用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS Offer 2020 互通消息
樓主: 一家三口
go

[英國] UCAS Offer 2020 互通消息   [複製鏈接]

謝謝!

回覆 poonseelai 的帖子

Oxford 可以, Cambridge 要你退左大學先可以apply, 風險大好多。所以除非特別鐘情Cambridge, 先會敢做。
八月出A level 放成績時,我女有幾個同學straight A*, 但之前aim 太低的大學,老師第一句就問,係咪要apply Oxford ?  要就宜家講定,等老師預備一下。

我女今年大學開學,professor就已經講,每學年去到一月都有十幾人因為被Oxford取錄而退學,已經預左到時有位剩。佢而家班同學,唔少人考到3-6科A*,夠晒資格去試試。
不過去到Oxford係由Year 1讀起...唔係year 2.  

佢間大學亦有同學由Oxford/Cambridge ,HKU轉過來,亦係由Year 1 讀起。唔好想插班,轉校應該都係由year 1 讀起,當新生。呢個可以理解..因為同一科,唔同大學的課程唔同,好難話插year 2.

開學第一個星期,大學好熱鬧,有同學話選錯科...去其他degree敲門...有人成功轉走,有人由其他degree轉過來,亦有人退學去報UCAS 2020。係呢個星期先叫settle down.

yiphalook    發表於 19-10-11 01:27

jj100c 發表於 19-10-10 18:53
想問下如果大學要求referee提供學生的predicting grade,referee是否應該找Head of sixth form or form tuto ...
阿仔學校有老師專責做University admission tutor寫reference letter

過來人經驗提一提...UCAS 出左conditional offer時要自己跟緊d,要睇清楚兩間大學要求咩文件同submission deadline。常見的是IELTS (就算有GCSE Eng First Language, 有d學校都要求交IETLS),學校transcript, etc。
唔好預中學會記得提你幫你,因為太多人要handle...要自己make sure deadline前學校已幫你送出。 Deadline miss左係 九成無得 '蟻' ..變左要Gap year 或否去其他大學讀。

報大學宿舍係成績公佈之前一兩個月,亦要自己留意 deadline.

wloi 發表於 19-10-11 01:08

Oxford 可以, Cambridge 要你退左大學先可以apply, 風險大好多。所以除非特別鐘情 ...

thanks,朋友孩子之前hku轉oxford, 亦由year 1讀起

wloi 發表於 19-10-11 01:44
過來人經驗提一提...UCAS 出左conditional offer時要自己跟緊d,要睇清楚兩間大學要求咩文件同submission d ...

謝謝分享
其實係一家四口子

上UCAS 睇過D大學,見到有A level requirement, 一般大學會否出offer會否低過requirement?

wloi 發表於 19-10-11 01:08

Oxford 可以, Cambridge 要你退左大學先可以apply, 風險大好多。所以除非特別鐘情 ...

仲想請教有無聽過成功經adjustment 入到oxbridge? 如果得不用花多一年時間

jj100c 發表於 19-10-11 08:04
上UCAS 睇過D大學,見到有A level requirement, 一般大學會否出offer會否低過requirement? ...

我孩子ib, 收到conditional offer 同大學website一樣,之後再收到大學通知一個低少少offer

呢兩間大學,係無Adjustment呢回事。想讀就明年報,收的機會雖然大過未有成績的應屆考生,但成功率頂多都係近10%.通常係straight A*先會再報。不過我就唔清楚,係從來無報過或者報過唔收,機會會唔會有分別。

但我女認識的人,都係未報過呢兩間,見成績考得咁好,先會考慮。

poonseelai    發表於 19-10-11 11:32

wloi 發表於 19-10-11 11:06

不過我就唔清楚,係從來無報過或者報過唔收,機會會唔會有分別。
我覺得如果報過唔收, 第二年就報另一間會好啲。未必關成績事, 可能自己唔係佢杯茶.

wloi 發表於 19-10-11 11:06

呢兩間大學,係無Adjustment呢回事。想讀就明年報,收的機會雖然大過未有成績的應 ...

請教 什麼是straight A*?

一家三口 發表於 19-10-11 11:31

請教 什麼是straight A*?
即係每科都拿到A*

wloi 發表於 19-10-11 11:54
即係每科都拿到A*

Thanks
其實係一家四口子

jj100c 發表於 19-10-11 08:04
上UCAS 睇過D大學,見到有A level requirement, 一般大學會否出offer會否低過requirement? ...
聽過有學校越想收該學生的話, CO 要求越低,不過個人認為起碼要達 requirements 先有機會 interview 呢!

poonseelai 發表於 19-10-11 08:31
仲想請教有無聽過成功經adjustment 入到oxbridge? 如果得不用花多一年時間

Cambridge2019第一年參與adjustment但唔係每個學生都得,以下連結有多啲資料。
https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/adjustment

https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/adjustment

Cambridge在2019年首次參予adjustment, 但是需要滿足很多酌情條件後才獲接納考慮

poonseelai    發表於 19-10-11 13:24

LAS01 發表於 19-10-11 12:45

Cambridge在2019年首次參予adjustment, 但是需要 ...

我囡囡聽老師講話,劍橋入學試如果考得好,而學校又滿意,就不用面試,直接出conditionals offer,唔知真定假?

你們有無收到料?

自己未聽過唔冼interview就拿到offer case;但有心考Oxbridge,先好好凖備相關admission test確是不二法門。只知道就算手握straight A*take gap year 考生,如果admission test 不理想,連面試機會都冇

其實份 PS 都好重要,尤其外國的大學
‹ 上一主題|下一主題