用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?
樓主: sunnymama2
go

家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?  

IloveJJ 發表於 19-10-6 11:59
知唔知有種方法係強調成功經驗?而2唔好專注失敗既地方?我覺得對男仔尤其work,因為佢地好勝

你仔默書最 ...

默書真係好低層次嘅學習(其實叫「練習」適合d),所以家長每星期用咁多時間去同小朋友溫默書溫到拖拖拉拉咁實在浪費人生,溫到成為戰場家無寧日實在多餘。
一樣咁低層次嘅溫習冇技巧可言都唔肯放手俾小朋友自己嘗試去負責,咁佢仲點會覺得讀書考試關自己事。

默書佔成績表總分好少部份(我地佔7%,當次次都唔合格,總分都只係少幾分)。

建議樓主俾孩子試下用自己方法去溫,俾佢一個挑戰,合格番黎有獎勵,每次分數進步獎勵遞增,慢慢令佢建立信心和對學業上心。

回覆樓主:

我覺得學習係漫漫長路,又唔好用考唔考到小學去評定個小朋友叻唔叻,我見唔少家長背後發功硬谷小朋友一樣考到不錯學校,但讀上去唔一定好。我相信小朋友有求知慾對學習有熱誠、主動學習、有自己解決問題能力,再加上有目標有鬥心,呢d條件先係最重要,先可以自己走得更遠。

IloveJJ 發表於 19-10-6 16:42
嗱,睇清楚先,我唔係話考到小學就係叻,考唔到就唔叻。我話樓主個仔講野叻,因為佢考到咁難既小學。係「 ...

所以我咪話樓主唔好叫個仔蠢鈍兒,真蠢鈍真係硬谷都考唔到,何況仲係智能資優,更加唔應該浪費時間去溫默書,有大把野可以學。

回覆樓主:

其實樓主小朋友只係初小,讀的又係龍校,升中無大問題,學校社工都建議“ 由得佢”,樓主不如就放輕鬆一點。

IloveJJ 發表於 19-10-6 17:07
係啦!我記得睇過佢仔小一寫嗰篇英文作文,小一識咁寫,仲溫乜鬼默書呀!
...

吓! 作文都識仲叫個仔抄默書d字? 識作文都識唔少字啦,我女都係望下就溫完一d都唔出奇。個細路鍾意玩嘢我會叫佢用默書範圍d字作番篇文,有挑戰性好過抄生字。

IloveJJ 發表於 19-10-6 16:27
無錯!我回想自己識既中文字比我老公或朋友多,唔係我默書比佢地高分,只係因為我睇書多過佢哋。

我仲做 ...

是的,隔一段時間唔溫或唔用,好快就會比返老師(除非係黃容阿媽)

MNIF 發表於 19-10-6 09:36
我又問句,你老公有甚麽意見?

老公有問意見?話我鬧得阿仔太多囉。

到佢教阿仔時 又論到佢嬲,不過冇我咁癲。

不過佢係屬於唔緊張阿仔學业的人,佢嬲的係佢學習態度。

簽名被屏蔽