用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?
樓主: sunnymama2
go

家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?   [複製鏈接]

回覆 sunnymama2 的帖子

所以有人話有個高材生亞媽,其實唔着數。因為佢會嫌你蠢、學得慢,或者懶。

Jane1983 發表於 19-10-15 10:18

所以有人話有個高材生亞媽,其實唔着數。因為佢會嫌你蠢、學得慢,或者懶。:happy ...

其實我唔係咩高材生,不過係好叻讀死書
,可能細個冇經歴過學習問題,所以遇着呢個孩子,我完全唔能夠企喺佢角度,點解“咁簡單都唔識”,完全冇方法去教佢。

不過題外話,讀死書都好處係人生初段比較順利,但出黎做野,唔識social, 反應慢,冇解決能力,冇想像力,最終事业都係浮浮沉沉。有好多小學成績唔突出的,成就比我大得多。

MNIF 發表於 19-10-15 10:42
古語有云:養不教,父之過。雖然係老土啲,但到今時今日我都非常認同。在家庭教育中,爸爸這個角色係無可代 ...

非常同意,至少在我家中係,老公情緒波動細,會比我更識欣賞兒子。

睇你分析,其實你都明白自己果套有限制,識得欣賞其他人,會反省亦有同理心。只係有時耐心不足,但你都係人,有情緒要返工,慢慢改善就ok。

sunnymama2 發表於 19-10-15 10:09

如果你有女兒,可能就會發現,男仔同女仔的分別。越細個越明顯。可能只不過是男孩子發展的慢些而已

MNIF 發表於 19-10-15 10:42
古語有云:養不教,父之過。雖然係老土啲,但到今時今日我都非常認同。在家庭教育中,爸爸這個角色係無可代 ...
不如你詳述下呀, 好有興趣知.

成功定位係咩? 香港地如果計搵錢, 最重辰係醒目加轉數快, 如果語文好更係如虎添翼.

反而循規蹈矩, 有人會覺得阻頭阻勢!

IN GENERAL 我認為男仔要比多D 空間及自由佢地, 最緊要俾機會佢地錯.

但係媽媽們一般係"好想幫細路做D 野", 又細心, 幫細路既安排及要求, 對仔來講可能空間係細左D.

retriever 發表於 19-10-15 11:33
成功定位係咩? 香港地如果計搵錢, 最重辰係醒目加轉數快, 如果語文好更係如虎添翼.

反而循規蹈矩, 有人會 ...

咩叫成功,更係講錢啦

你講得啱,我係你口中所講典型的“媽媽”,對住非“典型”的細路就手足無措

不過今年二年級,我都理少佢好多,由得佢比老師日日寫手冊,欠交功課了

每個家長教養方法都同成長經歷有關, 可能你從小都可以靠"讀死書" 達到目標, 所以教仔時都係要求佢用"讀死書"方法去溫習, 但仔仔係獨立個體, 係有個人特質同學習模式, 賞試下打開心扉去了解佢嘅想法, 即使結果並不付合預期同要求, 先不要否定佢能力, 請保留空間等佢學習同成長, 維持良好關係佢先會接受教導, 更不要吝嗇對佢嘅支持同鼓勵, 加油!

回覆 retriever 的帖子

IN GENERAL 香港教育制度係好少空間容許小朋友犯錯, 令到家長要求小朋友學習同成長步伐十分急促, .

MrBeast    發表於 19-10-15 12:09

追左個帖好耐,想講我同你背景差唔多,band 1女生嫁左band 5老公,但我覺得band 5果個係叻d。唔同嘅係我仔無你仔咁叻,佢K1考唔到好學校,去左國際學校讀,現在也是小一。我在「國際學校」嗰邊有個帖,都係講教養嘅,裏面都有資深網友分享男女學習大不同,很有參考價值。我宜家都會重新去學點教一個男仔,希望你也不要灰心,教細路都係一個比自己學習、成長和進步嘅機會!
P.S. 如果想認識國際學校,你可以去佢哋嘅開放日/school tour, 呢個月都有好多,唔駛錢的,當去親子活動玩下都好~

IloveJJ 發表於 19-10-13 14:02
你講嗰啲無特別既野(聰明學野快,無腰骨,挨來挨去,趴响枱,搞文具,漏筆畫,唔夠集中……),其實我仔 ...

我阿細都係咁衰,我發覺,放把45寸長既鐵尺響檯面,佢會集中好多

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-10-15 12:40
我阿細都係咁衰,我發覺,放把45寸長既鐵尺響檯面,佢會集中好多
...
45寸長咪分分鐘長過張檯?

bobbob 發表於 19-10-15 12:48
45寸長咪分分鐘長過張檯?

之前用開一尺既,佢已經唔驚了

sunnymama2 發表於 19-10-15 10:51
非常同意,至少在我家中係,老公情緒波動細,會比我更識欣賞兒子。

情緒波動呢d真係睇性格, 冇分男女。我屋企係我老公最易暴燥, 經常咆哮鬧個女。我係最心平氣和果個, 呀女亦好服我肯聽我講。我老公成日話我係「慈母」, 我話我係賞罰分明o既慈母。而發癲、咆哮唔等於教育兒女。

不過我認同仔應該要痴阿爸多d, 父親係兒子最重要o既學習榜樣。女兒應該係親阿媽多d。所以做媽媽, 真係唔好over-parenting去教仔, 男仔應該學做一個男子漢, 拎得起放得低有擔帶, 有做大事o既眼界和氣量, 唔係只執著d雞毛蒜皮小事。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-10-15 12:53
之前用開一尺既,佢已經唔驚了
本身把尺要嚟點用?度水?
拿得起都要幾好力

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-10-15 12:57
我有問過精神科醫生,如何分辨一般男孩,與專注力不足孩子既唔定性唔專心?

佢話睇個數據,如果你小朋友 ...
啲藥普通人食咗都唔會無反應,無反應嘅真係唔係普通人,結果你仔有冇食?

sunnymama2 發表於 19-10-15 10:38

其實我唔係咩高材生,不過係好叻讀死書

我細個曳到出汁,經常被罰留堂見家長,上到Band 1中學一樣係欠交功課、出貓、走堂逃學...大部份時間都只係睇書煲漫畫,成績係天地科,叻嘅級1差嘅見紅。唔係父母眼中乖乖女,但我好清楚自己要乜,只係冇得俾我揀就用自己方法生存lor。所以我好明白小朋友心態,我覺得我女比我乖好多,亦因為佢覺得我明白佢。
我覺想教育好子女首要係同孩子建立好親密關係,成為佢最信任和信服嘅人。多d親子對話,最好有共同話題和興趣,不過仔係難d同呀媽有共同興趣,所以父親角色好重要。

我同呀女(7歲)無所不談,平時傾計我唔會當佢係小朋友。我地女仔會傾扮靚化妝,仲會一齊追星,呢d真係兩母女先有計傾。
‹ 上一主題|下一主題