用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問我的囡囡現在是Band幾?
樓主: 教育皇后
go

請問我的囡囡現在是Band幾?

教育皇后 發表於 19-10-7 20:33
有無人知道我的囡囡可以入邊間中學?!

每間小學深淺有別, ABCD根本評估唔到, 要知自己校內名次,對比師兄師姐大慨名次升到咩中學。

教育皇后 發表於 19-10-7 20:33
有無人知道我的囡囡可以入邊間中學?!

你知道你女兒考第幾嗎? 你知道以往考大約這個名次的師兄師姐派哪些學校嗎?

fatman69 發表於 19-10-6 15:20
早幾年有朋友子女同校成績差你女一截,派了瀝源B3中中,後來叩培基收左!
...

早幾年同今年、下一年已經唔同了、多了很多人呢。

Sheep06 發表於 19-10-7 22:42
你知道你女兒考第幾嗎? 你知道以往考大約這個名次的師兄師姐派哪些學校嗎?
...

我們的學校是看不到排名的[img]blob:https://www.edu-kingdom.com/b83d1caa-b175-4c72-bd56-47dc3e1b2c8a[/img]

教育皇后 發表於 19-10-8 21:49
我們的學校是看不到排名的

努力考完呈二再算吧!我地果間呈二完就出兩次全級排名等你去自行用!首先你要了解番你學校係大概在小學係乜band先,好似我個仔今年入間band2校,我個仔考一百八十幾名入,而中一有個同學佢係佢果間二十名左右入,所以你所講的分數其實無乜作用,我地小學九十以上先A, 六十分至七十分已係D,有d學校八十五以上已係A,六十以上重有C!有d學校為左做靚成績超易有A同B,所以要睇番你上年差唔多分數對比番應該出入不大。

請問培英,沙循難入嗎?

聽聞你哋小學測考題目都比較深,中文A唔易。 我估B+應該都屬於至少中等啩。C 英文應該比較低。拉勻可能中等偏後?
不過小朋友好叻,5年級進步好大。保持呈二,英文努力去到B,有機會B2甚至B1。
另,老師有冇提議?有冇建議抽聯中?還是另謀高就?

nicolemummy 發表於 19-10-6 19:30
咁培基收了B2既學生,都正常。

利申,我係源禾四大既校友。
近年已經好難收了 !
發現近年培基, 匯基, 深祟, B2生都難入了好多 ! 

教育皇后 發表於 19-10-8 21:49
我們的學校是看不到排名的
考好呈二吧。我小朋友間二線小學都無名次睇,但就算全班精英班人人派A(85分以上),正因為咁,先把小朋友當Band2,再想辦法追上去,我覺得這較實際。
自行改了新玩法,可能大部人都已認為,呈二更重要。
所以,呈二要考好

b3410 發表於 19-10-9 09:02
聽聞你哋小學測考題目都比較深,中文A唔易。 我估B+應該都屬於至少中等啩。C 英文應該比較低。拉勻可能中等 ...

但我囡囡的班主任在五年級上學期說我囡囡是Bend3⋯⋯⋯

醒目開學勳章

教育皇后 發表於 19-10-11 17:26

上學期有 幾科D 是band3正常,下學期進步了不少,有機會上到band2,繼續努力,睇下呈二,呈三 可否爭取更好成績。

教育皇后 發表於 19-10-11 17:26
上學期成績的確不如人意,下學期進步不少。不過,也要參考其他同學,如果學校下學期出卷一下子簡單好多,同學成績全部都大幅提升,就唔可以太樂觀。如果學校出題難度保持一致,你小朋友應該進步好大。

自行機會入讀你心議嘅中學會較難,係咪因呈分所以卷出易咗

回覆 一世快樂 的帖子

呈二分數出來了中:B
英:D
數:B
常:B+

教育皇后 發表於 19-11-9 07:45
回覆 一世快樂 的帖子

想問:1.知不知道小朋友在全級的名次?
2.知不知道小朋友的小學去年有幾多人入到Band1的中學?
知道這兩點應該可以解答你問題。

因為齋講ABCD並不反應實況,依家我小朋友都全班人人都A,甚至知道人人都九字頭,但都有可能係Band2

回覆 教育皇后 的帖子

英文D左,自行睇定band2學校吧!入到band1都好辛苦!

教育皇后 發表於 19-11-9 07:45
回覆 一世快樂 的帖子

英文D左冇可能係band1吧,就算咩學校都好,睇定band2學校

老師説是b3a

醒目開學勳章

教育皇后 發表於 19-11-14 20:23
老師説是b3a

見左老師啦?
band 3a是兩次呈分成績計嗎?