用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 (比較)香港讀國際學校 v 先讀本地學校中學出國讀 ...
go

(比較)香港讀國際學校 v 先讀本地學校中學出國讀

目標都係打算送佢去外國讀大學 (讀到既話 讀唔到就唔勉強啦)

而家仲15/16 猶豫緊邊條路好

我係新手媽媽 以下係我刨左好耐EK 又問左好多人既two cents分析 歡迎討論同指教!

A) 係香港由幼稚園開始讀國際學校 讀哂year 13 大學先出國

優點:
1)香港LS 升學讀書壓力大 讀IS 家庭和諧啲 兩公婆(在職)多啲時間搵錢/休息 唔駛晚晚溫測驗 (我地願意陪佢學習)
2)小朋友有留白 可以培養睇書既興趣 我係真心想佢鐘意睇書
3) 小朋友會比較presentable 會識問問題 英文 普通話應該會講得好啲
其實好想佢自主學習 唔知係咪唸得好理想 國際學校係咪真係做得到呢?但我自己讀local school見到身邊既朋友9成都唔多睇書同對知識無渴求

缺點:
1)(最最最重要)中文讀寫比較弱 一般國際學校生都比較抗拒中文 無信心自己係呢一點會比其他家長做得更好 如果中文唔好 驚佢將來難就業
2)讀書氣氛唔夠local school
3)國際學校啲同學仔普遍都家庭環境好啲 驚佢變得重視物質(不喜勿插 可能係我識既人少)我自己識一批IS朋友 都比較唔肯捱 (唔算有家底 所以我覺得同家底無關) 比較爛玩 重物質 鐘意攀比

錢(唔計興趣班):學費雜費1年2x萬 讀15年 當350-400萬

B) 香港讀local school 全力訓練中英普同數學 唔想佢去最top local school 但想入啲師資同氣氛好少少既直私
其他科佢盡力讀就算 中四去英國讀boarding school 考gcse and a-level

優點:
1)中文底子好啲
2)刻苦耐勞啲 過慣左努力讀書既日子
3)同學中 貼地既比例會高啲

缺點:
1)係香港點都要谷下 如果唔係都入唔到好既中小學 同英國好既中學
2)送出國驚學壞 同父母關係可能疏啲

開支:
我暫時對呢條路不是好了解 但我大概既了解係 要去好既學校讀 香港都唔可以太差 所以應該要咁行

私幼:每月7000學費連雜費
直資私立小學中學: 每月6000-10000學費雜費
為左考到直私學校既補習 要寫係portfolio上既興趣:5000一個月
以上加埋 出國前要用大概150-200萬
出國4年 200萬
總數都350-400萬

我計過 錢銀上 兩邊好似唔差好遠
行B路既好處係 more flexible financially 除左出國讀boarding school個筆 其他都豐儉由人 如果中途覺得佢唔係好肯讀書 可以cut好多駛費 但國際學校就係一條不歸路

請大家多多指教!

其實你指的讀書氣氛是什麼?我見囝囝全班的學習氣氛十分好(老師會share平時他們上課的video和相),同學積極舉手參與,反而local school學生只是坐定定聽課,很多也是人在心不在,越高年班越沒人舉手答問題(親人在LS 教);另外可以答你IS學生幾乎全部也喜歡看書,我也很開心囝囝在家一有空便看書,反之LS學生大部份也喜歡打機看電視,很少自覺看書。

細佬Bebe 發表於 19-10-10 00:35
目標都係打算送佢去外國讀大學 (讀到既話 讀唔到就唔勉強啦)

而家仲15/16 猶豫緊邊條路好

其實看你所列出的,似乎對IS認識不深。
我不能代表全部IS, 我女學校的學習風氣就很好很balanced, 老師不會谷但也有要求,每星期會網上交待課堂情況和學了甚麼,有埋相片,我相信LS大部分沒有。香港IS的IB成績差不多全世界最好,不知為何你還會覺得學習風氣不夠好?當然學校和朋輩之間會有分別,自己選適合的。

