用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?
樓主: sunnymama2
go

家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?  

IloveJJ 發表於 19-10-7 12:51
我係指學歷喎!  而家學習都難啦!有錢都留俾細路學習啦!

有學歷又有心機係最好,有學歷無心機,倒不如有心機學歷不足。

回覆樓主

樓主唔好介意,我認同你專家的說話,唔係你仔蠢鈍,係用唔岩方法令佢聽你講野,你盡力唔代表佢會受,佢而家只睇唔寫,成效如何?佢都唔介意,點解你咁介意?老師點睇?
自強不息 厚德載物

MNIF 發表於 19-10-6 13:39
不要看輕默書這種基礎學習。道德經有云:天下難事,必作於易,天下大事,必作於細。亦有一屋不掃,何以掃天 ...

我同意ga

如果d字都唔識寫,將來如何作文?要知道,就算諗得好好,有好多野寫,但太多字都唔識寫係會壓制想像力,限制詞彙運用。

唔係嚇大家,我個仔“你”,“點”,“些”呢d常用字都唔識寫呀!

meowloo 發表於 19-10-7 14:29
樓主唔好介意,我認同你專家的說話,唔係你仔蠢鈍,係用唔岩方法令佢聽你講野,你盡力唔代表佢會受,佢而家 ...

當然唔好啦,好的就由得佢啦

佢好寫字串字好冇記性,所以做左評估睇吓係唔係學障,但評估報告又話佢記憶好,唔需要跟進 話佢冇興趣學習,係家教問題喎

其實我只想佢多d記性,寫好d字,乜家教影響咁大咩?

Cheeselover 發表於 19-10-7 07:15
請問令郎除了默書外,其它科目成績如何?我認為花時間在中默上當然沒有意思,但有時又不能不顧及,因為還 ...

deleted

sunnymama2 發表於 19-10-7 14:57
當然唔好啦,好的就由得佢啦  

佢好寫字串字好冇記性,所以做左評估睇吓係唔係學障,但評估報告又 ...
咁你有冇問專家應該用什麼方法教?

MrBeast 發表於 19-10-7 15:09
咁你有冇問專家應該用什麼方法教?

略略講吓唔好鬧要tum囉

因為呢個評估係智力評估,如果係關於家庭教育,要另外預約。

sunnymama2 發表於 19-10-7 15:11

略略講吓唔好鬧要tum囉

我意思是用什麼記憶學習方法才幫到仔仔,當然家長parenting skill 亦是重要的一〇。

雖然cp (assume 係)通常唔會offer 特別訓練方法,而這些follow up service 都是額外收費,從你所描述的我就唔會再搵佢(just personally feeling) (不過唔知佢建議的家庭教育cover 什麼)
或者你試下去一些非牟你機構如協康查詢下,睇下會不會有什麼課程/service 適合

MrBeast 發表於 19-10-7 15:28
我意思是用什麼記憶學習方法才幫到仔仔,當然家長parenting skill 亦是重要的一〇。

雖然cp (assume 係 ...

冇錯,佢係cp呀,我之前根本唔識分cp/Ep.

你意思即係坊間有訓練記憶學習法的協助嗎?真係估唔到呢。

其實我一開始就係想要呢種幫助,可惜出黎的評估結果幫唔到我,仲令我好confused,好似責任在我身上,成日都怪自己係唔係唔識教。

sunnymama2 發表於 19-10-7 15:46
冇錯,佢係cp呀,我之前根本唔識分cp/Ep.

你意思即係坊間有訓練記憶學習法的協助嗎?真係估唔到呢。
kind of.  不過唔係三隻眼個d。通常職業治療師有一些較活動或有趣的訓練幫助小朋友,又或者用一些multi-sensory 的方法,不過你要放下身段,因為好多時去得協康都是有不同的special needs (事實上gifted 都是sen 的一種),但我小朋友不是g優,我也不肯定幫不幫到,倒査詢一下也無防,協康這類機構不會屈你的

sunnymama2 發表於 19-10-7 15:09

「不過又係寫錯字扣好多分,得9x分…」,你覺得9x分已經好低分? 低到要 喊 ? 扣10分以內叫「扣好多分」? 如果你真係咁諗,用以上心態去對你孩子,我覺得有問題果個係你,你去見輔導啦,否則你遲早迫C個仔

你只係重視佢失去嘅分數和獎項,覺得你仔應該乜都要最高分否則浪費你俾佢嘅天賦和老師心機,你如果真係咁諗野好恐怖囉,佢得果6、7歲咋,就已經俾個框架去鎖住佢要佢活喺你期望之下。係你浪費佢呀,唔係佢哂你時間心機你明唔明?

