用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del

Del

如果係一d好普通的問題,咁不如叫小朋友上堂問,或者寫係手冊上問,好過你放學去搵老師。

老師可能忙、亦可能唔係咁敬業,嫌家長煩。咩都好,你感覺到佢唔係咁善意,就自己看著辦。

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔急嘅事,我會寫手冊 或用email 問,免得過都唔會打去校務處搵老師

恐龍家

回覆樓主:

Del

小曳人 發表於 19-10-9 19:30
唔急嘅事,我會寫手冊 或用email 問,免得過都唔會打去校務處搵老師

Del

lhwhazal 發表於 19-10-9 18:51

咁,其實你講到班主任惡晒咁,你都有bias啦。過來人同你講,小一成績表無問題既,就算畫花咗都無問題。

little_yolky 發表於 19-10-9 20:15
咁,其實你講到班主任惡晒咁,你都有bias啦。過來人同你講,小一成績表無問題既,就算畫花咗都無問題。
...

Del

little_yolky 發表於 19-10-9 20:15
...

Del

雖然不知小朋友有什麼適應問題,但"放學後家長問老師"感覺像幼稚園情形,家長要調節心態,小朋友已不再是幼稚園生了。

lhwhazal 發表於 19-10-9 20:35
另外謝謝你話俾我知小一成績表花咗都無所謂...起碼我可以唔駛咁擔心

小四開始就唔好花喇。有時間就去做家教會啦。人面廣D,老師都無敢亂嚟。

醒目開學勳章 貢獻勳章

lhwhazal 發表於 19-10-9 19:41
其實如果唔係因為啱啱升小一大家適應上都重有d小問題.....我都唔想去打擾老師....另外可能我慣咗幼稚園個 ...
其實,我做咗比你仲...誇張嘅野,就係為升中仔適應問題,而打搞過學校社工
可能性格問題,我覺得打電話俾人,對方未必得閒,所以我個人鍾意用email經過6年小學,我睇到嘅係老師要照顧嘅係成班學生,唔係個別學生,除非去到影響到佢,否則... 講咗都無用
而我仔嘅問題係會影響老師課堂嘅,所以我通常會得到友善回覆,大家都係同一條船嘛!

恐龍家

咁你都諗返轉頭,你打工,你都鍾唔鍾意個客/老闆放工之後都打電話黎問你普通野(簡單啲講:Can't you wait till tomorrow if it's no big deal?)。更何況老師放學之後,要處理好多行政、開會,如冇大事的話,最好都係書面提問或者等第二日叫小朋友問。另外老師可能都唔係好有熱誠、愛心。老師肯答你係佢好人,但佢冇義務去放學後聽你電話,尤其你嘅提問係小問題。

小朋友已經係小學生,唔係懵懵懂懂嘅幼稚園生,到家長日再問都未遲。

lhwhazal 發表於 19-10-9 18:51

同埋睇下學校style... 學校有老師師official email / intranet email 的話,比放學親自去問/電話問好好多.. 不過可能未必間間學校都有老師official email

如果係一啲好普通嘅問題,唔需要專登問老師喎。可以在家長谷問嗎?
天助自助者,  別再怨天尤人

lhwhazal 發表於 19-10-9 19:41
其實如果唔係因為啱啱升小一大家適應上都重有d小問題.....我都唔想去打擾老師....另外可能我慣咗幼稚園個 ...

其實小一至小三張成績表唔洗見人, 成績及操行差只有家長知。

至於個班主任可能放學後趕住上課外活動或開會等, 又可能佢覺得好少事唔洗咁緊張, 又或者個老師係D老海鮮趕住收工, 無論點學校有家長日, 遲D一次過問。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Mrs.Luckycat 發表於 19-10-9 22:32
如果係一啲好普通嘅問題,唔需要專登問老師喎。可以在家長谷問嗎?

Del

gracelam 發表於 19-10-9 22:58
其實小一至小三張成績表唔洗見人, 成績及操行差只有家長知。

至於個班主任可能放學後趕住上課外活動或開 ...

Del

回覆 lhwhazal 的帖子

漏交回條、唔見回條寫手冊好普通姐,經常發生。仲以為小朋友出乜問題。
試過代課老師攞左本手冊冇還,畀老師屈整唔見手冊要寫手冊+記大過。最後都係等第二日返學校自己同老師講清楚。又試過訂雜誌,負責同學唔肯派雜誌,係通訊欄到寫幾行字,第二日攞畀老師睇,就已經搞掂,懲罰左同學。
如果小朋友返轉課室、返轉成間屋同書包都唔見有回條,叫小朋友自己返去同老師講,或者最多寫手冊叫小朋友第二日畀老師睇「昨日回家找也沒見到回條,煩請老師補回回條」,咁就已經處理好。雖然打兩次電話都唔算多,但一班 20+ 人個個都打兩次電話的話,就不是少。

小朋友已經係小一生,有足夠表達同解難能力去處理呢個問題,自己同班主任講情況就得。如果手冊冇家長通訊欄,攞張紙寫叫小朋友第二日交畀老師就得。

小一成績表未必唔重要,如果你覺得學校唔再適合你的話,要用成績表去見學校。家長日可以直接問老師操行係如何評分。好少老師會因為家長打電話而扣你小朋友操行。

你擔心過龍喇,放鬆啲!

lhwhazal 發表於 19-10-10 00:47
其實係要訂雜誌...張回條上寫住要學生自己小息去圖書館交...但啱啱開學小朋友未去過圖書館...啱啱開學幾日 ...

呢啲真係好小事,如果你在家長谷問吓圖書館係邊呀?其他同學仔交晒未呀?相信有家長會回答你。
另外,老師寫手册提醒家長亦是尋常舉動,這只是一個溝通方法,講真,如果老師突然打電話俾你,你先驚呀。
放鬆一些、多些善用家長谷、放多些心機訓練小朋友獨立,慢慢會改善的。不要諗太多。
天助自助者,  別再怨天尤人