用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 英文4 可否入醫科?
樓主: andywmama
go

DSE 英文4 可否入醫科?  

中大有無留班制度?

回覆 hehehaha2017 的帖子

明白,啫係讀醫冇蜜月期,一來就開波,好chur.

hehehaha2017 發表於 19-11-18 00:44
回覆 October. 的帖子

1)係多野讀、多野記,或是課程艱深難懂?
港大醫學生gap year 多數做乜?唔係個個有經濟能力去外國流學一年,其他冇经濟能力gap year 做乜?

中大醫科有留班制
亦多人留班
你預一個正常中大醫科的人, 要留一年

半生半死, 最後成日補考的人多

港大醫科生, 父母會想方法拿錢出來

唔駛太擔心

你考得好, 港大有獎學金

港大醫科獎學金多

但要你維持到最好成績1/4 

父母想方法, 幫仔女夾好科

之後再諗下一步

唔好貿貿然去外國, 燒晒銀紙

外國讀完大學, 想留當年搵工

俾你搵工, 你讀完的學士, 根本在外國周街都係

因為留銀紙可以幫手攪投資移民, 幫仔女創業那筆錢, 仔女首期

所以本身唔係有米, 胡亂送仔女去外國讀讀大學博移民留低

是思考下,是否不智的決定

我俾你留到低, 你知唔知你唔係搵份好的工, 最後父母經濟上可能要每月接濟外國的仔女

我勸晒D朋友, 留港讀大學 盡留
當然部份朋友,采我有味

所以你今年DSE, 35分, 隨時都入到港大醫科

執死雞

仲有咩理大三寶, 照殺

你做父母, 你有錢的, 你買兩邊

外國有報, 香港有報, 之後俾返仔女選去邊

選錯,唔會怪你,因為佢自己選, 唔係父母代仔女決定仔女去外國, 就是好父母。。。。

可考慮香港讀完書之後讀完學位, 才用錢, 去外國讀碩士留低

由於某些會員, 某些父母, 應該會上晒腦
覺得自己, 拿拿聲送仔女去外國就是好父母

妄顧自己財政能力, 同埋將來經濟差大家都預左

搵唔返個數, 供仔女讀書能力也隨時大減

中間唔好有咩病痛, 要用錢

父母緊張仔女是岩, 但勿失去理智

陸醫生, 完成港大醫科, 即起美國要進修

即係咁, 首先讀中大,港大醫科

之後就飛去外國做硏究

港大醫科,最大難度,是時間控制上, 一定要做得好好

港大教授 安排了, 最難的, 起頭2-4星期, 之後中間, 有2,3星期

突然要睇 VIDEO 少好多, 就是俾你溫返之前難的野

不少VIDEO 是開學前, 8月才拍, 很急, 不過整體安排是好好

12月考試不計分, 一天考完,你預4-5小時 是俾學生認知自己 與醫科的距離有幾遠

我自己鼓勵學生,去讀中大,港大醫科

總之入左去, 乖乖地, 坐起度讀讀讀

就會讀到, 加埋網上搵NOTES , 事半功倍

以前考開第1,2 , 麻串串貢

保持謙卑, 迎難而上

https://pdfs.semanticscholar.org/1e36/c56cc83fae9ff83211a6cbac62b68fea1af4.pdf

因為是拿獎學金,入港大醫科的

港大醫科要求, 獎學金要在最TOP 1/4  可以一路有獎學金

WEEK 9-11, 大概教細菌, 病毒

NOTES 寫得太簡單

以上我是搵的其他大學的詳細NOTES , 以填補佢在港大醫科NOTES 的不足

這四張, 就是自己整的港大醫科NOTES

嚴重不足, 所以一定要搵其他大學的書幫手

小孩就係廚師, 父母, 替子女, 去買送

煮就佢煮啦, 我唔煮

多數子女入到醫科的父母

父母多數捱打, 無野, 可以做

其實好多野可以做

難讀, DSE 4分英文, 係好辛苦, 我估想放棄

但捱過, 習慣個套方法讀醫科, 之後, 就好輕鬆

同埋成日準備, 教授講書前, 備好課

有咩野, 入左醫學院再講

我post 埋, 就係睇到year 1 醫科的英文有幾癲

有幾多野記

chapter 1-25, 大概是 三星期醫科的1/3-1/2 內容
仲有一個月港大就大考

大考前, 有2星期study leave

12月19日考完

1月2日就會開學, 比別人早

暑假, 會有一個月的中文科

所以12月19日 之後會去一個很長的假期

1月2日開學

中大校園雖然出事

中大醫科, 收得多dse jupas 學生

港大收得少 , 中大, 港大都擺

所以唔好只擺港大, 擺埋中大
因為我怕網上有打手, 叫人唔好報香港的大學

