用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?
樓主: sunnymama2
go

家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?  

IloveJJ 發表於 19-10-6 11:59
知唔知有種方法係強調成功經驗?而2唔好專注失敗既地方?我覺得對男仔尤其work,因為佢地好勝

你仔默書最 ...

默書真係好低層次嘅學習(其實叫「練習」適合d),所以家長每星期用咁多時間去同小朋友溫默書溫到拖拖拉拉咁實在浪費人生,溫到成為戰場家無寧日實在多餘。
一樣咁低層次嘅溫習冇技巧可言都唔肯放手俾小朋友自己嘗試去負責,咁佢仲點會覺得讀書考試關自己事。

默書佔成績表總分好少部份(我地佔7%,當次次都唔合格,總分都只係少幾分)。

建議樓主俾孩子試下用自己方法去溫,俾佢一個挑戰,合格番黎有獎勵,每次分數進步獎勵遞增,慢慢令佢建立信心和對學業上心。

回覆樓主:

我覺得學習係漫漫長路,又唔好用考唔考到小學去評定個小朋友叻唔叻,我見唔少家長背後發功硬谷小朋友一樣考到不錯學校,但讀上去唔一定好。我相信小朋友有求知慾對學習有熱誠、主動學習、有自己解決問題能力,再加上有目標有鬥心,呢d條件先係最重要,先可以自己走得更遠。

MNIF 發表於 19-10-6 13:39
不要看輕默書這種基礎學習。道德經有云:天下難事,必作於易,天下大事,必作於細。亦有一屋不掃,何以掃天 ...

我唔覺得。我認為靠看書來記字,比默書好好多,默書只係死記,而看書係潛移默化,也能明白字詞如何運用,有意義得多。

Elenalan 發表於 19-10-6 15:00
默書真係好低層次嘅學習(其實叫「練習」適合d),所以家長每星期用咁多時間去同小朋友溫默書溫到拖拖拉拉咁 ...

所以個專家好婉轉咁講咗個原因俾樓主聽,只係樓主唔領悟。

MrBeast 發表於 19-10-6 14:11
雖然我經常執筆忘字,但也是叫小朋友唔好花太多時間在默書,第一,佔總分%十分之少,二,看多d書自然會記得 ...

無錯!我回想自己識既中文字比我老公或朋友多,唔係我默書比佢地高分,只係因為我睇書多過佢哋。

我仲做過實驗。我仔低年級時,佢溫完英文默書。我隔一段時間問返,佢哋已經唔記得咗嗰啲vocab既意思。所以我唔會浪費時間去溫默書。

與其每晚用半小時溫默書做練習,我不如俾佢哋每晚睇半小時書,再測考先溫返啲字。
我一直係咁做。不過我仔啲同學媽咪成日唔信,以為我哋溫書唔講。

Elenalan 發表於 19-10-6 15:12
我覺得學習係漫漫長路,又唔好用考唔考到小學去評定個小朋友叻唔叻,我見唔少家長背後發功硬谷小朋友一樣考 ...

嗱,睇清楚先,我唔係話考到小學就係叻,考唔到就唔叻。我話樓主個仔講野叻,因為佢考到咁難既小學。係「講」叻呀!

IloveJJ 發表於 19-10-6 16:42
嗱,睇清楚先,我唔係話考到小學就係叻,考唔到就唔叻。我話樓主個仔講野叻,因為佢考到咁難既小學。係「 ...

所以我咪話樓主唔好叫個仔蠢鈍兒,真蠢鈍真係硬谷都考唔到,何況仲係智能資優,更加唔應該浪費時間去溫默書,有大把野可以學。

Elenalan 發表於 19-10-6 16:50
所以我咪話樓主唔好叫個仔蠢鈍兒,真蠢鈍真係硬谷都考唔到,何況仲係智能資優,更加唔應該浪費時間去溫默 ...

係啦!我記得睇過佢仔小一寫嗰篇英文作文,小一識咁寫,仲溫乜鬼默書呀!

回覆樓主:

其實樓主小朋友只係初小,讀的又係龍校,升中無大問題,學校社工都建議“ 由得佢”,樓主不如就放輕鬆一點。

IloveJJ 發表於 19-10-6 17:07
係啦!我記得睇過佢仔小一寫嗰篇英文作文,小一識咁寫,仲溫乜鬼默書呀!
...

吓! 作文都識仲叫個仔抄默書d字? 識作文都識唔少字啦,我女都係望下就溫完一d都唔出奇。個細路鍾意玩嘢我會叫佢用默書範圍d字作番篇文,有挑戰性好過抄生字。

IloveJJ 發表於 19-10-6 16:27
無錯!我回想自己識既中文字比我老公或朋友多,唔係我默書比佢地高分,只係因為我睇書多過佢哋。

我仲做 ...

