用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道出面試結果
樓主: TYSC
go

播道出面試結果  

回覆樓主

識人改過interview 時間有offer

amidreamer 發表於 19-10-5 23:50
直資可以同時hold 好多間,只係冇得再自行同抽獎。

真的?以我考咗兩年直私聽身邊囝囝的同學情況(disclaimer : 我只試過hold >1私校+IB offer ,未試過hold >1直資) ,簽直資嗰封信係代表學校會通知教育局,呢個小朋友會入學,所以身邊朋友hold幾個offer 的,內面只有一間直資,其他都係私校/IB......不過,建議打去教育處問清楚,或者試過hold>1 直資的mama papa ,請俾意見。

大家加油(emoji) 我細仔都係五月時第三面播道先收 (因為哥哥讀緊,學校必多兩次機會); 囝個同學,無關聯人士1st Interview - pending, 學校10/11月再offer 2nd interview - reject ; 寫求位信,學校6月頭再俾3rd interview - 收咗。 有心讀的,同其他直私一樣,不防寫求位信

帝mama 發表於 19-10-5 22:22
有offer嘅小朋友有冇改過interview 時間?

我無改過時間啊!

jantan28 發表於 19-10-5 17:10
D cert 是否學術,音體藝都有?(想睇下佢地俾分是否要各方平衡)

課外活動/獎/證書算多樣化,有唱歌、話劇、朗誦、閱讀,也有放小朋友的校園生活照。
算多樣化但不全面,因為她的確冇運動的課外活動、冇學樂器,交表時語文公開試的cert也未到手。

至於面試,她說 “識晒”,但並不可靠,因為她知道如答 “有嘢唔識”,她會被追問兼經常俾人提醒記得做呢樣做那樣。

Owencheung 發表於 19-10-6 07:16
真的?以我考咗兩年直私聽身邊囝囝的同學情況(disclaimer : 我只試過hold >1私校+IB offer ,未試過hold  ...

好多人都 hold over 2 間,就算教育局知但係唔會取消你個位。

回覆樓主:

2間直資?定一間直資其他私校?

Whatever,我都係過路幫手答下得姐,我兩個小朋友都已經升
入咗。你哋有需要就自己去查證。有時網上嘅資料未必係最準

我小朋友都話面試識曬,幼稚園考試每學期都有cert,仲有學畫畫,學過足球,又交通安全隊,但都冇offer,有時都唔明白學校的準則

請問有offer 小朋友在爭color lego時有無爭輸?係咪應該贏輸唔關係?

其實有少少唔開心。因為抽不到簡介會,填form時無打去問,我們真係以為唔收portfolio,只收cert,以為好睇學術。

唔係說交左就收,但我們就少了個機會。。。

spookykenny 發表於 19-10-5 17:45
我小朋友都有兩張貼紙。

其實貼紙真的是隨心。間間都係咁。暫時無見過有人來証明有直接關係吳。

有人話多貼紙即係做得唔好,無貼紙反而有offer ,雖然我明明聽到老師讚有兩個星星貼紙嘅小朋友    唔知佢最後有無offer呢

帝mama 發表於 19-10-5 22:22
有offer嘅小朋友有冇改過interview 時間?

有改時間

千語mami 發表於 19-10-6 16:05
有人話多貼紙即係做得唔好,無貼紙反而有offer ,雖然我明明聽到老師讚有兩個星星貼紙嘅小朋友   : ...

星星貼紙的話有一張,不過未出校門就跌左啦

千語mami 發表於 19-10-6 16:05
有人話多貼紙即係做得唔好,無貼紙反而有offer ,雖然我明明聽到老師讚有兩個星星貼紙嘅小朋友   : ...

我小朋友面試後有一張星星貼紙,入課室還label比老師時亦有一粒貼紙。我覺得貼紙屬鼓勵性質,未必與有無offer有關。

Owencheung 發表於 19-10-6 10:21

2間直資?定一間直資其他私校?

是可以的!
利申:我囡上年已考小,今年已讀緊小一

直資可以hold好多間的,我肯定
话唔得的人,自己有無打電話去問过教育局?

回覆樓主:

請問是否出晒e-mail?

backenberry 發表於 19-10-6 20:05
請問是否出晒e-mail?

不會一次出晒架,睇返上幾樓

lousiaka 發表於 19-10-5 13:14
有人琴日打過學校問,話琴日會出晒offer喎

即係而家收唔到offer代表waiting或reject?

legolas625 發表於 19-10-6 18:29
直資可以hold好多間的,我肯定
话唔得的人,自己有無打電話去問过教育局?  ...

唔駛咁串嘅!我就係無咁的需要去問 (小朋友已入),要問當然係concerned party 去問! 其實我只係好心路過分享過往考直私同身邊朋友的經驗,亦問咗朋友都有不能hold >1直資的理解,所以先咁答。

我見你其他post 個個都好似撩交打咁,大家嚟EK 都係想交流資訊啫!駛唔駛呀,簡體字人!

spookykenny 發表於 19-10-6 14:28
其實有少少唔開心。因為抽不到簡介會,填form時無打去問,我們真係以為唔收portfolio,只收cert,以為好睇 ...

簡介會上無講收唔收portfolio, 申請表亦無註明收定唔收。我有交portfolio,諗住做多好過做少,唔收咪拎返走。
朋友無交portfolio, 後來知道我有交,過左deadline 再補交學校都照收。
如果真係太擔心有影響,可以試下補交返去,做左未必一定有用,不過如
果唔做會令自己耿耿於懷,不如試下先。
利申,我無收到offer。