用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 英文4 可否入醫科?
樓主: andywmama
go

DSE 英文4 可否入醫科?  

回覆 Yanamami 的帖子

講緊夠分,即best 6 (即可以唔計中文)36 or above

oasismcmug 發表於 19-10-21 17:24

講緊夠分,即best 6 (即可以唔計中文)36 or above
禁咪無問題~中文有3就合資格入U.

Good and thx . 因為其實英文都係min 4, 但又見樓主問,怕其實唔得早d 知有個準備。thx

謝謝兩位回覆。

阿仔已決定一定要讀 M2, 他鐘意, 沒辦法

andywmama 發表於 19-10-7 10:56
代親友問,他在top 1名校讀,
理科,phy,chem 數理全級頭5,
但英文只是一般,

我仔中六又係全部理科勁文科弱,他有讀Bio和M2

andywmama 發表於 19-10-7 10:56
代親友問,他在top 1名校讀,
理科,phy,chem 數理全級頭5,
但英文只是一般,

有親人 4+3 41 分,英文 5*也入不到醫

sarali 發表於 19-10-28 23:54
有親人 4+3 41 分,英文 5*也入不到醫
前年我識有個榜眼成绩a1 牙醫也入不到

RoseRose1980 發表於 19-10-29 00:05

榜眼都入唔到牙醫?他各科成績如何?讓大家分析下入唔到既原因。

andywmama 發表於 19-10-29 00:35
榜眼都入唔到牙醫?他各科成績如何?讓大家分析下入唔到既原因。
欠一科5星星就狀元,名校一直學霸,佢入唔到一定不是成績問题,我估一定面試出左問题

RoseRose1980 發表於 19-10-29 00:42
欠一科5星星就狀元,名校一直學霸,佢入唔到一定不是成績問题,我估一定面試出左問题 ...
佢最終入讀哪一科?

......

RoseRose1980 發表於 19-10-29 00:05

都好難,天外有天 人外有人

王家爸爸 發表於 19-10-17 09:24
唔係無可能,如果其他科目全部係5**,應該剛剛好同舊年收生中位數一樣。 ...

但真係有人今年英文4,其他科5*,5**,讀8科,入左港大醫科

andywmama 發表於 19-10-8 20:49
啱,見我親友兒子好努力讀書,為考mock準備, 由細睇住佢大,都希望佢能入心儀學科。
...

今年,有人,5**,5,5,5,選修科5*,5,都入左中大醫科
我相信,面試非常重要
我有姪女,現約30,佢做緊公立醫院,佢話有d病人講嘢好黑人憎,前線醫生講嘢唔得,教授要受架

bb560 發表於 19-11-6 12:02
但真係有人今年英文4,其他科5*,5**,讀8科,入左港大醫科
如果英文4,其他科5*、5**,雖然可能低過中位值,但係好可能高過最低嗰個,所以入到港大醫科唔出其。

