用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 重中文,YCIS or RC?
樓主: Sumsumsum123
go

重中文,YCIS or RC?  

讀IS 最可貴就是小學。為左中文而先local 小學,後IS 中學,呢個如意算盤係咪咁容易呢?又係咪對小朋友最好呢? 

貝珠 發表於 19-11-3 21:28
讀IS 最可貴就是小學。為左中文而先local 小學,後IS 中學,呢個如意算盤係咪咁容易呢?又係咪對小朋友最好 ...

非常同意
所以我只考慮由小is到尾

happeecc 發表於 19-11-3 17:58
YCIS 係 bilingual school, RC 唔係。

其實我想問
Bilingual同多中文既is
最大分別係邊?

個人記憶
YCIS 中+英文老師同課室教學故稱雙語
RC 英文老師+助教,中文按程度分開基本每週4天上課
ISF IB 英文+中文雙語牌最特別,最中文
YMCA CS小學 英文老師+助教 ,中文按程度分開基本每天上課
從小學開始IS模式上學當然好,native 英文,唔駛一定要坐定定被傳授知識,同學之間唔強調競爭既關係,每樣都要時間培養...留意下放學情況已經唔一樣

v369234 發表於 19-11-3 22:45
個人記憶
YCIS 中+英文老師同課室教學故稱雙語
RC 英文老師+助教,中文按程度分開基本每週4天上課

好清晰
Thank you so much

annie40 發表於 19-11-3 19:14
標榜billigual 或多中文的IS學校,學生的中文水平依然十分參差的,切勿想當然,同一所學校,真正學得好與否 ...

有些人會覺得小學LS中學IS is getting the best of both worlds, 但我覺得除了方便學中文,還有很多考慮,不是隨便找間LS「輕鬆讀」就可以:

1.IS幼稚園小學的學習經歷比較開放人性化,例如他們可躺在課室地上看書,書桌是white board可以直接在上面寫字,校服幾時長褲短裙是家長自己決定,家長日老師是見埋學生一起set target; 通告是send email 和上校網,漏看是自己責任跟本不用簽通告交來交去;小息會比個地方你去「跑」,不愛跑的可以去另一地方你畫畫玩board game ;坐不定的上堂舉手行個圈是可以的。

2. 性格文化視野自少形成,IS幼小會教WW2 100週年,今年是Berlin wall fall 30週年,他們會慶祝世界各地節日。IS小學不著重競爭文化,看出他們是很用心培養這一點,你拿了個大奬他們不會捧你上天又要登學校報告甚麼,sports day老師強調大家要support 跑得慢的同學,仲教埋你點安慰輸左的同學,一般IS小朋友比較寬心少比較。

3. 語言方面,要達致真正雙語native (聽講),要六歲前有足夠immersion。先LS後IS, 除非你家中有native speaker , 否則到中學才轉IS/出國,一般英語口音/用字和語速都仍會聽出有分別,因為口部肌肉已形成。另外,用第一語言學英語和第二語言學亦不止深淺的分別,不贅。

4.最後,如希望小朋友自少多接觸不同國籍人士及文化,IS幼稚園小學才最多機會,因為外籍人士很多中學便會回國,另外在青少年階段打入人地圏子亦不易,LS中學插班的通常亦主要同番LS/local 學生玩。

所以LS小學IS中學,要考慮自己想要甚麼,會miss了甚麼。
至於IS學中文,是另一議題,太長有機再談。

貝珠 發表於 19-11-3 21:28
讀IS 最可貴就是小學。為左中文而先local 小學,後IS 中學,呢個如意算盤係咪咁容易呢?又係咪對小朋友最好 ...

Agree, miss了東西的人不會知自己miss左,一直想説,見上文,終於很辛苦打了咁多。

回覆 964000 的帖子

20年前非常同意以上的說法,基本上家長認為唔識中文無所謂,甚至以唔識中文為榮.
今天部分IS已經非常本地化,本來去飲牛奶,結果飲左朱古力加少少牛奶,凡事開心就好.

annie40 發表於 19-11-4 09:57
回覆 964000 的帖子

20年前非常同意以上的說法,基本上家長認為唔識中文無所謂,甚至以唔識中文為榮.

之前看過前輩分享學中文的經驗,實在獲益良多。
幸好而家IS好少唔識中文,校外很多課程和support , 校內入了stream 2/3的一般都很認真教,視乎家長有多積極,正常local家庭重視一點的,一般都起碼有Chi B水平。身邊見失敗的例子都是父母自少不太積極或太遲開始,家中又由得小孩不講中文,跟著小孩抗拒,雞定疍先的問題。
是的,現在IS普遍都多了本地人讀,不過學校課程和文化不變,家長自己保持原有的態度就是了,少D八卦自然身體好耳根清淨。

我有同中文老師傾過,基本大部份IS 小朋友,佢地好難同中文做到朋友,第一IS 係教國語,第二學校連PLAYGROUND LANG 都係英文(我仔話佢根本唔知邊個識講中文,所以唔會係學校講中文),第三,佢地中英文程度落差太大,英文已CHARTER BOOK,中文可能仲係幼稚園故仔。真心講,RC DAY 1 已講中文只係得15%時間,KEEP 到PATHWAY 3(最高程度果班),相信大部份都係外補,二係媽媽進補。

kriskris55 發表於 19-11-4 19:16
我有同中文老師傾過,基本大部份IS 小朋友,佢地好難同中文做到朋友,第一IS 係教國語,第二學校連PLAYGROU ...

係㗎,不能只靠學校㗎

讀國際要中文好,可能要出去補

annie40 發表於 19-11-3 19:14
標榜billigual 或多中文的IS學校,學生的中文水平依然十分參差的,切勿想當然,同一所學校,真正學得好與否 ...
插班難嗎?

美美羊 發表於 20-6-17 12:15
插班難嗎?
Not as easy as I imagined, long wait list

For swapping student, do you know what criteria is the school looking for?

964000 發表於 19-11-4 08:09
有些人會覺得小學LS中學IS is getting the best of both worlds, 但我覺得除了方便學中文,還有很多考慮, ...

講得好好     
比個女讀IS唔係只為英文好,眼界開闊,同理心,對學習既熱情係我哋更大既得著,而呢啲,我唔敢講到中學先轉IS就不能學到,不過古語有云,三歲定八十,我諗學習態度都係由細培養起好啲
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

想了解RC 一年共有多少班?一班有幾多學生,師生比例?thank you!

A.O.C 發表於 20-6-18 20:53
想了解RC 一年共有多少班?一班有幾多學生,師生比例?thank you!

RC一級有6班,一班大概28人;Y1每班一個班主任加一個助教。
Y2之後,助教是一級share 用幾位。
Class teacher負責主要科目,而中文、PE, Music等科目則由專職老師負責。

我女之前讀Kingston,從playgroup讀起到K1,3年下來中文底子真的很不錯。小朋友在裡頭讀的很開心學校中英文的師資都很不錯。