是的,隔一段時間唔溫或唔用,好快就會比返老師(除非係黃容阿媽)

MNIF 發表於 19-10-6 09:36
我又問句,你老公有甚麽意見?

老公有問意見?話我鬧得阿仔太多囉。

到佢教阿仔時 又論到佢嬲,不過冇我咁癲。

不過佢係屬於唔緊張阿仔學业的人,佢嬲的係佢學習態度。

IloveJJ 發表於 19-10-6 16:22

我唔覺得。我認為靠看書來記字,比默書好好多,默書只係死 ...
我冇異議,好正路。我小朋友它日升上中學,我也不要求佢默書啦,多看一點佢喜歡的課外書。我趁佢現在記憶力在巔峯嘅時候。多動一動右腦,不要太早讓左腦主導。背吓詩詞經典不需要思考理解嘅嘢。
默中文其實係形像輸入輸出嘅過程,用手寫再現,現在有時你揸筆忘字,係你記不起筆畫,不是你不明這個字的意思。我係用小朋友嘅角度考量,用佢容易入手嘅學習模式。

孩子開始常常對家長出現叛逆的時候,也是向家長發出求救訊號的特徵.看家長自己知道否,若還是繼續自己的方式,衹會更差.

sunnymama2 發表於 19-10-6 17:23
老公有問意見?話我鬧得阿仔太多囉。

到佢教阿仔時 又論到佢嬲,不過冇我咁癲。
你老公又講得啱,專家亦沒什麼差錯,態度問題,非智力因素。這個問題比較高難度,要六歲嘅小朋友改變態度已經難,成年人就更加...難上加難。
我一時都冇乜頭緒,只能用另一個個角度幫你想想,參考吓,安撫一吓心靈先。

MNIF 發表於 19-10-6 17:23
我冇異議,好正路。我小朋友它日升上中學,我也不要求佢默書啦,多看一點佢喜歡的課外書。我趁佢現在記憶力 ...

嗱,唔好搬龍門,我無話唔好背詩詞經典架,我知你推崇呢個方法,我亦無異議。
我只係話默書無意義啫!如果想將默書變成有意義,應該默完之後再用來作句。過一個月又再默,讓短期記憶變長期記憶,真正咁增加詞庫,咁就真係有意義啦!

不過,仲要睇下默書默咩內容,如果默埋啲非常用字,例如英文默9九行星,咁真係唔知背嚟做乜?

jli008 發表於 19-10-6 18:09
孩子開始常常對家長出現叛逆的時候,也是向家長發出求救訊號的特徵.看家長自己知道否,若還是繼續自己的方式, ...

無錯,所以我第一版已經提醒樓主,其實個關係係咪有問題呢?點解個仔要咁反抗呢?而家只係咁細個,已經咁樣,係咪應該好好傾下係咩問題呢?

小學階段,父母教育好大影響,如果個細路唔願意接受媽媽意見,其實好難有好表現。

Elenalan 發表於 19-10-6 17:19
吓! 作文都識仲叫個仔抄默書d字? 識作文都識唔少字啦,我女都係望下就溫完一d都唔出奇。個細路鍾意玩嘢我 ...

作幾句啫!不過睇得出係個有創意既小朋友,呢啲小朋友唔可以用一般教法既。睇過啲名人傳記,好多時都唔可以响一般學校讀,好多都被趕出校添啦!

MNIF 發表於 19-10-6 18:10
你老公又講得啱,專家亦沒什麼差錯,態度問題,非智力因素。這個問題比較高難度,要六歲嘅小朋友改變態度已 ...
我不是甚麼專家學者,大家當吹吓水就算啦。一般來講,態度決定高度,除非你孩子天賦異品,則當別論,通常都唔駛討論,上天自有安排。
所以今天這個學習環境,拼的是父母智慧,不是小朋友嘅智力。
我深信佛家因果論,但我不是信徒。許多事情都是注定嘅,非我所能左右。有時我亦有懊腦嘅時候,自己想不通就交比上天安排,人有千算,天只有一算。
樓主明顯家庭教育出錯,錯過時機有點可惜。但亦無需太責怪自己,我想樓主都是新手,加上這個又是兒子,經驗不足在所難免。所以育兒路上不會風調雨順。
我亦是初為人父,知道養兒容易教子難,我不能交託外人同太太主導。我力爭教導權。
這個決定不易,我會失去許多許多。坦白講,為人父之前我係不喜歡小孩。但命該如此,我逃不掉。
樓主暫且把心情放下,不要難為自己同孩子,孩子係不合作態度,係受父母影響㗎。只要你倆改變,才可以有轉機。信不信由你。

IloveJJ 發表於 19-10-6 20:11
嗱,唔好搬龍門,我無話唔好背詩詞經典架,我知你推崇呢個方法,我亦無異議。
我只係話默書無意義啫!如果 ...
我真係有點錯愕,説真的我別無機心,純粹交流一下。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