認識IS不止是少功課測考,英文好流於表面的分別,這樣隨便一間活動英文學校也可自稱IS了,IS的文化和LS有些分別,我是喜歡IS的文化,沒有system是完美,了不足其他野自己補足便是了。
只舉幾例:
我女學校會興祝Korea teachers day, Japan children’s day, Thanksgiving, chinese new yr, Diwali etc 今天Berlin wall’s fall 30年,WW1 ends 100年,都是我女教番我,才初小聚焦和視野跟LS已很不同。
最近先知課堂的鐘不是叮叮噹,原來是播一小段歌,上個月是lion king, 今個月另一首,小朋友轉堂會起身un兩下唱兩句。
小息是自己揀活動:hall/art room/board game.
另外IS的小朋友真的全民皆運動,就好像LS全民皆學學器,留意到我女學校真係冇乜學生過重。此外IS的小朋友尤其外國人全部都好早睡,8:30巳叫遲,去playdate佢地係會一起5:30食dinner.
另外可以告訴你,現在後生的,就算local school苦讀十多年,出來工作也不會特別「捱得」,全世界都係,這個不是他們的錯,亦非三言兩語可以解釋。

不過也要提你IS雖然會包很多課外活動,不少是免費,但你也要預留budget 作其他活動,例如補中文,學學器,到公開試一樣會補習,而且年年加3-5%學費,10年便加50%,另外會不會再生小孩也要考慮, 不過通常就不用逼著要早出國又可能可慳少少。

回覆樓主:

如果大個出外國書最好先又細讀IS,   否則去到溝通唔到又係群Chinese. 經驗之談

Moonlight819 發表於 19-10-10 07:42
其實你指的讀書氣氛是什麼?我見囝囝全班的學習氣氛十分好(老師會share平時他們上課的video和相),同學積 ...

Yup LS students 係心底唔鐘意讀書 唔追求知識

但我知某間好多人讀既IS 學生都好懶散 初小佢地ok 但好多高少 中學 開始多功課就好懶散

鐘意睇書 對我泥講好重要 而呢樣一定IS做得好好多

964000 發表於 19-10-10 09:06
不過也要提你IS雖然會包很多課外活動,不少是免費,但你也要預留budget 作其他活動,例如補中文,學學器, ...

係呀 我會預通漲 我地唔係炆炆緊

我知道IS學費通漲好勁 10年後到中學已double

LS學費補習班學野錢都係 所以我無加入通漲因素

如果讀IS 我想佢係香港讀哂考埋大學先 等我盯著佢多幾年

yaijing 發表於 19-10-10 09:54
選擇 IS:
1.中文 : 揀間中文較好,再課外私補。
2.讀書氣氛唔夠 LS: 你係咪想話國際學校冇乜考試測驗,所以 ...

4) 呢幾個月既香港?點解咁講呢 你小朋友幾大?

Lok0211878 發表於 19-10-10 09:15
如果大個出外國書最好先又細讀IS,   否則去到溝通唔到又係群Chinese. 經驗之談
...

係喎 呢點無考慮到!

我個女讀直資小學同中學到中二再轉國際學校, 原因由小二開始中文一直追唔上, 其他科目因為係英文成績無問題

阿女由幼稚園起都鍾意睇英文書, 所以英文一直好好, 但中文就好努力都追唔上, 小二起私補, 我同佢都好努力一齊追, 但事與願違, 因為原來佢有中文學障, 中學加埋文言文, 中國歷史, 完全無辦法, 頂左中學兩年, 最終轉校, 而家係國際學校讀緊第二年

我想講既係讀LS會中文好係唔一定, 小朋友資質每個都唔一樣, 根本將來係家長可以預計, 如果你選擇讀直資, 中文好大機會係普普通通 (眼見其他同學仔), 因為始終大部份係英文授課,  所以你要有心理準備, 至於英文, 同學仔除左外籍, 約10%超班, 可以話NATIVE, 其他同學係文法上無太大問題, 但口音都會係港式(當然唔介意係無問題), 但當然都OK,亦有追唔上既小朋友

至於國際學校方面, 因為我女只係讀左一年, 所以都唔評論, 但學習氣氛我唔覺得差, 我眼見個個都好努力, 可能已經係HIGH SCHOOL

vincat 發表於 19-10-10 11:51
我個女讀直資小學同中學到中二再轉國際學校, 原因由小二開始中文一直追唔上, 其他科目因為係英文成績無問題 ...

