用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 重中文,YCIS or RC?
go

重中文,YCIS or RC?  

如果著重中文
YCIS定RC好d?
Thank you

回覆樓主:

單睇中文,Ycis應該會好d。不過選校overall睇,RC勝一籌。

Jane1983 發表於 19-10-9 11:55
單睇中文,Ycis應該會好d。不過選校overall睇,RC勝一籌。

請問原因係?

Sumsumsum123 發表於 19-10-9 11:59
請問原因係?

英文、student mix、文化都國際化一些,中文堂每日都有,唔係一星期一兩咁荒廢。

Jane1983 發表於 19-10-9 12:23
英文、student mix、文化都國際化一些,中文堂每日都有,唔係一星期一兩咁荒廢。
...

請問n無人士
如果target RC,
比50萬NR for ESF k1化唔化算?
雖然只係買interview機會
但n無好似連有in既機會都難
其實ycis同rc我都buy
Ycis仲近d tim

回覆樓主:

唔知而家行情。唔知普通人報名幾多有得in。

回覆樓主

買NR year 1入 RC應該唔難,肯早起身去排隊就應該好大機會,個人覺得kindergarten 近屋企都好重要,小朋友需要多d休息,除左YCIS, Kingston 中文都好好,我見d學生多數又乖又叻

Iloveu520 發表於 19-10-9 12:55
買NR year 1入 RC應該唔難,肯早起身去排隊就應該好大機會,個人覺得kindergarten 近屋企都好重要,小朋友 ...

我都諗..如果真係target RC,應該比50 for k1 NR,定k1試下運氣先,唔得就比40 RC NR
我都有考慮kingston
但kingston入學even playgroup都要比十萬
如果到時有esf k1 offer
咁個十萬又好似唔值咁
而且佢中學係沙頭角,好令人卻步

yaijing 發表於 19-10-9 13:11
其實之前都見好多人問邊間國際學校比較著重中文, 通常都見大部分人係會答耀中同新加坡國際。但到底著重中 ...

我希望小朋友日後即使留港工作
處理中文亦無問題
但當然,我唔期望佢中文要非常好
聽,說相信唔難
但讀寫就真的比較難,我無信心係屋企可以考到佢,所以希望選重中文的IS

yaijing 發表於 19-10-9 13:51
無錯, 我想法同你一樣。 所以我都想知其他國際學校嘅中文課程到底有幾深或淺。 例如我仔學校每日都有中文 ...

我都想知呀
我只知esf d學校(除rc)中文好似係好少好少

Sumsumsum123 發表於 19-10-9 13:59

我都想知呀

RC 不是bilingual School. 中文水平一定不及local school. 其實讀得IS, 家長都不會對其子女的中文期望太高。除非自己不斷教或補習。

kittykuma 發表於 19-10-9 22:40
RC 不是bilingual School. 中文水平一定不及local school. 其實讀得IS, 家長都不會對其子女的中文期望太高 ...

我明白IS中文唔會比得上LS
不過有d IS係較著重中文
我唔要求佢中文好叻,只求日常運用,日後即使留港工作都無問題
Kingston,YCIS,RC,SIS,CIS,ISF都係較重中文
但我係九龍,所以不考慮hk island
所以主要比較kingston,YC,RC..

yaijing 發表於 19-10-9 23:45
其實你有無睇過 Stamford? 有 Bilingual program, 上課語言比例,英文 /國語 60%/40%。 ...

我想搵繁體,所以暫不考慮stamford
不過都唔該哂你

RC,董寧老師係ib中文風向標(emoji)(emoji)

NL789 發表於 19-11-2 11:24
RC,董寧老師係ib中文風向標(emoji)(emoji)

什麼是風向標?

YCIS 係 bilingual school, RC 唔係。
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

標榜billigual 或多中文的IS學校,學生的中文水平依然十分參差的,切勿想當然,同一所學校,真正學得好與否,完全因人而異。

如果真的放不下中文,對中文書寫有一定要求,提議小學階段讀本地學校,培養孩子閱讀習慣,努力學習努力玩,校內成績隨意,中學才轉IS或海外留學。