用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Sixth form 插班
go

Sixth form 插班 [複製鏈接]

啊仔中五在Band 1 中學,修 中,西史和 Econ, 本來想考完 DSE ,才去英國大學。但現在早一點過去。
請問 2020 年一月有什麼college 收插班生?

啊仔大學想修 History. 佢自己有預計過自己 英文和 history 會 有 5* *, 數和Econ 5* , LS 和中史 5 , 中文 4 至 5。

麻煩大家幫忙,因為我知道不是太多college 收插班。

Agent 有介紹 Cambridge Tutor College, Berkhamsted School 和 Norwich School, 但我完全不熟識這幾間 college .

謝謝大家的幫忙!
   3    0    0    0

1 月去用一年多時間去預備考試,太搏啦。點解唔等9 月開學呢?

九月過去要讀多兩年,現在那麼急插班是因為香港局勢緊張。

其實在這環境下,我也不能擔保啊仔的DSE 成績會好像他預期一樣。

eva007 發表於 19-10-9 10:47

我女03年都係出年先讀sixth form, 冇問題架喎,讀埋今年先啦,你都係讀多一年啫

但學校有太多因素影響。

想個仔早一點走。

回覆樓主:

oxford international college, 知有人年頭插班sixth form。但係呢間似補習社多D,唔係ㄧ般boading sch, 學校網站講明Easter要留校revision。

lower 6th 完結後,9月開學 upper 6th 的時後已要用 PG 報UCAS, 另外,有些學科要在 lower 6th 時考一些公司試,最好先了解一下。

Agent 有話報 OIC , 但 OIC 一月插班冇 history 讀,啊仔大學想修 History.

Agent 也有叫仔試 Cardiff Sixth Form College.

我也想仔考完 DSE 才走,一來比較有把握,二來也可以節省一些。但現在香港局勢有點不明朗,想報名試播班準備!

eva007 發表於 19-10-9 13:12
Agent 有話報 OIC , 但 OIC 一月插班冇 history 讀,啊仔大學想修 History.

Agent 也有叫仔試 Cardiff Six ...

我仔都係2020DSE,九月中尾佢突然決定赴英讀大學。佢都係會考埋DSE先去。其實真係唔使咁擔心,不如先申請左大學,佢哋英國俾Offer好快架,收到Offer好好考埋DSE就去啦,仲有幾個月剩咋。就算到時DSE考得唔好答唔到condition Offer個條件,有啲大學都有foundation 讀㗎

我仔係 2021 DSE

eva007 發表於 19-10-9 14:04
我仔係 2021 DSE

哦,係喎⋯⋯咁不如睇吓agent介紹啦,Cardiff sixth form 同 oxford  international college 其實都係yasmin搞起。叫做預科書院,兩者都有口碑,Yasmin 之前因為同Cardiff有拗撬所以之後去咗Oxford int’l 嗰邊, 佢哋入u率唔錯嘅,你可以考慮。係真讀書唔會有乜嘢其他活動,因為佢都係為咗考入大學,要狂操。其他英國sixth form 就唔太清楚。

eva007 發表於 19-10-9 10:47

唔會。
九月去讀lower six, 只係多一年。
你咁急走,可以揀嘅學校有限,去到又要適應又要追考試範圍。A Level 讀三科,你孩子應該係揀Hist Econ Maths. 我唔知呢三科內容有無同hk 相同,如果無,會追得好辛苦。到時A Level 成績唔夠好,未必揀到好學校好科。你要考慮清楚兼同孩子傾好。

eva007 發表於 19-10-9 09:29
啊仔中五在Band 1 中學,修 中,西史和 Econ, 本來想考完 DSE ,才去英國大學。但現在早一點過去。
請問 20 ...
現在考慮想一月過去讀書似乎太趕,要考學校、安排住宿、照肺片、申請簽證...我建議讀完F5 去可以有更多時間準備,也有更多選擇。
在香港完成F5 除了可接英國sixth form,若孩子已選定將來大學讀的科目,其實也可以考慮申請某些大學的foundation,讀一年可直升大學一年級。當然若目標是Oxbridge,Imperial 或醫科那些便一定要讀兩年Sixth form了

多謝各位的意見,我和仔好好商量一下。謝謝!
‹ 上一主題|下一主題