用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?
樓主: sunnymama2
go

家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

sunnymama2 發表於 19-10-6 08:48
而家就咁,佢睇完一次就叫我幫佢默,當然有好多唔識,我就話佢點解你唔可以試抄吓邊d自己唔識的,抄熟左再 ...

請問令郎除了默書外,其它科目成績如何?我認為花時間在中默上當然沒有意思,但有時又不能不顧及,因為還有一科常識,我女兒二年級下學期已不再供詞,知道答案後還要寫出來,加上老師又對中文字"吹毛求疵",訓練默寫是免不了,幸好女兒還算合作。
令郎強項可能性不在默寫,也不愛你的方法,嘗試別的方法,看書是其中一法;另外,我會用遊戲,猜字丶接龍丶解字等,英文串字,我用phonics 和寫notes 溝通,不要像鐵板一塊,不是所有孩子接受同一套,也不要過度集中一種方式。
我也重視學習態度,但態度常變,有成果便有滿足感,多讃賞他能寫出的字,少責罵,小朋友也會洩氣和反抗。我教數學時也會火爆,幸好她會説不明,我便想另一方法解釋,我時常跟她說,大家合作,就快點有fun time.

jli008 發表於 19-10-5 12:13
孩子都做只睇唔寫比你知,你還不明白嗎?若真係學習有問題連睇都唔睇. 我估你還有其他事情令孩子有所不滿.   ...

我唔知係咪我哋女仔係乖D,唔講學習,一般discipline,有時響街見到D小朋友真係⋯⋯我兩個咁大個響街從來無出過問題,就算細果個咁頑皮,出到街都好乖,所以人人以為佢好乖。

little_yolky 發表於 19-10-7 09:10
我唔知係咪我哋女仔係乖D,唔講學習,一般discipline,有時響街見到D小朋友真係⋯⋯我兩個咁大個響街從來 ...

有時細路哥對住父母一個樣,對住同學一個樣。最近帶我女去同學聚會,安排小朋友係一邊玩,大人係另一邊聚餐。

我久唔久過去望吓亞女,發現佢平日係屋企都算和顔悦色,點知對住同軰,個樣會咁炆憎,仲好惡吓。真係比佢嚇親,要努力調教吓!

Jane1983 發表於 19-10-7 09:29
有時細路哥對住父母一個樣,對住同學一個樣。最近帶我女去同學聚會,安排小朋友係一邊玩,大人係另一邊聚 ...

我個剛剛相反,家姐青春期唔計,佢細時學校同屋企都係咁乖,所以好多朋友仔。阿妹就同你女女相反,人前乖,屋企跩不過,佢響同學面前都係真性情,所以佢只有幾個知心友,都係性格一樣的

sunnymama2 發表於 19-10-5 11:32
因為懷疑小朋友學障,所以揾專家睇吓有咩問題及需要咩治療,結果係學習能力冇問題,唔需要任何治療,反而要 ...

學習囉。有好多parenting course或書的。我陀住BB時睇好多。

jli008 發表於 19-10-7 00:01
其实祗要簡单些就可以,只係自己未能逃出心中那个譜而已。歸根究底係因为政府的教育政策做成,才引致各校 ...

有時真係會被蒙蔽。得閒上嚟EK,聽下其他家長既心得、意見,就會叮一聲醒返。

IloveJJ 發表於 19-10-6 22:11
拼的是父母智慧,是真的!
所以有時我也為自己無學識而感到有點愧疚
...

唔需要愧疚,依家都可以學習,學識同學歷又唔掛鉤。我媽媽無讀過書添,但佢好鍾意學新嘢,一直學習。

little_yolky 發表於 19-10-7 09:50
我個剛剛相反,家姐青春期唔計,佢細時學校同屋企都係咁乖,所以好多朋友仔。阿妹就同你女女相反,人前乖 ...

我都比佢嚇親,無諗過佢咁奇怪。我地對佢好愛錫、好寬鬆,唔知佢搞乜鬼。

好好同佢傾過幾次,惡死、倀鷄、唔好脾氣的女仔邊有人鍾意ga,係我就即走,使鬼受你氣...唔知佢明唔明。

MNIF 發表於 19-10-6 23:02
冇問題,你答得我係欣賞我。我就唔係,指定不答覆某君。不肖和他糾纏。我對名利看得很淡,但做事好認真,每 ...
通常我都不會pick on 網友的typo, but cant help to notice 你的別字

Cheeselover 發表於 19-10-7 07:15
請問令郎除了默書外,其它科目成績如何?我認為花時間在中默上當然沒有意思,但有時又不能不顧及,因為還 ...
我會說看書是一個無痛和長遠的方法,但其實不是一個很有效的方法

MNIF 發表於 19-10-7 12:53
有趣,點解咁特別關注我呢?
天生無聊

有次fd sent 段時事chat show, 講某陰謀論,我是完全冇興趣的但又唔知解控制唔到隻mouse click 左來看,一邊睇(其實是聽多d)一邊上ek,但又比我notice 到片中相片內的破棧,我對眼生成咁都冇辦法,命也

MNIF 發表於 19-10-7 12:53
有趣,點解咁特別關注我呢?
ps, 但不要誤會我不是針對你,只是覺得別字出於你手較有趣
‹ 上一主題|下一主題