用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?
go

家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?  

因為懷疑小朋友學障,所以揾專家睇吓有咩問題及需要咩治療,結果係學習能力冇問題,唔需要任何治療,反而要注意家庭教育是否出錯。

如何知道家庭教育是否出錯?我已盡能力,盡量耐心引導佢,但都激到嘔血,剛剛只係叫佢温中默,佢只睇唔寫,咁叫温默書嗎? 默書其實算係最低難度的挑戰,佢都唔合作,每日就是這樣浪費時間,做唔到更有建設性的事!

回覆樓主:

我小朋友歲半起去playgroup已俾老師話唔合作,係比較難教嘅小朋友。幼稚園時老師都係咁講,要同佢講道理、約法三章、定好規矩和時間表。所有老師評語都係話要為孩子定立清楚界線,認真嚴格執行。我好少鬧佢,但原則企得好硬,要佢承擔後果。升小後適應左一年,嘔血足一年,但我仍然冇放棄,升小二後見到小朋友進步左好多。我覺得絕對需要耐性和時間。

對住唔合作嘅小朋友,一定唔好打鬧、唔好發脾氣,要心平氣和但唔好心軟,否則佢覺得可以輕易牽動你情緒,你好易俾佢食住。

簽名被屏蔽

學習能力無問題,唔使食藥已經係好事,值得開心。點教佢先教得掂,係方法問題,慢慢摸索。

講到默書,咁佢只睇唔寫,估計默唔到令樓主滿意的分數。咁有無問佢點解用咁既方法唔掂,為何仲繼續?了解吓佢想法,同佢傾吓,好好幫佢。

Elenalan 發表於 19-10-5 12:12
我小朋友歲半起去playgroup已俾老師話唔合作,係比較難教嘅小朋友。幼稚園時老師都係咁講,要同佢講道理、 ...

非常好呀

醒目開學勳章 貢獻勳章

只睇唔寫,咁就先同佢默一次,再叫佢睇錯嗰d,然後再默!
佢唔識,就好聲好氣咁話:不如試下寫一次...
如果多咗幾字字識 或似樣咗,就讚下佢:練習係有用架/幫到你/有進步

總之,任何成就都歸功努力過
恐龍家

我小朋友歲半起去playgroup已俾老師話唔合作,係比較難教嘅小朋友。幼稚園時老師都係咁講,要同佢講道理、 ...

//我好少鬧佢,但原則企得好硬,要佢承擔後果//

管教孩子不可以緊,對孩子要寬鬆,不要讓孩子覺得動輒得咎。寬鬆的家庭是培養創造力的良好環境。但寬鬆不代表放縱。對原則性的行為,要堅持。

回覆 MNIF 的帖子

//家庭教育要能成功,有些手段就成了必要之惡,要怎樣回應孩子,媽媽們自己要慢慢學習,如果唔掂就搵爸爸出面。

家庭教育這條路爸爸不能缺席,否則一定缺一角,缺的那一角叫做「死角」。//

呢種論述假定男人強,女人弱,充滿大男人主義。對古書有宗教式既崇拜係現代社會係格格不入的。

sunnymama2 發表於 19-10-5 11:32
因為懷疑小朋友學障,所以揾專家睇吓有咩問題及需要咩治療,結果係學習能力冇問題,唔需要任何治療,反而要 ...
1 因為你po用的terms, 你用的專家是什麼專家?
2 睇完在小朋友立場是當有溫左,是可理解,但問題是第二日默時唔記得,咁你可以大家一起商量如何改進。

3 想問清楚,雖然你覺得溫唔夠,其實是默成點呢?

回覆樓主:

補多句,其實我從未見過我小朋友溫默書係會抄寫 (除了學校家課,冇額外再抄),佢「溫」係睇完就算。我從來冇過問佢點樣溫。

對住唔合作的小朋友唔鬧。。。可以唔打,但唔鬧 我真係做唔到,前提係我已經比時間佢,温馨“警告”佢!

Elenalan 發表於 19-10-5 17:01
補多句,其實我從未見過我小朋友溫默書係會抄寫 (除了學校家課,冇額外再抄),佢「溫」係睇完就算。我從來 ...

英文定中文默書?

sunnymama2 發表於 19-10-5 17:25
英文定中文默書?

中英默都係,其實所有科目都係。我同佢協議用分數做準則,達到協議分數佢自己決定點溫我唔干預。唔達標我先同佢檢討溫習方法。我覺得係建立互信。

最初小一要讀默中文,我有問過使唔使幫手(我讀佢默),佢話唔使。之後佢拎張紙仔俾我睇,話自修堂時佢自己背默左。咁自始我覺得佢有能力自己溫,我冇插手。

因為懷疑小朋友學障,所以揾專家睇吓有咩問題及需要咩治療,結果係學習能力冇問題,唔需要任何治療,反而要 ...

咁你仔仔「不合作」的結果怎樣?如果成績都okay ,你不用太緊張喎。你仔應該係好怕俾人煩嘅叻仔,你更加唔好綁得佢太緊,小心反效果。
天助自助者,  別再怨天尤人

sunnymama2 發表於 19-10-5 17:24

對住唔合作的小朋友唔鬧。。。可以唔打,但唔鬧 我真係 ...

鬧係冇用,鬧完鬥氣完最後又係俾佢成功激嬲父母仲要父母收拾殘局,佢唔會覺得有咩問題,因為唔使承擔後果。我同佢一齊定好規則和時間表,有獎有罰,做唔到佢要做嘅野,就沒有玩樂時間或唔可以做佢想做嘅野。我係接受到小朋友欠交功課俾老師罰或重做再重做嘅家長,總之夠鐘就清場,佢自己諗方法面對老師。同時,我係定左重賞,每樣做得好都有積分 (換零用$,而佢自由決定d錢點用)。以上同佢傾掂數後嚴格執行,慢慢佢就明白佢hea係浪費緊自己時間和應得資源,佢慢慢就會自律。不過每個孩子性格唔同,方法唔一定個個啱用,但父母應該係用行動企硬自己原則,而唔係靠大聲但讓步,界線要清楚。界線以內,可以完全放手俾足自由和空間。

回覆樓主:

另外,我覺得可以問下班主任意見,始終班主任接觸你小朋友嘅時間比果d專家多,觀察到更多狀況。上年我女班主任俾到好多有用意見我地,例如叫我幫呀女安排多d運動和課後活動。我女係去上興趣班都坐唔定玩到捐抬底果d細路,d導師都控制唔到佢。自從每日有放電時間,佢專心左好多做功課好快手(之前係死蛇爛鱔,打開功課簿就眼瞓)。

你個仔唔係驗左資優咩?資優小朋友唔建議用一般既方法去教佢,佢會覺得悶、無聊,所以唔會跟你做法。