用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 這是對音樂有天份嗎?
樓主: trastephen
go

這是對音樂有天份嗎? [複製鏈接]

SusanTam 發表於 19-10-16 10:38
Thanks again . 等你分享報告。感激你無私分享。恐龍啲名係好難記、所以係好叻
我打去協康佢哋話六歲嗰個 ...

我係做第一個,但10月加左價到$6xxx

trastephen 發表於 19-10-16 16:04
我係做第一個,但10月加左價到$6xxx
可能好多人做. 巳申清要等4-6 weeks . and under 6 的原來不是用韋氏, 但他們說也可以知道大概是否gifted 程度但沒分數.

我有印象我仔做的是韋氏,又話香港版,新出,有分數的

trastephen 發表於 19-10-17 15:43
我有印象我仔做的是韋氏,又話香港版,新出,有分數的
really?? 我問左有分數的是第2個, 4-5歲也好似可以做. 甘等你收到報告便知了.

Wechsler preschool and primary scale of intelligence IV (HK)...
有分數的,佢話for 4-7

trastephen 發表於 19-10-21 09:56
Wechsler preschool and primary scale of intelligence IV (HK)...
有分數的,佢話for 4-7
Thanks. 甘我可能考虑應该等4歲才做.我的小孩3歲.  但佢開始在社交有問题,会情緒失控及著重輸嬴, 唔太聽我勸導,和我爭辨, 但会說感受及因由他為何哭鬧.
你認為你剛做的泙估準確及對了解你小孩多一点及有用嗎?

我仔都有類似問題,追求完美,但做不到時挫敗感好強。做完評估並無加深了解,本身已經知道有嘅問題。評估會睇埋父母嘅問卷,其實都幾直接影響結果。有時無錂兩可咁揀,唔知準唔準。反而老師嘅問卷係覺得完全無問題,淨係覺得佢社交有待改善。有時唔知係咪我兩公婆縱到佢啲性格咁。因為佢似亞氏保加係好猛邊。
做完評估唯一係知完來佢係資優。
佢有refer我哋去睇精神科醫生斷症,但係如果係又點,又無藥食,不如我自己俾啲社交course佢上。

佢仲有refer 去社署排E位,但我個仔情況太輕,我唔想mix埋其他情況嚴重啲嘅, 驚佢有樣學樣仲衰

明白。可能上社交訓練更好。我暫時也是覺得我小孩不大懂和其他人的社交技巧。也是挫敗感強烈。及不懂控制情緒。希望做完評估可以比少少啟示
‹ 上一主題|下一主題