用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 住41網,極親人住11網,喜瑪利諾/拔小,次喜中西區名小,點 ...
go

住41網,極親人住11網,喜瑪利諾/拔小,次喜中西區名小,點部署?

家住41網, 極親人住11網, 頂盡20分,不是校友,心儀瑪利諾/拔小, 次心儀中西區名小, 名津以外則喜入名直私。

希望是英文小學,最完美是英文男女小學。

我也會幫小女報劍橋英文試,普通話試,學音樂,畫畫,及一些運動興趣班。

請問應該點部署? (現讀PN) 先謝謝各位大大!

K-hahaha 發表於 19-10-7 14:06
家住41網, 極親人住11網, 心儀瑪利諾/拔小, 次心儀中西區名小, 名津以外則喜入名直私。

請問應該點部署? ( ...

而家讀邊間幼稚園?

Mie1107 發表於 19-10-7 14:13
而家讀邊間幼稚園?

在九龍塘讀國際PN(不是IS), 但不是4大名PN

回覆樓主:

11網是否心儀以下小學?
津校: 聖提/ 聖心/ 聖彼得
私校: 聖心/ 聖嘉勒/ 救恩

Poyau 發表於 19-10-7 14:36
11網是否心儀以下小學?
津校: 聖提/ 聖心/ 聖彼得
私校: 聖心/ 聖嘉勒/ 救恩

都係嘅,不過我未研究救恩,是否中文小學?救恩幼稚園升小比例多少?

最完美嘅係男女英文小學,不過世上無完美,所以我都只是希望係英文小學。謝謝你們!

K-hahaha 發表於 19-10-7 14:44
都係嘅,不過我未研究救恩,是否中文小學?救恩幼稚園升小比例多少?

最完美嘅係男女英文小學,不過世上 ...

救恩係中文小學 收約30救幼生
聖提/聖心/聖彼得亦是中文小學
6間之中只有聖嘉勒是英文小學

醒目開學勳章 王國長老

極親人住,即唔係你地址,咁對你黎講無影響
咁好straight forward,抽41,考其他直私,港九新界都考得,如極親人可幫手接放學就首選中西(出晒結果再揀)

hppa    發表於 19-10-7 16:37
hppa    發表於 19-10-7 16:36

Charlotte_mom 發表於 19-10-7 15:33
極親人住,即唔係你地址,咁對你黎講無影響
咁好straight forward,抽41,考其他直私,港九新界都考得,如 ...

咁瑪利諾及拔小係咪填在乙部?甲部填其他神校?

Poyau 發表於 19-10-7 15:00
救恩係中文小學 收約30救幼生
聖提/聖心/聖彼得亦是中文小學
6間之中只有聖嘉勒是英文小學

請問呢D中文小學有冇D係漸進式英小?定係全部都係中小,中學先變英中?

回覆 K-hahaha 的帖子

你心目中哪些是神津校?

救恩、聖提、聖心、聖彼得都係中小,冇漸進,但我唔覺得佢哋英文比不上英小。
你 20 分非校友,即係宗教分,係天主定基督?

其實點睇都係抽 41 好過 11,升中亦係 41 好過 11。41 你到時候 touch wood 乜直私都冇,乙一填聖家都可以收隊等開學。總好過 11 嘅「二線」。

如果真係咁想入名英小,咁港島可以考 St Paul K、St Clare、高主教。九龍區考 GH。不過我建議你 keep your options open,否則到時候 touch wood 唔入,你會唔安定。可以考埋救恩(小學真係唔錯)、 SH(入私立部,私立部係中小,但英文絕對唔差,初小又可以半日)、蘇幼(蘇小同樣中小但英文唔差,東區)。九龍可考聖若望(夠谷,小學就英小但名氣同升中就冇咁出色)、民幼(中小但都係英文唔差)。

另外龍幼大部份都學術較淺(除聖若望),唔係畀你去公海玩直私,所以如果係想 back up 又搏出免冇幼稚嘅直私,LH 會幫到你考英小,如果 100% 跟到佢英文科的話,咁上小學英文絕對可以食老本到二年級。Keen Mind 同 York、SC 嘅英文就接近,都可以去到一年級水平,冇 LH 去到咁盡。KV 就重視中文多過英文,所以讀佢入傳統津小就適合。

另外如果你夠薑的話,可以考 CCKG,呢間考到,基本上直私一條龍。不過提前家長英文水平唔可以太差

醒目開學勳章 王國長老

K-hahaha 發表於 19-10-7 15:55
咁瑪利諾及拔小係咪填在乙部?甲部填其他神校?

