用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 邊間IS ARTS方面比較強
go

邊間IS ARTS方面比較強

小朋友原先讀直資,今年轉咗去IS!英語水平OK,上年APPLY過STC同ICS,兩間都有比OFFER,最終揀咗ICS。
轉去IS目的其實想小朋友响ARTS方面又更大發揮,因為小朋友有少少天份,想响呢方面多啲栽培佢,而佢將來亦想向呢方面發展!
但我感到小朋友讀ICS唔係太開心,仲同我講想返番去舊校!
我想問下各位,知唔知邊間IS响ARTS方面比較強?(或者有DIGITAL ARTS教)
我睇咗好多都冇特別講,有冇家長可分享一下經驗?
如由IS轉番去,又有冇可能?

回覆樓主:

轉番舊校有見過,走時amicable 唔係反曬臉,相對容易過考另一間。

CIS

回覆 Jane1983 的帖子

當然沒有反面。但走番轉頭,其實係咪好唔明智?

回覆 b3410 的帖子

都有考慮過呢間,但聽說很難入,而且地點方面又實在太遠

OLAF1023 發表於 19-10-6 15:08
小朋友原先讀WKF,今年轉咗去IS!英語水平OK,上年APPLY過STC同ICS,兩間都有比OFFER,最終揀咗ICS。
轉去I ...

CDNIS arts 好好

耀中較多學生是Top HK IGCSE Art 的得主,當然,選校還有很多其他考慮。

有考慮過RC嗎?中學行MYP, Y7-9這三年,Music/Drama/Arts各佔三分一,Y10時三揀二、Y11集中選一;而到IBDP有Visual Arts 選項,每年舉行VA Exhibition均很精彩。
學校有提供Arts and Design programme at Savanah College of Arts and Design (SCAD) Hong Kong,有點口碑。

OLAF1023 發表於 19-10-6 15:48
回覆 Jane1983 的帖子

當然沒有反面。但走番轉頭,其實係咪好唔明智?

當年决心要走,實有地方唔盡人意,走番轉頭當年唔係最好。

放在眼前有三個選擇,1)如果客觀分析過學校無問題,就繼續鼓勵小朋友努力融入,比d時間睇吓佢會唔會適應到,始終佢都係返咗個幾月。2) 揾過第二間IS,但你嫌港島遠,又拒絕了STC,再轉要仔細考慮,最好係最後一次,太頻密轉校對小朋友唔好。3)返回舊校。

我自己會行1和2先,唔掂先行3。

回覆 Jmachi 的帖子

THX我上網望望先

Radiomama 發表於 19-10-6 16:35
有考慮過RC嗎?中學行MYP, Y7-9這三年,Music/Drama/Arts各佔三分一,Y10時三揀二、Y11集中選一;而到IBDP ...
聽落幾好喎!THX!
我上網研究下!

Jane1983 發表於 19-10-6 16:58
當年决心要走,實有地方唔盡人意,走番轉頭當年唔係最好。

放在眼前有三個選擇,1)如果客觀分析過學校無 ...
明白。我會慎重考慮,多謝建議

文化異差太大
ICS 是非常鬼鬼地的中學(似外國人的學校)
ICS 英文口語在本地中學, 屬最標青那幾間

WKF 英文水準在本地學校OK

但去到ICS眼中, 屬 WKF 英文屬超差

所以我擔心, 你WKF 所謂OK 的英文

去到ICS 其實是超差, 在同學眼中, 佢 亞洲人口音太重

ICS 同學不當 你仔是自己人,

不是ICS 問題, 只是 你仔, 未能習慣

正常的國際學校, 就似ICS

你返去WKF, 即係返返本地教育

樣不樣衰, 是其次,  不應是重點

重點是, 以下一代, 利益為依歸

一行返WKF, 就很難 再去返國際學校

我怕, 你下`一代, 將來見到外國人, 講唔到英文, 閃閃縮縮

如果要走, 我建議試英基

hehehaha2017 發表於 19-10-6 20:18
文化異差太大
ICS 是非常鬼鬼地的中學(似外國人的學校)
ICS 英文口語在本地中學, 屬最標青那幾間
首先,很多謝你詳細解答。不過我想澄清一點,我囡囡唔係因為跟唔上ICS嘅英文,所以唔習慣,唔開心,想走!
佢只係覺得ARTS方面唔夠WKF強啫,或者未如佢理想!(可能佢期望太大啦)
ICS同樣大把亞洲人面孔,我唔敢講我小朋友英文好好好TOP,但絕不是你口中嘅超差!
如果係咁差,ICS同STC(ESF)都唔會畀OFFER我小朋友!
我亦見囡囡在ICS係有同學做朋友,唔覺排斥佢/BULLY佢!
囡囡在校在外,去見到外國人,都懂得用英文溝通,閃閃縮縮絕不會吧!

如果只係要美術好, 其實STC 同 ICS 同好多香港青少年資質都好強.

Arts有好多種: fine, visual, behavioral, performance, 3D, animation... 請問小朋友有冇idea?

通常中學Arts重點係老師提擕和學校風氣. 強最緊要學校有空間氣氛俾小朋友強. ICS一向唔重視比較. 但係我們喜歡ICS對Arts的全面support, 從小大家很喜歡Arts, craftsmanship 同 performance.

木子兔媽媽 發表於 19-10-6 23:41
如果只係要美術好, 其實STC 同 ICS 同好多香港青少年資質都好強.

Arts有好多種: fine, visual, behavior ...
囡囡鍾意整animation,又鍾意illustration!

@olaf1023, 香港很多人anime/插畫都很強

以我家人為例, 都係強啲兩項, local中學出身, 網上及book出作品, 大學讀有關課程, 現在也正做有關工作, 都靠佢自己搵, 中學嘅幫助係有支持佢嘅老師.

行Art條路香港不易, 加油

木子兔媽媽 發表於 19-10-7 18:43
@olaf1023, 香港很多人anime/插畫都很強

以我家人為例, 都係強啲兩項, local中學出身, 網上及book出作品,  ...
是的,這條路真的不易走!亦明白無可能所有嘢都靠晒學校,所以囡囡都有自己網上跟外國一些ARTIST學,當然係睇教學片,跟人畫,我就覺得囡囡暫時仲未有自己STYLE!
她也有在網上PO作品,亦有外國人有留意佢,話佢短時間內進步咗好多。
在香港曾有任職DESIGNER的客人見到囡囡嘅畫作都讚她很有天份,以她這個年紀能畫出這些東西實在是難得,著我應該多加栽培,所以才安排她轉IS!

OLAF1023 發表於 19-10-6 15:08
小朋友原先讀WKF,今年轉咗去IS!英語水平OK,上年APPLY過STC同ICS,兩間都有比OFFER,最終揀咗ICS。
轉去I ...

My impression is IB school will put more emphasis in art subjects as more people will do Arts in IBDP. They need to hold arts exhibitions etc as required by the curriculum. But at the end it will be related to resources availableso ESF schools may not be the high on the list.

964000 發表於 19-10-13 03:59

My impression is IB school will put more emphasis in ar ...
Then which one is the high on the list?Any suggestions for me?