唔差好遠
行B路既好處係 more flexible financially 除左出國讀boarding school個筆 其他都豐儉由人 如果中途覺得佢唔係好肯讀書 可以cut好多駛費 但國際學校就係一條不歸路

請大家多多指教!

回覆樓主:

你孩子現在多大 ?

其實香港讀國際學校好多讀到 Year 9都會出國讀書 。

重物質 無論讀 LS and IS 都一樣會有,但與父母教導孩子價值觀都有關係 。 睇書可以在由家長引導, 父母齊齊放下電話,大家都各自拿本書來看。

但選校上 , 又想自主學習,家庭和諧 , 又想讀書氣氛好,又想中文底子好,仲要是中英普數都好 , 又想LS咁一日十幾樣功課刻苦耐勞。 我只能說針冇兩頭鋒利的 ,讀國際學校都一樣可令到中文好的 , 放學後或星期六日 補中文。

你呢個Topic 應該國際學校那版 和 中學論壇發貼會得到較多迴響 ,因為你先要解決目前幼稚園和小學方向先 , 現時係香港想考好的直資、私立的小學競爭也非常大 ,就算好的IS 也不易 。到小學 4-5年級準備升中學 前再決定幾時出國讀書啦。

katrinafu 發表於 19-10-10 04:41
你孩子現在多大 ?

其實香港讀國際學校好多讀到 Year 9都會出國讀書 。

我小朋友而家考K1 所以要決定佢行邊條路

多謝你詳細既回覆

係 我都知直私係比較穩當既選擇 又有flexibility 但又好難考 我都有問自己 係咪未跑就放棄

細佬Bebe 發表於 19-10-10 11:28
我小朋友而家考K1 所以要決定佢行邊條路

唔係要放棄,係考到先算。考到再去揀。 小朋友成長時期太多變化,正如現在香港情況,已見很多家長提早讓孩子出國讀書, 早到講緊是Year 4,5,6 。

就算香港都有私小直資小學,都是活動教學,比傳統學校Hea D , 但又比國際學校讀的多D, 中文底又會打得好D .

,,,,,,

samsam123321 發表於 19-10-10 13:30
國際學校 hea😄?hea 就唔會咁多ib45分.無讀過好的ib幻想出來

所以選國際學校都要 選邊間, 就算直資/私小都係,要有方向。香港的IB成績名列前茅 。

大前題是樓主想要國際學校模式,自主學習, 但同時本地學校出來學生般刻苦耐勞 , 谷到中普英數科科Smart  。

katrinafu 發表於 19-10-10 13:45
所以選國際學校都要 選邊間, 就算直資/私小都係,要有方向。香港的IB成績名列前茅 。

大前題是樓主想要 ...

........

samsam123321 發表於 19-10-10 13:50
Smart 的可能是top b1a的那小部分人。請說清楚

公平而論 ib 45分都係少數人 40分以上已好叻

我想問 國際學校既補習風氣如何?得私教?無補習班? 聽講要800一個鐘 supply唔多 都係國際學校既老師 大家可否分享下?

咁邊間好?

唔係 我唔係想要自主學習 同時又刻苦耐勞

我係重視個朋輩既學習氣氛 因為自己屋企幾嚴都好 高小中學都係朋輩影響最大

正常佢肯學習 我唔介意佢盡左力讀得唔好

細佬Bebe 發表於 19-10-10 14:36
公平而論 ib 45分都係少數人 40分以上已好叻

我想問 國際學校既補習風氣如何?得私教?無補習班? 聽講要 ...

.......

唔好意思,請問樓主最後選要那條路呢?因為我小朋友而家都讀緊直資,都15/16諗緊俾唔俾佢轉國際學校好。

kml32 發表於 20-9-21 19:00
唔好意思,請問樓主最後選要那條路呢?因為我小朋友而家都讀緊直資,都15/16諗緊俾唔俾佢轉國際學校好。
...

我兩個女兒在香港完成year 13, 先後在兩間國際學校讀, 之後到了英國升大學, 你的問題涉及很多想法, 正如其他樓主的意見,針沒兩頭利, 啱吾啱, 仍要視乎你小朋友的本質, 一般若非關係金錢, 我都會建議我自己個套, 但真係三言兩語又點可以解決到你所有疑慮呢⋯⋯

-个銀仔有两面,你自己想要乜?Set好priorities其实唔难。永遠都係得到乜就要犧牲另一样。:

