用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 功課輔導班(小二應去?)
go

功課輔導班(小二應去?)

父母在職,小朋友較懶散,每日回家仍要用長時間教功課, 考慮輔導班能否幫到他?

但又怕輔導班老師HEA....求其教小朋友

有否過來人給意見? 謝謝!

父母有心有力教就不用去,如果父母心有餘力不足,還是外判補習班會好點~

回覆樓主:

如果小朋友較懶散 考慮單對單
功輔班老師兼顧不暇 可能淪為炒答案

睇下你用乜野心態啦,為完成功課係ok的因有人解答到佢,但如果唔叻的可能下下問,通常老師都會教點做,教得通常自然答案都出嚟!所以會少左自己去解決問題。可以試下先,功課完成到,考試無退步就自己輕鬆d囉!但如果番左成績有退步就自己教番!不過話時話同小朋友默書係一件煩事,交俾功課班同佢默都算係功課班的一大貢獻!

In2c68 發表於 19-10-15 08:39
睇下你用乜野心態啦,為完成功課係ok的因有人解答到佢,但如果唔叻的可能下下問,通常老師都會教點做,教得 ...

我樓下間功課班連默書都幫唔到手,因為老師要兼顧幾個學生無時間

回覆 力神1 的帖子

我是一位到校的功課輔導班導師,  也是教小二的, 每天的上課時間是1小時45分, 但每班有11位小朋友,
所以幫學生默書是不可能的事, 一般學生都能在放學前完成功課給導師批改,   批改後就得自己回家改正了,
因他們是同一間學校和同級別,  功課也差不多,  所以較難的可一次過在堂上講解,  便可為課堂慳回不少時間,希望以上資料可幫到你

個人經驗輔導班任得過唔好去 我有朋友小朋友去完 功課係次次啱哂 但問番佢根本唔明 通常都照俾答案 一班禁多人 點教得切啊!!!寧願俾貴小小 搵私人補習