用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 [請教]小朋友只鍾意做要”用腦”既野 ...
發新帖回覆
go

[請教]小朋友只鍾意做要”用腦”既野

小朋友2歲4個月,應該係資優但未確認,
由細到大我地所觀察到,以至宜家返N班老師反映都知佢唔鍾意做一D比較唔需要用腦既野如:Art work,畫線。同小朋友傾佢話因爲覺得做呢d野好無聊...但同佢玩迷宮佢又畫線畫得好好,我地一直感覺佢只喜歡做需要用腦,有目的,又有挑戰性既野。
但係呢個世界點會樣樣野都咁有「目的」咁有挑戰性同有趣呢....

想請教各位前輩,應該點樣令佢接受佢認為無挑戰性,比較無聊既活動呢?thanks

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

Art work很需要用腦。同樣一主題,最後成果可以好大差别。内容豐富度可看出小朋友的用心。
也許你可在做主題前,用mind map型式引導小朋友多思考才去做內容,會有趣好多。

發表於 前天 18:06 |顯示全部帖子
MillieLin 發表於 19-10-10 08:27
Art work很需要用腦。同樣一主題,最後成果可以好大差别。内容豐富度可看出小朋友的用心。
也許你可在做主題 ...
同意,art work 反而最需要用腦。

醒目開學勳章 貢獻勳章

發表於 昨天 13:53 |顯示全部帖子
Iloveu520 發表於 19-10-9 23:34
應該點樣令佢接受佢認為無挑戰性,比較無聊既活動呢?thanks ...
我仲係面對緊呢樣野...
只可以講,大個d,會較"願意/識得/能夠" 忍耐,每次個合作之後,我會讚佢,多謝佢體諒!

恐龍家
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