用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 (比較)香港讀國際學校 v 先讀本地學校中學出國讀 ...
樓主: 細佬Bebe
go

(比較)香港讀國際學校 v 先讀本地學校中學出國讀

細佬Bebe 發表於 19-10-11 00:29
哈哈 好啦 多謝你 我到時真係要請教你

其實top boarding school 唔一定適合每個人,我朋友啱啱先放左一間人人好想入的,佢小朋友不喜歡。

有一様我覺得很重要,讀IS小學會多機會做運動很多,我女現在校內ECA加校外,游水打波一星期都五個sessions很基本,D同學好多都係。 LS除非入校隊比賽個班,到高小/中學很多已停晒D運動。

964000 發表於 19-10-12 09:02
有一様我覺得很重要,讀IS小學會多機會做運動很多,我女現在校內ECA加校外,游水打波一星期都五個sessions ...

IS既lifestyle 係健康好多

細佬Bebe 發表於 19-10-12 13:03
IS既lifestyle 係健康好多

我囡有啲同學晚上7點已經瞓覺,local school啲小朋友七點都可能未做完功課

係㗎,我仔由Y1-6都係晚上八時睡覺;中學後8:30pm, 今年Y11 也是9pm

Radiomama 發表於 19-10-12 18:36
係㗎,我仔由Y1-6都係晚上八時睡覺;中學後8:30pm, 今年Y11 也是9pm

佢地咁早訓 咁你地平日係咪無咩親子時間? 要等星期六日

heihei33 發表於 19-10-12 16:35
我囡有啲同學晚上7點已經瞓覺,local school啲小朋友七點都可能未做完功課

係呀,我女平時8-8:30pm要佢睡了,好多同學更早,瞓覺大過天,每年開學第一天,校長都強調小學生最少要瞓10小時。local 小朋友一般習慣左夜瞓,聽見我女咁早瞓都覺得很奇怪。

964000 發表於 19-10-12 19:54
係呀,我女平時8-8:30pm要佢睡了,好多同學更早,瞓覺大過天,每年開學第一天,校長都強調小學生最少要瞓1 ...

deleted

細佬Bebe 發表於 19-10-10 00:35
目標都係打算送佢去外國讀大學 (讀到既話 讀唔到就唔勉強啦)

而家仲15/16 猶豫緊邊條路好

我算係你講的B,無乜你講的缺點,唯一缺憾係做唔到9點前睡覺。

nkd 發表於 19-11-6 16:31
我算係你講的B,無乜你講的缺點,唯一缺憾係做唔到9點前睡覺。

咁犀利?你係無谷下 入到直私?

細佬Bebe 發表於 19-11-6 22:59
咁犀利?你係無谷下 入到直私?

不犀利,大約十年前入學競爭細點,有些少運氣入了直資龍校。只要放心給學校教,不爭名次,根本不需要催谷。

你仔細想,真的需要什麼,兩公婆有共識自然做到決定。夠錢,好多人會揀國際學校,因為整體上教育做得比本地校好。夠錢,好多人想供子女去外國名牌大學,因為教育比本地大學好,除非為了專業保護。但也不代表在本地讀上去一定差。

每間學校校風及課程不一様

目標都係打算送佢去外國讀大學 (讀到既話 讀唔到就唔勉強啦)

我大女喺直資讀到小三,小四轉IS。其實佢喺直資都讀得開心,我哋亦一心俾佢中四去英國讀boarding,所以佢屋企無太大學習壓力俾佢,就算讀直資都可以9點瞓,但當然成績只有中游,不能有太高要求。

轉IS 後,最大得著係佢個人開朗活潑左,小息會同朋友一齊打波,放假唔駛温默書測驗,每個weekend 都會出去玩。

轉IS原因係,如果你想入好嘅uk boarding, 入學年紀越推越早,year 9 已經被人話遲,但講真佢year 9 係咪 ready 我都唔知。所以寧願佢先轉入IS, 大學先過外國。

