用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 (比較)香港讀國際學校 v 先讀本地學校中學出國讀 ...
樓主: 細佬Bebe
go

(比較)香港讀國際學校 v 先讀本地學校中學出國讀

我小朋友剛剛LS轉IS,開心就一定係開心,因為多咗自己時間,學校玩的時間也多了很多,也多時間運動。不過,佢小學功課也不算多,壓力應該來自我哋自己,因為有測考就有成績,有成績表就唔想好樣衰。咁就要自己努力。不過,local 小學的基礎打的好好,適應IS課程完全冇難度。雖然中小,唔覺得英文有問題,而且自覺中文比其他同學叻好多,反而開始肯讀中文小說。之前讀LS時,最頭痛中文,依家反而開始多興趣。總體講,LS小學辛苦D,不過也讀的開開心心,也享受閱讀,而且學習習慣,基礎打的好好。我覺得最大分別,對我自己小朋友來講,第一,升中壓力,讀LS點都要面對。第二,運動時間,IS一定多好多。
其他factor可能不是IS or Ls的分別,不同學校,家庭影響更大。

b3410 發表於 19-10-10 15:20
我小朋友剛剛LS轉IS,開心就一定係開心,因為多咗自己時間,學校玩的時間也多了很多,也多時間運動。不過, ...

多謝您既分享!

佢讀邊間小學 少功課

同埋呢 佢轉IS難嗎?好多人都話好難

964000 發表於 19-10-10 14:58
一定有班懒散,因為IS一般不會趕人走,LS名校的一早篩走了懒散個班人,其實去外國讀書都有班日日partying ...

同意家教好重要同唔係乜LS都好。我細個讀過一年IS小學好多有$學生但父母都係做生意乜都唔理,結果一放學就去追女仔(year 5已經係咁)。

我小朋友剛剛LS轉IS,開心就一定係開心,因為多咗自己時間,學校玩的時間也多了很多,也多時間運動。不過, ...

其實好難比較某一個人讀IS定LS開心,因為讀LS開心的通常不會小學轉IS, 所以無從知道會否轉完之後其實更開心或更不開心,總有人在LS也讀得開心,所以看自己期望和文化理念更重要。
IS小朋友是有空間遲發力,因為直升一條龍又不會趕人走,朋友去了外國top boarding school, 30%入Oxbridge個D, Y9成班人仲係玩到癲,但佢地之後追得好勁,而且presentation 和 communication 能力很高,要靠自細培養。

Lok0211878 發表於 19-10-10 16:52
同意家教好重要同唔係乜LS都好。我細個讀過一年IS小學好多有$學生但父母都係做生意乜都唔理,結果一放學就 ...

家教,屋企是否注重學習,家長期望,平時有冇同子女溝通等比學校更重要。
如果自細同佢講「呀爸大把,你讀唔成唔緊要呀,到時送你出國,番屋企有盤生意等你」咁實唔讀了,咁自己都不想自己小朋友羣埋一起。

你的LS英文程度很高?一般較好的IS的英文也較LS大約高兩年以上,我見囝囝現在Grade 2(即LS P2),自己看的英文書平常是LS P4以上看的。

964000 發表於 19-10-10 17:18
其實好難比較某一個人讀IS定LS開心,因為讀LS開心的通常不會小學轉IS, 所以無從知道會否轉完之後其實更開 ...
總體來講應該都係IS開心過LS,除非小朋友唔適應。不過no pain no gain, 依家IS同學,唔少都要出去補習,我哋暫時唔需要。當之前的辛苦,換作可以輕松一下。當然,去到高中,我諗都需要補啩

細佬Bebe 發表於 19-10-10 16:27
多謝您既分享!

佢讀邊間小學 少功課
功課其實也不可以算少,不過,好多改錯之類,如果正確率高,唔使改,已經節省很多時間。而且學校間斷性有功課堂,通常返來作功課時間不超過30min。
轉IS的話,Y7最容易,因為多位。

Moonlight819 發表於 19-10-10 17:54
你的LS英文程度很高?一般較好的IS的英文也較LS大約高兩年以上,我見囝囝現在Grade 2(即LS P2),自己看的英 ...
閱讀的話,其實只要過咗一定階段,看什麼書,我覺得不關英文水平,取決於興趣。

964000 發表於 19-10-10 17:18
其實好難比較某一個人讀IS定LS開心,因為讀LS開心的通常不會小學轉IS, 所以無從知道會否轉完之後其實更開 ...

想請問 要入到英國top boarding school要咩level? 係咪要LS 名校 男拔spcc 個啲? 考咩

b3410 發表於 19-10-10 20:05
功課其實也不可以算少,不過,好多改錯之類,如果正確率高,唔使改,已經節省很多時間。而且學校間斷性有功 ...

而家y7仲多位 再過十年我覺得未必
因為IS越泥越多locals and mainlanders 少expatriates 好多都讀到year 9 or above

我個人既forecast only

964000 發表於 19-10-10 17:32
家教,屋企是否注重學習,家長期望,平時有冇同子女溝通等比學校更重要。
如果自細同佢講「呀爸大把,你讀 ...

我所講既讀書氣氛
就係怕好多呢啲二世祖
正是我既擔心呀

回覆樓主:

其實邊担心得咁多,我好簡單,選教育制度,計過條數ok就選ib school, 家庭教育都好重要,LS就無有錢人?無懶人?

回覆 964000 的帖子

其實富三代好多都唔係hea,屋企好努力栽培,勤力讀書又有禮貌。唔記得邊度睇過有個讀IS的女仔講,佢話最恐怖的事係發現同學屋企有錢過你多多聲,聰明過你,仲要勤力過你

b3410 發表於 19-10-10 19:57
總體來講應該都係IS開心過LS,除非小朋友唔適應。不過no pain no gain, 依家IS同學,唔少都要出去補習,我 ...

付出的努力一定不會白費的,不過時間就得咁多是零和遊戲,讀書,運動,音樂,社交,閲讀,放空,創作,早睡早起等様様都要時間,IS小學就有空間可按自己意願分配。

細佬Bebe 發表於 19-10-10 20:31
想請問 要入到英國top boarding school要咩level? 係咪要LS 名校 男拔spcc 個啲? 考咩
...

你小朋友先K1咁快要問定?大D先算啦,不過我識個D全部都是自細讀IS入的。

Jane1983 發表於 19-10-10 21:18
回覆 964000 的帖子

其實富三代好多都唔係hea,屋企好努力栽培,勤力讀書又有禮貌。唔記得邊度睇過有個讀I ...

Yes
I heard the same about CIS

人生最恐怖的,是天資比你聰明,而且有家底豐厚得多的人,比你還努力很多。

Jane1983    發表於 19-10-11 08:03

964000 發表於 19-10-10 21:53
你小朋友先K1咁快要問定?你大D我先話你知啦,不過我識個D全部都是自細讀IS入的。
...

哈哈 好啦 多謝你 我到時真係要請教你

我記得你小朋友是今年升中一,且考到SPC?

Veron081207 發表於 19-10-12 08:06
我記得你小朋友是今年升中一,且考到SPC?
唔係呀,佢未到考升中。