但子女第一個去報, 擾敵

中大,港大, 理大, 的好科,仍爭爆頭

無須理社會運動

因為你睇的是長遠

長遠, 是你幫仔女夾到的好科

仔女在讀大學幾年

你可以專心儲錢, 移民, 又好, 留筆錢俾仔女

仔女一去外國, 父母無法儲錢

仲要拿埋自己的退休錢出來

一屋三代窮人

去完外國讀回港, , 搵萬幾蚊, 2萬, 到時窮一世

或外國搵到野做, 係舒服, 但你上唔到位的

在白人的世界, 職場不平等

香港人, 兩手準備, 一邊報外國, 一邊報香港

之後拋返個BALL 俾小孩

決定 自己的人生 ,那樣是最好
寫完心聲

又要準備醫科的FINAL EXAM 的NOTES 同EXERCISES

多謝你俾我了解另外嘅世界,雖然我小朋友對呢科冇興趣。

好詳細,多謝分享。

請問中大跟港大教學方面有何分別?

口同鼻嘈
中大醫科, 話中大醫科較難讀, 叫人讀港大醫科

港大醫科, 話港大醫科較難讀, 叫人讀中大醫科

其實, 是醫科根本難讀

港大, 分組的, 大概10個人一組

成日做DISCUSSION 

但學習方法, 都係渣住NOTES , 書

讀到識為止

大家都係花極多時間

不過港大,我認為較大引誘唔讀書, 港大都算多人走堂, 同唔交ASSESSMENT 

TUTORIAL, 有機會見到一半人唔來

太多野玩

中大環境較清靜可以專心

港大醫科要自制力極強

中大校園被毀, 只是極小插曲

校方自有方法

所以不要因中大校園出事 而不報中大醫科

否則就如林鄭所講中了圈套

NON JUPAS 伸請延長了一星期中大

有個同學,話死都不報香港醫科

最後NON JUPAS 一開閘, 就入伸請港大醫科

會員, 朋友,父母講野無成本, 不要盡信

報埋香港, 外國, 多一個安全

多一個選擇

DSE父母銀紙多得濟的

報外國, 同香港兩邊報

買兩邊, 最安全

錢少的, 千萬不要隨便去外國

因為英磅, 加紙都處於低位或極低位

隨時來一個極大幅度的反彈,一年後升1-2成

到時失預算, 仲有外國易入難出的

一陣留班, 洗多一年錢, 將是災難中災難

你可以報埋外國, 如果香港真係會好亂

我認為香港讀大學無問題

你香港, 有工人做家務,可以專心讀書, 又可以搬近學校

D野又平

外國, 香港, 各有各好
但去外國讀大學

必須, 讀一科是可以

1。 創業到

2。 人求你, 不是你求人

3。 非夕陽行業(如不要讀藥劑,不要讀商科, 不要讀純文)

所以大部份專業技能都在碩士中尋找
亦有網友, 傳什麼香港老板,唔請中大, 理大, 港大的畢業學生

以圖擾亂 父母 留港 讀大學的決定

又話香港什麼前途也沒有

令父母 沖動送仔女走

你可以送仔女走, 但必須部署所有野

否則,我估極快回流, 或後悔

October.    發表於 19-11-20 19:45
2jkidsfather    發表於 19-11-20 14:09

中大港大同時收,你會選那間?

hehehaha2017 發表於 19-11-20 10:41
口同鼻嘈
中大醫科, 話中大醫科較難讀, 叫人讀港大醫科

講得太啱
我身邊有幾個朋友就係咁,攞咗一大舊錢俾小朋友去咗外國讀書,攪到自己經濟壓力大增,然後有D畢到業,有D畢唔到業,就算畢業返嚟都係搵得個萬幾蚊,都唔知夠咩,D家長成日以為去外國留學返嚟會吃香D,事實係一D用都無,所以學你話齋,留返筆錢俾佢創業或者做首期更好

October.    發表於 19-11-20 19:45
2jkidsfather    發表於 19-11-20 14:09

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/400929/%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E8%81%AF%E6%8B%9B-%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E6%94%B6%E7%94%9F%E6%94%B9dse%E6%9C%80%E4%BD%B35%E6%88%966%E7%A7%91%E6%88%90%E7%B8%BE%E8%A8%88-%E5%85%A8%E9%83%A8%E8%AA%B2%E7%A8%8B%E7%B4%8D%E5%8A%A0%E5%88%86%E5%88%B6
港大醫科,DSE 改左計分

