用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 好奇一問,今日EDB張通告…
go

好奇一問,今日EDB張通告…

純粹好奇,教育局今日3點嘅通告,有冇IS send咗俾家長?我仔間學校冇。

dem0cracy 發表於 19-10-4 20:58
純粹好奇,教育局今日3點嘅通告,有冇IS send咗俾家長?我仔間學校冇。

今日下晏send 咗好大段野教家長點樣做active listener,give psychological support 啲學生去共渡時艱。

有需要可通知學校,尋求社工counsellor 俾專業支援。

完全無提唔准帶口罩。

沒有收到通告

現在EDB才有

因為個張通告無出英文version,IS 收唔指引

Hongchu 發表於 19-10-5 07:21
因為個張通告無出英文version,IS 收唔指引

真的嗎?我仔學校昨日放學後開始term break。

純粹一問,IS 又真係冇人帶口罩返學,會傳染的病大家自律留家,傷風之類小兒科一樣照返學,家長對打個乞嗤冇口罩大都普遍接受

yaijing 發表於 19-10-5 09:59
我以前喺美加住咗廿幾年,從未見過有人帶口罩。小朋友病就留屋企。咳幾聲都無人帶。口罩已變成香港人既 Log ...
人口密度唔同、衛生環境唔同、冇經歷過 SARS,好難咁樣比較。日本韓國比香港更早習慣戴口罩

我仔學校根本就唔俾帶口罩。之前一班家長仲為咗呢件事係個谷到討論左一輪,覺得學校衛生意識唔夠高,搞到同學仔輪流病。咁而家全世界都唔俾帶口罩,我哋亦冇咩可以講啦……

貝珠 發表於 19-10-5 09:01
純粹一問,IS 又真係冇人帶口罩返學,會傳染的病大家自律留家,傷風之類小兒科一樣照返學,家長對打個乞嗤 ...

「傷風」同「流感」一開始病徵可以好相似,而且就算係「傷風」喺某D小朋友身上係小兒科,去到其他小朋友身上可以變大件事(例如引發哮喘,或者本身有某D長期病)。香港人經歷過SARS後衛生意識提高左係好事,今次「蒙面法」仲要帶入校園根本係政治問題,唔應該是其非。上年都有「唔準戴口罩返學」嘅幼稚園流感大爆發。

mandy_ng207 發表於 19-10-5 12:15
我仔學校根本就唔俾帶口罩。之前一班家長仲為咗呢件事係個谷到討論左一輪,覺得學校衛生意識唔夠高,搞到同 ...

唔係全世界,只係講集會,而且健康理由可以豁免。返學唔係「集會」。更何況幼稚園/小學生(10歲以下)係唔會有刑事責任。嚟緊流感高峰期,真係要小心。

Arabellahk    發表於 19-10-6 00:18

yaijing 發表於 19-10-5 09:59
我以前喺美加住咗廿幾年,從未見過有人帶口罩。小朋友病就留屋企。咳幾聲都無人帶。口罩已變成香港人既 Log ...

SARS之前香港都無人戴的

流感可以通過打流感針預防,效果應該好過帶口罩。普通傷風,我諗有醫生紙,都可以戴口罩啩。不過平時都好少見到同學戴口罩返學。
我仔學校冇出notice.

Arabellahk    發表於 19-10-6 00:19

回覆樓主:

Delete

964000 發表於 19-10-5 13:35
我女學校完全冇提過,冇人理,跟本學校平時都唔興帶口罩, 反正又不用趕功課,病就唔番學算了。文化不同,D ...

同意

貝珠 發表於 19-10-5 14:14
同意

同意x 2

其實重點在,覺得有需要就戴,唔需要就唔戴。 唔應該存在「唔比戴」。

964000 發表於 19-10-5 13:35
我女學校完全冇提過,冇人理,跟本學校平時都唔興帶口罩, 反正又不用趕功課,病就唔番學算了。文化不同,D ...
係喎~ 我女學校都冇出通告, 因為本身學校都話病左就留係屋企休息, 唔好戴口罩返學啦! 因為上堂時佢地要好多溝通, 戴住口罩聽唔清楚佢地講野呢~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

mrsB 發表於 19-10-5 15:18
其實重點在,覺得有需要就戴,唔需要就唔戴。 唔應該存在「唔比戴」。

Agree