用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 女,有咩直資選擇
樓主: netbieshan
go

Band 1 女,有咩直資選擇

王家爸爸 發表於 19-10-7 17:00
講得啱,選擇直資好簡單,報晒佢,再從收既學校裡面選擇。

報晒 ~~~ hk 大大話話有5x間直資... !

好攰喎...!!!!!!

我打算同小學時的方針大致相同 !
報幾間心儀直資呢 !

小學報了4間, 中學應該會多小小既

唔通要增加

subb 發表於 19-10-8 10:55

直資中學有59間

「在二零一九年九月,直資計劃下共有七十一間直資學校 (當中包括五十間中學、十二間小學及九間中學暨小學)。」

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/direct-subsidy-scheme/index/info-sch.html

netbieshan 發表於 19-10-6 08:03
住葵青唔想去太遠,唔會選神校。一般小學考頭十,有運動有朗誦校隊。
TIA ...

B1女仔一般報晒四大女直,DGS/HYS/GHS/SPCS >都講得對, 但 DGS 同 GHS 選人面試的,

SPCS 要做2個中+2個英 BOOK REPORTS, 要花好多心機架。

不強求咁你報呢4間再報多2間差不多

netbieshan    發表於 19-10-10 00:13

subb 發表於 19-10-8 10:55

佢話佢住葵青,又唔想去太遠,又唔會選神校。葵青無直資、荃灣都無直資,最近都係深水埗、油尖旺,扣除寶校,扣埋神校,報哂都係得深水埗既崇真、聖瑪加利、香島中學,油尖旺既李國寶,一隻手既手指數得晒。

netbieshan    發表於 19-10-10 00:14

如果李國寶同培基比.. ! 那一間較優勝呢

基督教崇真中學里期係咪已經收B1生呢??!!!!

catf2 發表於 19-10-8 15:58
B1女仔一般報晒四大女直,DGS/HYS/GHS/SPCS >都講得對, 但 DGS 同 GHS 選人面試的,

SPCS 要做3個中+3 ...
同意,如果距離唔係問題,又覺得小朋友有啲勁,其實報晒呢六間係唔錯既選擇。

subb 發表於 19-10-8 16:24
如果李國寶同培基比.. ! 那一間較優勝呢

唔介意李國寶多南亞裔同學, 其實成績佢好過培基DD, 而且少少似國際學校, 但注意正因為多外籍同學, 李國寶DSE中文科相對比較弱。

如想各方面平均及有宗教, 培基也不錯。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

請問,SPCS的BOOKREPORTS係咩野黎?真係唔識,麻煩告知,謝過先

medicine 發表於 19-10-8 19:09
請問,SPCS的BOOKREPORTS係咩野黎?真係唔識,麻煩告知,謝過先

自選2本中文2本英文 寫閱讀報告網上交, 面試嘅時候要帶埋嗰4本書去, 老師會問關於/叫你講返個book report

我地1819升中,當時係各2本。樓上話3本 唔知係咪改咗。

SPCS是2中2英book reports, 不是3+3

小乖豬 發表於 19-10-9 05:25
SPCS是2中2英book reports, 不是3+3

記錯,會更正,Thx

kirstyau 發表於 19-10-8 19:35

自選2本中文2本英文 寫閱讀報告網上交, 面試嘅時候要帶埋 ...
明白噻。多謝多謝

回覆樓主:

上智

醒目開學勳章

bbhappy68 發表於 19-10-9 14:29
上智
上智唔係直資

回覆 catf2 的帖子

要做book report, 我女應該唔會睬我😂

回覆 王家爸爸 的帖子

我都諗住報報祟真同聖馬加利,兩間比較,校風成績活動,邊間好啲呢?

netbieshan 發表於 19-10-10 00:20
回覆 王家爸爸 的帖子

我都諗住報報祟真同聖馬加利,兩間比較,校風成績活動,邊間好啲呢?  ...
只知道聖馬加利既學生,英文能力比較強。

netbieshan    發表於 19-10-10 22:14

回覆樓主:

協恩,德望邊間比較好?有冇家長可比意見?