用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 3成績 (英文全A) 中數唔合格....直資或葵青區有咩 ...
樓主: Hydrengea
go

Band 3成績 (英文全A) 中數唔合格....直資或葵青區有咩選擇 [複製鏈接]

naicha 發表於 19-10-10 09:52
試下李國寶?

去年收生大部分係band 1生,band 3真係有啲難度。

Hydrengea 發表於 19-10-15 08:50
無錯,數學係文字題巳死晒,常識都合格,自少巳抗拒中文,因為屋企人和佢哥哥都自少英文溝通,而佢自己睇書 ...

啟思港基可能較適合

christineps 發表於 19-10-19 00:01
李國寶有法文讀,試下照面試,排non-chinese條隊,再考好啲數學,試下無妨。
...

好的,謝謝(emoji)

不過港青基信上年好似只收到Band2 頭

Hydrengea 發表於 19-10-15 08:50
無錯,數學係文字題巳死晒,常識都合格,自少巳抗拒中文,因為屋企人和佢哥哥都自少英文溝通,而佢自己睇書 ...

港青基信今年只收70人?
其他全部留俾小學?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆樓主:

其實你個仔,比佢入到以上既學校都冇用,將來都係考DSE. 都係有中文。所以你應該簡IB學校。明白你個case係點,因我個case同你一樣。所以上年簡左IB學校。現在個女讀得好開心和積極讀書。但學費就一定貴。所以你自己考慮下。

還有,IB學校的課本通常係用英,美家國書籍,所以可以係Amazon網站找到。平一半。所有書買哂,都係$1200。但中文就一定要係香港書店買。Amazon冇中文書。

Hydrengea 發表於 19-10-9 12:49
我仔仔成績Band 3....英文全A, 操行都A, 但中文數學唔合格.  葵青校網, 請問各位有什麼建議....直資其實係 ...

你仔仔都叫有科A,仲要係英文科。
我仔仔雖然全部科都剛剛合格,但都應該係band 3,我哋都係葵青區首選直資,諗緊 林大輝, 迦南 呢兩間叫比較近同合適。德信係男校,我比較鐘意男女校,所以應該唔會揀。 萬一直資唔收,我都唔知佢會派去咩學校

Hydrengea 發表於 19-10-17 20:03
羅定邦太遠(emoji)(emoji)

羅定邦有難度,英文好收既機會大,但起碼數學唔可以差,可以試下林大輝,之後讀完中二或中三去外國留學。

akvbi 發表於 19-10-29 17:14
你仔仔都叫有科A,仲要係英文科。
我仔仔雖然全部科都剛剛合格,但都應該係band 3,我哋都係葵青區首選直 ...

科科合格張成績表都無咁肉酸,差好遠架,我大仔都讀緊林大輝,其實唔錯的,只係我驚林大輝都唔收佢

Hydrengea 發表於 19-10-31 10:44
科科合格張成績表都無咁肉酸,差好遠架,我大仔都讀緊林大輝,其實唔錯的,只係我驚林大輝都唔收佢
...

哥哥讀緊會唔會機會大d呢?我大女中三出國留學,過到兩年細仔都會出去讀, 但現階段想佢入直資d英文環境到講下聽下先,到時去到外國都起碼可以同人講得兩句啊

akvbi 發表於 19-11-1 00:02
哥哥讀緊會唔會機會大d呢?我大女中三出國留學,過到兩年細仔都會出去讀, 但現階段想佢入直資d英文環境到 ...

請問你安全仔中三去邊度讀書?

Hydrengea 發表於 19-11-1 00:06
請問你安全仔中三去邊度讀書?

如無意外應該係澳洲,因為我女起澳洲佢話要同家姐一齊,如果家姐返來香港佢就唔過去

akvbi 發表於 19-11-1 00:09
如無意外應該係澳洲,因為我女起澳洲佢話要同家姐一齊,如果家姐返來香港佢就唔過去
...

其實我都係有家人在melbourne,但我實在唔知如何幫佢地搵學校,同埋學費會否好貴,請問你有無介紹

Hydrengea 發表於 19-11-1 00:11
其實我都係有家人在melbourne,但我實在唔知如何幫佢地搵學校,同埋學費會否好貴,請問你有無介紹
...

你去聽下海外升學講坐先啦,問下你仔想唔想比你家人睇住先,我之前係想我女去加拿大(學費又平d)就係有好多親戚朋友起到可以幫手睇下佢,連學校都搵埋啦!但佢話唔鐘意加拿大咁就轉左去澳洲啦,所以你都要睇下小朋友想去邊先 再決定集中聽果個國家,去多幾間agent公司,如你有心水學校可以自己申請,我用果間係細agent公司。

Hydrengea 發表於 19-10-9 12:49
我仔仔成績Band 3....英文全A, 操行都A, 但中文數學唔合格.  葵青校網, 請問各位有什麼建議....直資其實係 ...

试吓青衣樂善堂梁植偉中学或葵涌循道中学
‹ 上一主題|下一主題