同埋學其他jm 話齋,我哋發覺IS 比較適合我哋嘅家庭理念。一直覺得唔駛咁細個就花咁多時間喺書本,應該多試不同嘅嘢,但原來喺LS 入面會係異類。縱使我哋無對個女有咩要求,但佢會覺得自己唔夠人叻,人哋默書次次一百,佢錯一個字都覺得自己唔好。人哋測驗前兩三個已經開始温書,我哋前一個星期先温,佢會覺自己唔夠人叻。

咁落去,我哋怕未升中學,個女已經對自己無哂信心。但事實我覺得佢無問題,只係其他人太勁。

小蘋果2號 發表於 19-11-7 10:06
我大女喺直資讀到小三,小四轉IS。其實佢喺直資都讀得開心,我哋亦一心俾佢中四去英國讀boarding,所以佢 ...

係 係個個環境 唔夠努力 可能會換泥自信心不足

我都支持讀IS遲啲出國 始終想佢係身邊耐啲

小蘋果2號 發表於 19-11-7 10:06
我大女喺直資讀到小三,小四轉IS。其實佢喺直資都讀得開心,我哋亦一心俾佢中四去英國讀boarding,所以佢 ...

好同意不要打擊學習信心。制度上有評分自然有比較,父母看得開也要開導小朋友,我以前經常同個仔講,分清楚哪裡自己粗心大意、哪裡打分吹毛求疵,好多老師是挑剔制,少數老師是嘉獎制,接受挫敗是成長教育一課。

家長開通是第一座大山,因為好容易太緊張自己孩子跑得比人慢而再加鞭策,壓力百上加斤結果適得其反。我心想,人家家長有信心交託12年教育,有耐心看小朋友慢慢進步,自己何必急躁?學習興趣是跟學習信心掛鉤,把孩子的信心建立在分數上高,有害無益。我仔以前是考前一兩晚才溫書,分數平平,但有時間看雜書、玩活動,十分值得。到了中學,長期看書、好學的能量慢慢反映在成績上,出國後突然成熟了,沒有以前那麼懶,已經不用掛心。

nkd 發表於 19-11-7 15:17
好同意不要打擊學習信心。制度上有評分自然有比較,父母看得開也要開導小朋友,我以前經常同個仔講,分清 ...

其實我個女由細到大都屬於內歛嘅人,對自己本來就無信心,所以更需要喺一個open 啲嘅環境下成長,畢竟性格比分數更重要。

你而家日日見讀LS 既中學生同大學生覺得佢哋好有學習氣氛?反而我女IS學校唔會講政治,日日都好忙,專心讀書自主學習

其他 IS/LS 的分別唔多講, 但絕大部份 LS 有個大問題, 就係始終擺脫唔到「精英制」思維, 到唔同階段總係要找個「標準」來比較學生, 令學習的焦點都全集中在應付那個標準上, 學校即使有全人教育的理想, 也會礙於制度和資源向那個「標準」傾斜...
> 中文讀寫比較弱
這是一定, 但讀得國際, 就係希望佢做一個地球人, 而非一定要在香港發展不可

> 讀書氣氛唔夠local school
如果坐定定不停操練才叫讀書, 咁 IS 真係唔一樣, 因為佢地多會透過不同主題活動去學習廣泛知識, 即使未必能每一次都將一切有條理地記下來, 但興趣和好奇心會催使他們主動學習和探索事物的原理...

> 國際學校啲同學仔普遍都家庭環境好啲 驚佢變得重視物質, 都比較唔肯捱 比較爛玩 重物質 鐘意攀比
其實真正有家底才不會攀比, 甚至根本唔多想俾你知佢係咩人, 亦不見得比較重視物質

回覆 細佬Bebe 的帖子

我同你的concerns/諗法好相似,我小朋友出年讀K1 (struggle 緊行LS/IS邊條路),請問樓主有決定未?想參考吓~

hkbusfan 發表於 20-7-8 11:30
回覆 細佬Bebe 的帖子

我同你的concerns/諗法好相似,我小朋友出年讀K1 (struggle 緊行LS/IS邊條路),請問 ...

IS