用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 重中文,YCIS or RC?
樓主: Sumsumsum123
go

重中文,YCIS or RC?  

Radiomama 發表於 20-6-19 00:37
RC一級有6班,一班大概28人;Y1每班一個班主任加一個助教。
Y2之後,助教是一級share 用幾位。
Class teac ...

上到中學呢?也是class teacher 教晒主科(中文以外?)

小加子 發表於 20-6-28 16:52
上到中學呢?也是class teacher 教晒主科(中文以外?)

你想知RC情況?
中學Y7開始,會跟House分派Advisor, 沒有班主任,Advisor會擔當部份class teacher角色。
另外又會每級分六班,如7.1-7.6,初中的主要課堂就按班別上課,各科専職専教,上課時是學生轉課室去老師的班房。另外中文/數學分程度,就會再有不同組合。

Radiomama 發表於 20-6-28 17:16
你想知RC情況?
中學Y7開始,會跟House分派Advisor, 沒有班主任,Advisor會擔當部份class teacher角色。
...
Grade 7多其他學校來的嗎?STEM課程如何?外國人面孔佔幾多成呢?在RC畢業的,有幾多成會出國讀U?去個國家多?謝謝。

美美羊 發表於 20-7-22 21:02
Grade 7多其他學校來的嗎?STEM課程如何?外國人面孔佔幾多成呢?在RC畢業的,有幾多成會出國讀U?去個國家 ...

如果想清楚了解學校,建議先上學校網頁睇Annual Report, 會較全面。

Year 7會入一些插班生,但每年vacancy不同,一般都有十幾個;中學之後學生轉出轉入的流動性比小學部大,有些轉去Shatin College, 也曾認識轉去GSIS, CIS、也有去英國留學。轉入的,有來自國際學校也有本地學校,又或去了英國再回來也有。

小學嘅時候已有訓練學生做電腦helper的活動,另外也有寫程式和機械人等玩意;中學生有數學比賽和science fair等活動;不過我覺得其實學校更著重學生透過舉辦活動去幫助其他同學去發揮自己。

Radiomama 發表於 20-7-22 21:32
如果想清楚了解學校,建議先上學校網頁睇Annual Report, 會較全面。

Year 7會入一些插班生,但每年vacanc ...

(續)
早年RC畢業生有30-40%留港升學,依家越來越少;英國最多、其次香港、美國、加拿大、澳洲和其他。

女兒讀緊超級傳統幼稚園k2, 我發現IS教學方法較適合,想幫佢轉讀IS, 但咩都唔識,請指教(emoji)(emoji)

請問RC難唔難入?

RC KJS教學模式方面會唔會有咩分別?

Candy_C 發表於 20-9-3 01:40
女兒讀緊超級傳統幼稚園k2, 我發現IS教學方法較適合,想幫佢轉讀IS, 但咩都唔識,請指教(emoji)(emoji)

RC唔買NR應該in都無得in
如果買左nr,小朋友英文好,能溝通,應該唔難

我都想問
NR係要幾時俾$?
點樣運作?
Thx!

yankiyan 發表於 20-9-3 09:43

想請教面試內容一般是什麼?謝謝

yankiyan 發表於 20-9-3 09:43

請問如果學校擺小朋友喺waiting list會唔會即時退返NR個數?

AliciaT 發表於 20-12-16 17:17
請問如果學校擺小朋友喺waiting list會唔會即時退返NR個數?

報名果陣不用付NR全數,有offer才需要。如果failed interview, 會退款。

Radiomama 發表於 20-12-16 19:57
報名果陣不用付NR全數,有offer才需要。如果failed interview, 會退款。

其實佢哋標榜 non-selective.. 個 interview 係咪好易 pass?
有得 in 就多數入到?

回覆樓主:

佢話not selective, 但要有sufficient English 去顯示孩子適合英語及IB教學;除Y1外,其他年級的學生均需要接受reading and writing assessments, 中學更要individual interview, 也要submit previous sch report, 所以有冇selection process, 大家再判斷。

Non-selective 係指唔會in 100人揀其中最叻10個,所以插班嘅情況係有位又排到你先有得in,小學interview focus係講同寫一篇短writing(kindergarten唔清楚),題目唔難嘅,主要想assess 小朋友用英語教學能唔能夠接收到,講得唔native 係唔緊要嘅,學校有信心入左去就會進步好多。反而,主動性比較重要,一定唔好只講一兩個字就算,我自己教小朋友起碼要答兩三句,我小朋友唔係自己會講好多野嘅人。有得in多數得係真嘅,但唔係有得in就一定得,要prep 下小朋友。

Sumsumsum123 發表於 19-10-9 23:56
我想搵繁體,所以暫不考慮stamford
不過都唔該哂你

大埔的ASHK中文教繁體,例如Grade six最叻果組用本地最深果套(我愛學語文)課本,作文要求已600字,其他科目都深。Science教cell theory, biceps triceps , periodic table的elements, Social Studies的term paper已要用MLA format, 這format我在大學才學, 我仔讀完local 小五轉入這間美式IS grade six, 非常喜歡,15人一班,每堂3個老師,而且老師的support也好好,無論情緒或功課,與家長也多溝通,學校最後2年行IB, 考IB Diploma.