用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS Offer 2020 互通消息
樓主: 一家三口
go

[英國] UCAS Offer 2020 互通消息   [複製鏈接]

回覆 CharlieSK 的帖子

除咗Oxbridge,Imperial都係非常難入。其他的可以考慮UCL,Warwick,St Andrew,Edinburgh,Bristol... 我見每所大學的課程都有不少分別(especially YEAR 3)。最好是慢慢看才決定,因為CS的課程選擇可以影響出路不少e.g.有一部分大學可以讀Database Design,而這對找in-house 工作有幫助…

回覆 LLLT 的帖子

感謝你的回覆及意見,原來有這些學問需要留意。其實都十五十六,我們沒親戚朋友在英國,也希望仔第時在香港工作,但仔見同學往外留學,佢也嚮往,但如果讀吾到top u, 是否值得外往闖?

回覆 LWLM0804 的帖子

del.................................

LWLM0804 發表於 20-9-15 18:59
請教是否只有讀醫先要良民證?

del.................................

雖然香港近年環境唔好,英國因為BREXIT的前景也較差和唔穩定。小朋友學校今年take gap year的學生人數 是 record high,我相信下年英國入學競爭更大。可以的話先報名兩邊,有什麼conditional offer再決定。

回覆 LLLT 的帖子

我都係咁樣打算,請問點解英國學生take gap year?

Take gap year 可以係…
根據已經考左的A Level 成績才去選校
Year 13還未淸楚去向,用一年的時間考慮和準備

第一年考唔到心儀的大學,所以再試多一次
可能年紀較細,大學要求

醒目開學勳章

LLLT 發表於 20-9-17 21:21

Take gap year 可以係…

請問通過UCAS報大學, 是否只要唔take offer, 就可以下年再報?

3b 發表於 20-9-17 21:42
請問通過UCAS報大學, 是否只要唔take offer, 就可以下年再報?

無關係 ..UCAS 係每年從新報。
多數人會照accept offer照讀大一,然後再經原先的中學來報 UCAS ...
有咁樣的打算的人,要提早同學校講,因為中學無預你要再報大學,personal statement, 老師信,submit 成績等等.......全部都要從新做,因為係全新 application.

到有 offer,睇下邊間大學收。唔收就繼續讀原校。

心儀大學收的話,有兩種做法,即時同讀緊的大學講退學,慳返一兩個term 的學費,或者繼續讀,term 3先退學,拎埋transcript...下學年去新大學讀。

回覆 LLLT 的帖子

明白,謝謝

唔好意思, 想問吓題外話, 報名考MAT時, 是否一定要填UCAS PERSONAL ID, 如果還沒有, 可否留白?
另外, 選學科那部份, 是否隨時可改?

醒目開學勳章

wloi 發表於 20-9-17 22:17
無關係 ..UCAS 係每年從新報。
多數人會照accept offer照讀大一,然後再經原先的中學來報 UCAS ...
有咁樣 ...

明白, 謝謝! 睇左Student Room一排, 本地人真係會為左一定要讀某一科而考完再考, gap year對他們來講係平常事

LoveChild 發表於 20-9-18 10:39
唔好意思, 想問吓題外話, 報名考MAT時, 是否一定要填UCAS PERSONAL ID, 如果還沒有, 可否留白?
另外, 選學 ...

我剛報咗,佢一定要我有ucas ID no, 所以好快開咗先,其他遲啲先填
‹ 上一主題|下一主題