5分=5.5

5星=7

5星星=8.5

應該是,唔俾文科的人,  博好彩入到醫科

港大醫科DSE 學生質素差左

36分, 但有人,理科能力差, 因為CORE 成績好

LOOK 左入來

所以改左收生制

重5星星

其實5星星, 多左 分

是俾理科最易5星星, 易搶攻到入醫科

中大醫科, 港大醫科, 各有各好

港大醫科,  最TOP 個班超勁
愛挑戰, 本身極有紀律, 我建議港大醫科

因為港大考試, 你預有機會, 好多課外野

刺激小孩狂睇書, 睇好多課外野

迫自己學識, 但唔係人人頂得順

好多IB 狀元, 考得都幾差下, 要退學
大部份IB 學生在25-75% 左右, 50-75% 為主

IB 學生懶,最勤力,是大學畢完業那班 再讀

最懶是IB, 之後第二懶,DSE

港大醫科不肯降收生

港大醫科收得少DSE 學生

總之唔夠, 就唔收, 夠才收. 企得好硬

獎學金問題, 有時間先覆

今星期,是港大WEEK 12

非常緊張, 因為過埋WEEK 13, 有2個半星期備戰EXAM

教授要震攝  每位學生

會出得非常癲

港大醫科生, 我估會有275人中, 有120 左右會FAIL

https://aal.hku.hk/admissions/local/sites/default/files/2019%20Admissions%20Score.pdf

最低收36 分, LQ =37 分, BEST 6

港大醫科的範圍就係咁

父母幫 小孩搵到醫科NOTES

就搵

一星期的課程, 大概額外搵多100 頁左右

比別人多1300頁, 13個星期

同埋讀書讀到2點幾AM  

(不是一回家直讀, 讀下休息下, 讀下休息下, 出去食下飯)

我睇過YEAR 2, 及其他人整NOTES

極廢, 睇完 等於食左譚仔(離開譚仔一陣, 個肚又餓)

如果你身為父母唔知應該做什麼

你可以考慮搬近港大  如以升讀醫科, 或搬近中學, 方便上學

5-10分鐘WALKING DISTANCE

同學間, 似乎不太願守望相助....

可能大家都在覺玩在飢餓遊戲
有次, 問教授, 點解YEAR 2 咁多人FAIL ?

港大教授話

港大改左制, 出卷, 會出得好難

唔跟PAST PAPER 出

同左2019 年YEAR 2 講, 但無乜人信

以前, 你做下PAST PAPERS, , 真係番炒

相對易過骨

而家 唔會再 俾學生咁易過關

所以, 有些課程, 是教授 在8月開學前, 攪店教學VIDEO

DSE 學生在中學, 贏開

嚴重失去危機感

平時考第1,2 , 去到醫科,Q2, Q1

同埋以前..,DSE 野 , 有極多假期, 俾你追

而家無, 9月2日, 到11月底, 就完晒所有野

12月 中下, 就考試

1月2日又開學
高中可以小聰明過關

大學 會死得好慘

衰開, 極少人可以TURN THE TABLE (番台)

請教如果 best  6 全部都是5*,  即總分是42分 ?
另外按以上計分法如果無修讀理科,是否祗要夠36分就入到醫科 ?  

Thx

好少見咁詳細分享,謝謝.可否透露你現在是學生,醫生,教授.....申利-我以上全不是,只協助子女預備大學路

https://aal.hku.hk/admissions/local/sites/default/files/2019%20Admissions%20Score.pdf
https://aal.hku.hk/admissions/cms/sites/default/files/2018%20Admissions%20Score.pdf

第一條link, 是2019年成績

牙醫, 轉左加分制

第二條link, 是2018年成績

牙醫, 未轉加分制

未轉加分制時, lq , 是36分, median 37分

轉左之後

42分, 與44分

所以制度的36, 等於新制的42分,

37分,是等於,新制的44分

港大醫科,收36分最低

所以, 新制下, 5分, 變5.5

5星, 變7

5星星, 變8.5

要42分左右, 才穩入

4科,5星星, 即係, 8.5乘4 =34分, 2條4

只是間接西走文科的人

港大醫科, 要chem

以上就是俾港大mbbs 小孩的notes

是其他醫科 的大學的notes

大概夠頂, 4星期左右

多數已縮印

以前dse 唔識

可以去書局, 一手, 二手書局

找書

而家, 去商務 , 三聯

你根本找不到醫科的書

所以, 在讀醫科書

小孩, 非常絕望

睇極醫學院派的野, 攪唔店

入唔到腦, 寫得不清楚

學dse 拖到最後一刻,才追

根本追唔到
我發覺,ib, dse學生,極喜歡拖到最後一刻才追

等補考都似

第一次大考,12月, 是不計分的

所以我深信份卷一定好深, 俾危機讀緊的學生

因為只有令小孩 有機會被踢出醫科

才會真正發力

但攪到咁, 做人又乜意思?
咁辛苦入到醫科, 忘記當初點解入醫科

我都唔明教改點解愈改愈衰嘅,一個師奶都明白理科才係科學,港大咁改冇違反規則又可以篩選到人才,幾好,雖然我小朋友理科普普通通,但我同佢都接受現實。

我寧願醫科明槍實彈話明PHY,CHEM, BIO係必修,好過加分制,越搞越复雜,好無謂。

hehehaha2017 發表於 19-11-22 08:48
港大醫科的範圍就係咁
看這一章書有點兒浪費時間:

Chapter 3 – Pharmacokinetics: The Absorption, Distribution,and Excretion of Drugs

不如看這一本:

Lippincott Illustrated Reviews: Pharmacology