甲部係唔限區,即都可填自己區
41網幾多人恨都恨唔到,緊係甲乙填晒,抽完甲部(不限校網)再抽乙部(自己網)啦

hppa    發表於 19-10-8 00:08

Charlotte_mom 發表於 19-10-7 21:10
甲部係唔限區,即都可填自己區
41網幾多人恨都恨唔到,緊係甲乙填晒,抽完甲部(不限校網)再抽乙部(自己 ...

甲乙都填哂最心儀嗰兩間,而呢兩間全港人都掙緊,究竟我會:

1. 抽中呢兩間嘅機率大左?

2. 定係我限制左自己抽中一線尾二線頭嘅機會? (因為為乙部首一二選擇都用在這兩間,一缐頭二缐尾要填在乙部第三選擇之後)

會唔會到最後兩頭唔到岸,搞到抽左二缐尾三線?

新手初哥弱弱一問...

1998Ruby1998 發表於 19-10-7 17:17

救恩、聖提、聖心、聖彼得都係中小,冇漸進,但我唔覺得佢哋英文比不上英小。

謝謝你的寶貴建議!你的仔細分析及詳細講解實在令我太感動

你提及的我會一一細心硏究

醒目開學勳章 王國長老

K-hahaha 發表於 19-10-7 21:37
甲乙都填哂最心儀嗰兩間,而呢兩間全港人都掙緊,究竟我會:

1. 抽中呢兩間嘅機率大左?

小一(官津)派位,分兩輪
自行交一間不限校網,鬥高分(約50%學位)
如無offer,就等一月入表抽獎(統一派位),統一係先處理甲部再處理乙部(約5%學位),再處理乙部(約45%學位)
所以甲部你搏到盡都唔怕,仲有乙部(政府計過一定夠位派)。反而甲部如太保守,好彩中左就無得抽乙部
如果無直私offer,真係要靠乙部,就真係要小心填,除左個人喜好,亦要考慮「賠率」。例如兩間大熱,往績都無試過有人乙二中(乙一都未必中),咁你放落乙二咪即係自己棄糊囉。人地乙二已擺二線,你乙三至擺,仲點會有位呢?咁就好易出事了(不過仲有幾年時間,可睇定d到時再決定,現今你集中了解直私理念要求,睇下點備戰同決定考邊間好了)

hppa    發表於 19-10-8 00:07

回覆樓主:

正路有41不會抽11

hppa    發表於 19-10-8 00:07

hppa 發表於 19-10-7 16:38

你心目中哪些是神津校?

除了MCS, DPS, 就是HY, MPS, St. Clare...我新手,剛開始了解港島區神津,請大大也介紹一下有哪些神津可考慮

不過我都係最希望係英小+男女校(不過知道這個combination 很少選擇)

SFA滿足你要求, 又唔算難有OFFER

K-hahaha 發表於 19-10-8 07:39
除了MCS, DPS, 就是HY, MPS, St. Clare...我新手,剛開始了解港島區神津,請大大也介紹一下有哪些神津可考 ...

讀St. Clare's幼稚園上小學有優勢
2020-21年度K1今個星期尾要申請

https://kg.scps.edu.hk/2019/08/k1-admission-2020-2021/

K-hahaha 發表於 19-10-8 07:39
除了MCS, DPS, 就是HY, MPS, St. Clare...我新手,剛開始了解港島區神津,請大大也介紹一下有哪些神津可考 ...

似乎,津小+英小+男女小學,只有41區既拔小符合你要求~~~