用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一留班
go

小一留班

想問下通常成績幾差的小一生才要留班?

除了成績,有咩其他因素會導致留班?

rickdom6 發表於 19-10-9 22:17

你會發覺好多考最尾的升班,但尾幾的就要留班。點解?

因為老師覺得差得黎仲有得救的,才會留班。

rickdom6 發表於 19-10-9 22:17

其實小一要留班要檢討下間學校是否合適小朋友,課程,學術和品行

剛開學就問定小一會唔會留班咁攪笑既

子恩 發表於 19-10-10 13:34
其實小一要留班要檢討下間學校是否合適小朋友,課程,學術和品行

剛開學就問定小一會唔會留班咁攪笑既

你未清楚我問題原意,就批評我攪笑?

sunnymama2 發表於 19-10-10 06:24
你會發覺好多考最尾的升班,但尾幾的就要留班。點解?

因為老師覺得差得黎仲有得救的,才會留班。

多謝你的回覆,very insightful reply.

我提此問是因為我和朋友的孩子分別就讀兩間直資小學小一,都發現班內有學生是留級生,我們也覺得奇怪為何小一便需要留班,因此來此問問

rickdom6 發表於 19-10-10 19:12

我提此問是因為我和朋友的孩子分別就讀兩間直資小學小一,都發現 ...

如果係直資
會唔會可能家長自動提出想留多年,做大B呀?
B小一黎講應該真係好少會留班

rickdom6 發表於 19-10-10 19:12

我提此問是因為我和朋友的孩子分別就讀兩間直資小學小一,都發現 ...

我反而想知你點知人地係留班?

另外,我琴日的reply係講津校,因為係攞政府資源,所以資源會花在有得救的學生上。

直資就唔清楚運作啦

回覆 rickdom6 的帖子

班內留級生是原校留級定係校外讀緊小一細B考小一入?直資有小一位都收新生, 好少會留級.

佢地係咪轉校留級咋

回覆樓主:

Spcc會收其他學校小一生轉去重讀的。

Diversifyedu 發表於 19-10-11 11:32

班內留級生是原校留級定係校外讀緊小一細B考小一入?直資有小一位都收新生, 好少會留 ...

原校留級,個小朋友自己講的

sunnymama2 發表於 19-10-11 10:31
我反而想知你點知人地係留班?

另外,我琴日的reply係講津校,因為係攞政府資源,所以資源會花在有得救的 ...

果位小朋友自己講的,所以我才知道他是原校留班

Jane1983 發表於 19-10-11 19:21
Spcc會收其他學校小一生轉去重讀的。

我講緊嗰兩間都唔係spccps 呀

Diversifyedu 發表於 19-10-11 11:32

班內留級生是原校留級定係校外讀緊小一細B考小一入?直資有小一位都收新生, 好少會留 ...

直資有小一位都收新生, 好少會留級-> 我都係咁諗

IloveJJ 發表於 19-10-11 11:26
我又奇怪點解你覺得小一要留班是奇怪呢?小一都會跟不上呀!

會唔會嗰啲係細仔?所以跟不上就留一年做大 ...

會唔會嗰啲係細仔?所以跟不上就留一年做大仔呢?-> 都有可能,你都有道理,我知其中一個係原校留級,咁就應該唔係因為為咗做大仔

回覆樓主:

我囡讀緊直資小一,也有同學是原校留班。聽家長自己說是小朋友跟唔上,家長主動要求留班,學校又俾。

如果原校留,咁一定係跟唔上,唔係唔會咁做。

scgift 發表於 19-10-11 22:53
我囡讀緊直資小一,也有同學是原校留班。聽家長自己說是小朋友跟唔上,家長主動要求留班,學校又俾。
...
直資要考,雖然理解有漏網之魚,但真有少少surprise,身邊亦有直資eg, 跟得辛苦,每年都話可能要留不過最後免強升了中,唔知好定壞