Elenalan 發表於 19-10-7 16:16
「不過又係寫錯字扣好多分,得9x分…」,你覺得9x分已經好低分? 低到要 喊 ? 扣10分以內叫「扣好多 ...

如果你有睇前面,你會知我個仔係到而家有些好簡單的字都唔識寫呀。

至於9x分低唔低分呢,就要睇每間學校的平均分,有些學校88分就攞級三,有些學校就bottom 50%.

Elenalan 發表於 19-10-7 16:16
「不過又係寫錯字扣好多分,得9x分…」,你覺得9x分已經好低分? 低到要 喊 ? 扣10分以內叫「扣好多 ...

唔係重唔重視,係有jm問我,我才答阿仔其他學科表現。

佢可以好差,又可以好好。就講佢最近的樂器試,我都係要求佢合格,我從來冇講要求佢高分,只係經過多月的努力,希望爭取好些的分數,但係考完出黎連夾琴老師都嚇親呀

你唔係我,點會明白!

sunnymama2 發表於 19-10-7 16:24
如果你有睇前面,你會知我個仔係到而家有些好簡單的字都唔識寫呀。

至於9x分低唔低分呢,就要睇每間學校 ...

你仔讀龍校,個名次upper定lower 50%真係咁重要? 你唔係用個排名來應付派位,如果一間學校90分以上都會將學生評為成績差,要孩子承受呢種壓力,我會義無反顧幫個仔轉校。究竟係學校覺得9x分差定係家長覺得排名差? 個排名真係咁重要? 係你揀呢間學校嘅原因?

Elenalan 發表於 19-10-7 16:32
你仔讀龍校,個名次upper定lower 50%真係咁重要? 你唔係用個排名來應付派位,如果一間學校90分以上都會將 ...

唔好執着幾多分,係網友問阿仔其他表現才回應。

讀龍校係少d壓力,但我着重的係基礎,佢基礎打得唔好,只會越來越辛苦。尤其係中英文,係要時間浸的。

或者你睇唔到我之前講,佢係連“你”,“點”,“些”,“沒”等等的常用字都唔識寫,小二生,你會覺得因為佢係龍校生所以都覺得正常,唔駛擔心?

sunnymama2 發表於 19-10-7 16:38

唔好執着幾多分,係網友問阿仔其他表現才回應。

咁你應該要提醒自己唔好再喺孩子面前講佢分數/名次高低 (甚至同自己講諗都唔好諗呢方面),因為你重點係想幫佢打好基礎,包括改善佢認字弱項。我絕對同意你帶孩子去check拎2nd opinion, 睇下讀寫方面是否有障礙。如果再check完都話冇問題,我會選擇小學階段培養佢大量閱讀,唔好計較佢分數 (除非學校俾壓力),每個細路都唔同,可能佢要比其他人多幾年先適應到默寫字呢樣野呢。有人話閱讀成效慢,但我覺得係長線而有效,只係家長要有耐性。如果重視中文,亦留意閱讀方面唔好重英輕中。

回覆樓主

你CP嘅家教意思係咩?我覺得你小朋友應該係有主見、受軟唔受硬果類,要慢慢教,唔好影响親子關係

資優唔一定績優,睇佢地自己想focus响邊度;唔好用學業成績去衡量佢的能力
自強不息 厚德載物

回覆樓主:

關於成日寫錯字,我有一個改善方法好work,不過只係針對一d「記性超好」嘅人,因為記性好嘅人要改善寫錯筆劃其實仲難,原因係佢地慣性記憶太強,用一般方法例如拆字記部件都未必work, 嚴重到可以重複錯十幾廿次都改唔到 (我女情況係咁、我細個都係咁)。

方法就係練寫倒字(上下方向倒轉,即係我寫俾對面嘅人睇)和倒影字 (模擬係照鏡見到個字嘅樣,呢個係advanced level)。我介紹左呢個方法俾呀女,將佢成日錯嘅字咁樣倒寫,佢就好易記到個正寫亦唔會再寫錯,而且覺得好好玩。

我唔係專家,只係試過覺得work。

melobi12    發表於 19-10-8 13:27
MrBeast    發表於 19-10-7 17:41