無5* 都唔得, 香港政府上年加左位,但都係唔夠

港大醫科
DSE 英文4分當然可以入

逢星期四要上返英文班

BEST 6 夠36分, 有眼耳口鼻就收

英文4分是OK  的, 不少人英文4分入港大醫科

以前港大醫科英文班要 英文5星星 才 不用上

而家 應該4分dse 英文才要上

大概33%- 50% 左右DSE學生跟唔到進度

week 11 完埋, week 5,6野 都未識

所以港大醫科 想了一個方法, 提升醫科生質素

狂收讀完3-4年大學 的大學生 NON JUPAS 學生 入來

4分dse英文, 你預讀得很吃力

老實說, 我估計, 自己離開醫科, 讀唔店 , 你會發覺要識的野,超乎想像

一星期, 大概睇10-20個教學video

大量英文

第一個sem  熱身, 都好多英文差 的dse學生跟唔到

第一個sem , 9月2日到而家, 整左450頁notes , 大考前, 有2星期準備

我估500頁左右  notes 第一個sem

第二個sem 大概有800頁notes

因為好多學生低估醫科要讀的野

4分英文可以照報

我估去到mbbs week 3,  應該想轉系

好多人都唔信, 最後q 1,q2 畢業

dse 有讀過bio 都唔會頂得住

教授講左 唔跟past papers 出

港大醫科, 基本上, 你要預自學
網上狂搵 NOTES

教授教得不太清楚, 不太詳細

但考, 就會考得好深入

非常深 , 死好多人

額外 PRINT 左1055 頁,NOTES  2星期醫科 的內容

之後再整理, 濃縮 做100 頁

最誇張, 是 試過 一星期, 睇二十幾條片

最少是一星期睇5,6 條片 就算

時間要預得好好

中間教授, 會偷雞, 安排幾日, 俾你自己讀書

睇教授安排的片時, 一條15分鐘左右的VIDEO

將VIDEO 整做NOTES

大概要45分鐘, 如果英文好

英文唔好, 大概70-90分鐘

因為有時教授口音, 是有少少東歐, 難聽的

好似番聽錄音,CCTV 咁

睇睇下, 停, 停完再推前少少, 聽多次, 之後又停

推番前 , 聽多次

所以,. 醫科,最需要的大量大量時間

英文扮演極重要角色, 因為你要睇好多英文片

好多英文字要串, 包括 大量病毒, 細菌名

很痛苦, 克服到有強烈成功感

我都鼓勵任何人的子女, 去讀港大醫學院, 如夠成績

你無讀過BIO,  教授係唔會理你, 叫你自己返去睇返

要自學, 自救

[size={"x":65,"y":23,"w":236,"h":14,"abs_x":466,"abs_y":509}][size={"x":65,"y":23,"w":220,"h":14,"abs_x":466,"abs_y":509}]hehehaha2017 發表於 19-11-16 09:36
港大醫科, 基本上, 你要預自學
網上狂搵 NOTES

好奇,請問:

1)係多野讀、多野記,或是課程艱深難懂?

2)考試唔合格點算?補考到合格,或唔合格就要留班?

回覆 October. 的帖子

1)係多野讀、多野記,或是課程艱深難懂?

2)考試唔合格點算?補考到合格,或唔合格就要留班?

-------------------------------

三樣都係, 多野讀, 多野記, 課程深

第一星期教的野, 已經開始dse bio 是 好多 無教過

有bio, 同無bio, 分別不大

第2,3,4 星期也是超難,. 特別是第三星期開始, 成15- 二十幾個video 要睇

第5,6,7,8, 易返, 之後8,9,10,11 多野記

頭幾個星期, 適應唔到,  好麻煩

頭幾個星期, 攪到人想放棄

對一個岩岩 升上來year 1 的學生來說, 佢地無危機感

因為以前唔識, 以前dse 出面好多練習, 同埋你有好多時間

大假期 暑假, 去追,

你醫科第一個考試, 12月 就考

一路教, 你追唔到好沮喪, 慢慢就會hea 讀

越積越多唔識

2) 有補考,但學生要思考下自己是否適合做醫生

港大應該會俾留一年

自己轉走

有學生,轉去中大醫科

所以中大, 港大, 不怕超收學生, 反正, 港大都超收學生

斬晒d活動, 應該追到 醫科課程

只是不肯斬

學生習慣積埋積埋, 最後先讀

最後發覺, 根本時間太急, 無可能讀完

之後考試炒 !

例如, 港大醫科

逢星期四晚上會upload  下星期的野上網

學生, 未習慣, 未上堂前要備課, 睇左先

下星期上堂, 下星期才睇, 或不睇  一路 將不識的野, 積住積住

港大其他學系, 有reading week 放假一星期

醫科是無, 一路直去

根本, 無時間俾你追

只有間唔中,  公眾假期, 或某幾日, 突然唔洗上堂

學生生活 及學習習慣 非常差, 是死因
但有得入港大醫科, 夠分36分6科

我都會建議入左醫科先