用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 住41網,極親人住11網,喜瑪利諾/拔小,次喜中西區名小,點 ...
樓主: K-hahaha
go

住41網,極親人住11網,喜瑪利諾/拔小,次喜中西區名小,點部署?

mcl203 發表於 19-10-10 11:29
女仔計,只指津校,MCS和MPS咪算全英小學,小一已開始用英文教Maths和GS。 DPS就唔知~
...

MCS 的 GS 是中書中教,但就另外拆開了一科 Science 英書英教

B.B.BaBa 發表於 19-10-10 13:23
MCS 的 GS 是中書中教,但就另外拆開了一科 Science 英書英教

謝分享!咁可能只有MPS係英教GS & Maths 了~~~

mcl203 發表於 19-10-10 13:26
謝分享!咁可能只有MPS係英教GS & Maths 了~~~

樓主提過嘅私校中
St Clare's/赤提用英文教數同GS/Sci

https://pri.scps.edu.hk/general-studies-information/

http://www.sscps.edu.hk/curriculum.php

Poyau 發表於 19-10-10 13:59
樓主提過嘅私校中
St Clare's/赤提用英文教數同GS/Sci

我#40,已講明只指津校~~~

mcl203 發表於 19-10-10 14:33
我#40,已講明只指津校~~~

明白你#40講津校 只係想補充吓樓主提過嘅私校相同學科嘅教學語言

B.B.BaBa 發表於 19-10-10 13:23

聰明的做法,GS可以boost下中文,到中學phy Chem bio又不怕銜接不到.

mcl203 發表於 19-10-10 11:29
女仔計,只指津校,MCS和MPS咪算全英小學,小一已開始用英文教Maths和GS。 DPS就唔知~
...
DPS:Social Studies in Cantonese
Chinese in Mandarin
PGE, Science, History, Geography in English

All other subjects, including Scripture, ICT and Music, are taught in English

I had similar criteria as you - co-ed + English + Kowloon. Best of luck :)

mcl203 發表於 19-10-10 13:26
未必,主收NCS個堆官津小學可能有更全面既英教。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

拔萃小學除左中文係普教, Social Studies係廣東話教外, 其他科目包括Science, History, Geography, Computer, Scripture, PE, Art & Craft都係英文教, 門口管理員都係講英文

hkpapa852 發表於 19-10-17 07:56
未必,主收NCS個堆官津小學可能有更全面既英教。

我只指津~~~