我自己想女讀中文,又無錢讀IS,亦怕果种学习模无式我自己唔慣,所以揀私小。 不过我自己本身中中畢業,誓要孩子英文好,所以自己好俾心机同佢地浸两文三語。我亦唔太鍾意功課測考默多既学校,所以情願程度深但亦唔要功課多既…知道自己要乜咪自然識揀。大女考完DSE先出国讀U, 英文ielts有8,當然唔及从小讀国際学校既咁native, 但魚与熊掌,佢都叫讀左咁多年中文,英文有呢个程度收貨了……細女同家姐-样,但比較早左少少出国,中四下学期走,不过英文亦可以应付,外国学校老師評語為無缝接軌。

由幼稚園开始都訓練佢地自己搞掂功課收拾暑包,尖係測考時佢地自己温完我会问書test下佢地温成点,上到中一已全放手,都叫得上自主既。
楼上所言甚是,揀咩都其實要家、校、学生三方互相配合,咁成效会好好多。

Vivi@ma 發表於 20-9-21 22:33
我兩個女兒在香港完成year 13, 先後在兩間國際學校讀, 之後到了英國升大學, 你的問題涉及很多想法, 正 ...

因為我哋其實唔一定要佢去外國讀大學(當然前提係佢都要讀到)
但係又覺得IS 學習真係比較適合現今社會的模式,而且都想佢成為一個世界公民,有世界性的視野。
小朋友而家仲細,剛剛P1 直資,我覺得仲可以shape 到,反而係覺得,如果喺香港完成國際教育,到頭來喺香港讀返大學,會唔會到時反而唔適應呢..
(雖然心底裏都知道,教育應該係植在心裏的價值觀,唔應該太link up 大學學科或者職業) 但係都有少少呢方面掙扎。

kml32 發表於 20-9-21 19:00
...

揀左IS
由K1開始讀IS
幾時出國讀 視乎香港既國際學校教成點 佢讀成點 屋企會唔會移民等

其實我鐘意香港讀IS多過寄宿學校 因為要學獨立香港也可以

反而青春期留係身邊比較好 有咩成長/心理問題及早發現

大學+ post grad+將來做野 有足夠時間 佢融入外面既世界

Yanamami 發表於 20-9-21 23:58
-个銀仔有两面,你自己想要乜?Set好priorities其实唔难。永遠都係得到乜就要犧牲另一样。:

我自己想女 ...

想請問 K1開始要佢地搞掂自己功課? 難度高嗎?有無心得可分享?

我都知係幼稚園時期 建立好既學習習慣係最重要

你大女好叻女 ielts8分 local school 8分好叻 出埋國更上一層樓

細佬Bebe 發表於 20-9-22 14:03

想請問 K1開始要佢地搞掂自己功課? 難度高嗎?有無心得可 ...

应該由生活入手,细细个訓練自己的事自己做,訓練自理力……如,玩完要收拾好,飯自己食,食完攞碗入㕑房……佢能力做到既要自己做。我無工人,好难跟貼佢,佢要自己做自己野。本来我無expect佢,只係有次係廚房忙紧嗌出去:好快尐做功課啦(K1有咩做吖,連下線油下顏色咁啫)~点知佢嗌番入黎:一早做完執埋書包啦……咁,我先知之前落既功夫有效了,唔洗做人肉紙牌陪太子讀書。好細个开始生活有規律係好重要。除左天資好之外,其實小朋友如能做到專注、自理有規律,大尐尐再教好責任心,—路上去成績差極有限。呢尐要好細开始教,大左唔so你。

Yanamami 發表於 20-9-22 14:47
应該由生活入手,细细个訓練自己的事自己做,訓練自理力……如,玩完要收拾好,飯自己食,食完攞碗入㕑房 ...

多謝你詳細既分享!
我既小朋友就係而家K1 我就係想同佢開個好頭 建立好既習慣 等佢知道返學既一日要點做

我同你一樣 都覺得要佢地要習慣自己做 唔好慣左有人幫 習慣係最重要 細細個佢地唔會question 習慣

細佬Bebe 發表於 20-9-22 15:49
多謝你詳細既分享!
我既小朋友就係而家K1 我就係想同佢開個好頭 建立好既習慣 等佢知道返學既一日要點做 ...
最紧要有耐性,晤好嫌佢做得慢或論論盡盡,practice makes perfect, 大家捱过先苦就会有後甜。Eg唔好担心佢开完大抹pat pat唔乾净就唔敢教或俾佢試,始終上小-番全日都要教定,最多mon多幾次。洗头冲凉又係,紥馬尾、剪指甲,慢慢教,睇实尐。我女升小二就自己紥头髮番学,初时一定唔完美,我話紥低馬尾先,慢慢再高尐高尐咁。小三跟学校自理營,佢係全組唯--个自己紥头髮,仲幫理同學紥,原來佢地每日都有媽咪或工人紥头髮。总之想自己第日可早放手舒服呢,就唔好做全能媽咪。