直資LS 英文學校 中文好似都係差啲

我自己中小 英中 鐘意英文 唔睇中文書 所以中文都係麻麻

語文係真係有取捨既

但講學習curriculum IS就一定好好多

我唸我都係偏向國際學校 始終個啟發性同全面教育係好過填鴨式 中文就自己再同佢一齊努力 自己都要睇多啲中文書

細佬Bebe 發表於 19-10-10 12:20
直資LS 英文學校 中文好似都係差啲

我自己中小 英中 鐘意英文 唔睇中文書 所以中文都係麻麻

可以考慮在英文local school 讀完初小或小五甚至小六之後才轉IE也ok, 打好中文底子,致少不抗拒中文…

cloud999 發表於 19-10-10 12:30
可以考慮在英文local school 讀完初小或小五甚至小六之後才轉IE也ok, 打好中文底子,致少不抗拒中文…
...

呢個係折衷既路 但我呢個階段唔太考慮 可以當係行左LS中途既plan b

一來唔想小朋友面對轉校
二來 唔想拎LS最辛苦既考小學 讀小學 跟住去IS最辛苦既中學

IS最開心係幼稚園同小學 中學都chur
LS全家人最辛苦係考小學 預備升中

同埋 而家要中途轉IS 越泥越難

眼見唔少叻的小朋友,家庭教得好,其實佢讀LS和IS都會讀得好出色。但個過程,一定係IS快樂好多。

回覆 Jane1983 的帖子

講得好啱, 家庭教得好, 真係讀邊一邊都會讀得好

Jane1983    發表於 19-10-10 21:11

Jane1983 發表於 19-10-10 13:13
眼見唔少叻的小朋友,家庭教得好,其實佢讀LS和IS都會讀得好出色。但個過程,一定係IS快樂好多。

...
我同意呢個說法喺呢度問,一定多人講IS好,喺LS問可能就多人講LS好,其實呢個問題都俾人討論咗好多年。
我覺得唔可以簡單分IS/LS,間間學校唔同。而家好多直資私校都唔係填鴨式教學,都鼓勵小朋友發言。IS風格都好唔同,例如初小功課量中文程度等等。都係要學校同學校比先好,但講真又唔係想入邊間就入邊間,所以好難比。

我想講 1 中英文水平一定有分別。有人話讀直資中文都唔一定好,我想講同一個小朋友讀IS無外補好大機會中文更差。同樣,讀LS英文口語都好難有IS咁好。2 家庭背景一定有分別,平的IS同貴的私校學費差唔多,但on average, IS家庭家底都要厚d,有乜影響你自己諗啦。

另外如果讀IS就無錢出國讀大學,咁我覺得你都要諗下,雖然可以本地讀大學,但我知好多IS小朋友都想出國讀,如果無得揀,而同學仔都出國讀,佢都可能唔開心。

Jane1983    發表於 19-10-10 21:12

deco99 發表於 19-10-10 14:48
我同意呢個說法喺呢度問,一定多人講IS好,喺LS問可能就多人講LS好,其實呢個問題都俾人討論咗好多年。
我 ...

讀IS當然要出國讀大學 唔target本地大學 有朋友係esf>hku 佢都話要適應 佢細妹就完全適應唔到local u

我而家local and international 都有報 當然係有offer再揀 再詳細唸 但想先開始分析general implications 同自己再作資料搜集
驚到時先分析可能太遲

細佬Bebe 發表於 19-10-10 11:39
Yup LS students 係心底唔鐘意讀書 唔追求知識

但我知某間好多人讀既IS 學生都好懶散 初小佢地ok 但好多 ...

一定有班懒散,因為IS一般不會趕人走,LS名校的一早篩走了懒散個班人,其實去外國讀書都有班日日partying的。
所以羣埋邊班人玩都緊要,同家敎很重要,另外不同IS也有不同學習風氣,自己執生。