用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 這是對音樂有天份嗎?
發新帖回覆
go

這是對音樂有天份嗎?

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
呢排我有比小朋友(4歲9個月)玩開合唱團嘅樂譜佢彈琴(玩具木鋼琴),我寫1234俾佢睇,佢都彈到幾首。尋日沖涼嘅時候佢突然之間將成首歌嘅do re me FA so唱返晒出嚟(我無教過佢)。
其實呢啲算唔算有天份?我係咪應該俾佢試下學彈琴?

PS:之前做過assessment ,他是資優的。我咁樣問係因為小朋友比較抗拒學嘢,次次都唔肯入課室,但一入到去,佢又好enjoy!最近轉了工人帶佢去學嘢,就似乎沒有了分離嗰個問題

醒目開學勳章 貢獻勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
你試探下佢,問佢鍾唔鍾意去學先

or ,同佢一齊玩下d 音樂playgroup,gifted 嘅細路記性好,記note記得好快,好易上手,但普遍唔願練習,所以,當去玩下OK,到要練習時,你就會知佢係咪真係鍾意
恐龍家

發表於 前天 07:42 |顯示全部帖子
trastephen 發表於 19-10-9 13:44
呢排我有比小朋友(4歲9個月)玩開合唱團嘅樂譜佢彈琴(玩具木鋼琴),我寫1234俾佢睇,佢都彈到幾首。尋日 ...

我仔三歲半時已識彈普遍兒歌,都係對音樂比較有天份。你可以試下比佢學音樂,可以肯定的係會學得比較快,至於係咪對音樂都資優可能等佢學咗幾個月後就知(emoji)
我本人小時候喺大約三歲已經可以將幼稚園嘅兒歌集彈晒出嚟,而家大咗係一位教授鋼琴嘅音樂導師,我只係喺音樂方面特別有天份,識幾種樂器,但並唔係音樂資優(emoji)(emoji)

發表於 前天 07:45 |顯示全部帖子
似乎有遺傳俾仔仔喎!
我仔只不過可能記性好~記得啲do re mi

發表於 前天 23:36 |顯示全部帖子
請問幾多歲可以做評估係唔係資優?

發表於 昨天 00:38 |顯示全部帖子
我仔4歳8個月做,應該4歲做ok.;但六歲做就再準啲
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