用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優教育學苑學員升中一
go

資優教育學苑學員升中一

請問原是小學學員,應該已合符資格今年成為中學學員的,有沒有收到學苑任何電郵/信確認?因我沒收到,想知是否正常。
此外,因現在仍只有小學學員編號,可以報只限中學學員的課程嗎?

謝謝!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我之前問過,佢地話九月尾會upgrade,會收到email通知,但so far無囉~

我無再催,原本會去10/10號個中學家長聚會,都改期,所以我唔急住upgrade...

17號會有新一輪課程資料,應該17號前會升班掛
恐龍家

如果小學不是直升直屬,我諗要提供中學資料俾資優學苑,再update.

小曳人 發表於 19-10-9 16:46
我之前問過,佢地話九月尾會upgrade,會收到email通知,但so far無囉~

我無再催,原本會去10/10號個中學家 ...

唔該哂

b3410 發表於 19-10-9 18:32
如果小學不是直升直屬,我諗要提供中學資料俾資優學苑,再update.

我喺網上個a/c到update 咗,係咪咁就得啦?

阿Yan 發表於 19-10-9 18:37
我喺網上個a/c到update 咗,係咪咁就得啦?
我都係咁,再send email attach more document to support .

醒目開學勳章 貢獻勳章

b3410 發表於 19-10-9 18:44
我都係咁,再send email attach more document to support .
唔需要

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

以我所知,往年做法係,學苑會將系統內年級+1,P6就升班去S1,會send email 通知學員去update 資料,同時家長都會升班變中學學員家長

只係今年唔知搞乜,講好咗9月尾升班,但遲遲未見
恐龍家

小曳人 發表於 19-10-9 19:12
以我所知,往年做法係,學苑會將系統內年+1,P6就升班去S1,會send email 通知學員去update 資料,同時家長 ...

咁我再等下啦,唔該哂!

回覆 阿Yan 的帖子

2019/2020學年個人資料 已經顯示F1, 但學員編號沒有改 (以前會由P改為S), 小學生一向都可以報中學課程的, 所以17/10報名應該冇問題

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都見到學員資料更新咗,而家長會員亦無咗同學員嘅關係,唔需要填寫 學員編號等資料,所以亦唔會因為係小學學員家長,報唔到中學學員家長活動

恐龍家

tcbobo 發表於 19-10-14 17:39
回覆 阿Yan 的帖子

2019/2020學年個人資料 已經顯示F1, 但學員編號沒有改 (以前會由P改為S), 小學生一向都 ...

Thank you!

小曳人 發表於 19-10-15 09:26
我都見到學員資料更新咗,而家長會員亦無咗同學員嘅關係,唔需要填寫 學員編號等資料,所以亦唔會因為係小 ...

Thank you!

回覆 阿Yan 的帖子

大家應該收到EMAIL了, 學號由P轉了S

tcbobo 發表於 19-10-18 09:50
回覆 阿Yan 的帖子

大家應該收到EMAIL了, 學號由P轉了S

係呀!我都收到啦

阿Yan 發表於 19-10-9 12:58
請問原是小學學員,應該已合符資格今年成為中學學員的,有沒有收到學苑任何電郵/信確認?因我沒收到,想知 ...

唔好意思,我哋都有相同問題想請教下大家。現時是小學學員,今年九月升中,但收到學苑email話會推遲一年才查核學員資格,係咪即是要hold多一年先可轉中學組呢?如果跟正常時間表,請問最早邊一季先可報讀中學課程呢?

doubleday 發表於 20-4-26 19:22
唔好意思,我哋都有相同問題想請教下大家。現時是小學學員,今年九月升中,但收到學苑email話會推遲一年才 ...
小學生也可報中學課程的,有不少學員已試過小報中,除非課程資料寫住「只限xxxx」等字眼。

setom 發表於 20-4-26 20:45
小學生也可報中學課程的,有不少學員已試過小報中,除非課程資料寫住「只限xxxx」等字眼。 ...

真係謝謝你告知,入咗學苑差唔多3年,一直唔知可以報中學課程,如此選擇多咗好多,感激