用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正K1面試2019?
樓主: 帽子家族
go

培正K1面試2019?

bbchuchu_siub 發表於 19-10-19 14:03
今年是不是改左?連waiting room 都冇 排完隊直入課室 不過都係5分鐘都冇就出黎
...

真係勁快就完成

請問今日見完未?可以分享下見咗d乜嗎?個女見完都唔知見咗d乜

bbchuchu_siub 發表於 19-10-19 14:03
今年是不是改左?連waiting room 都冇 排完隊直入課室 不過都係5分鐘都冇就出黎
...

舊年都冇waiting room, 都係夠鐘排隊點名上課室

我問仔仔入咗班房坐低有咩做?佢答話唱歌。我問唱咩歌呀?佢就喺到自己唱head shoulders knees and toes...都唔知係唔係

我再問今日有無動物呀?(因為好多時學校interview,有一part都係講故仔,有動物) 佢話有puppy,我再問有無其他?佢就答有貓貓,我問有無兔兔,佢就話無。又係...唔知係唔係

小鼠 發表於 19-10-19 15:56
請問今日見完未?可以分享下見咗d乜嗎?個女見完都唔知見咗d乜

阿囝話有問咩名、跳舞、掉豆袋、講故事、擺Lego...唔知幾成真

囡囡話問咩名、幾多歲、掉豆袋落個箱到同埋唱twinkle twinkle little stars

回覆樓主

今日面試感覺唔太好,老師係課室門口係咁推小朋友入課室,好多小朋友都大喊緊,唔肯入都俾老師”捉入去”。
雖然明白大家都趕時間因爲有好多人in, 不過個一刻個場面對小朋友黎講應該幾恐怖。

bowai_waibo 發表於 19-10-19 19:32
今日面試感覺唔太好,老師係課室門口係咁推小朋友入課室,好多小朋友都大喊緊,唔肯入都俾老師”捉入去”。 ...

因為兩日要見哂幾千個小朋友,所以都明白佢地既,做到晒全部要求肯定唔止3百個,睇表現問卷之餘仲睇好唔好彩

rickyhohoho 發表於 19-10-19 17:12
舊年都冇waiting room, 都係夠鐘排隊點名上課室

原來如此 係EK見到有家長話之前係有waiting room 其實咁快出黎 係咪即係多數冇行?

...

上年都無waiting room
樓下操場排隊點名就直上班房interview

今日我問個仔,佢咩都唔講,只係話無答老師問題😑

longma2229 發表於 19-10-19 17:49
阿囝話有問咩名、跳舞、掉豆袋、講故事、擺Lego...唔知幾成真

你小朋友咁叻,可以講得出咁詳細,好叻仔

bowai_waibo 發表於 19-10-19 19:32
今日面試感覺唔太好,老師係課室門口係咁推小朋友入課室,好多小朋友都大喊緊,唔肯入都俾老師”捉入去”。 ...

我今日小朋友都有喊,係課室門口糾纏左一陣,不過出面個老師係有問我試唔試下俾佢抱小朋友入去,同埋佢有講如果入左去之後情況都好唔得既話,都會抱返小朋友俾我去玩一陣玩具先再黎過,咁我寧願老師抱入去試一試好過叫我離開既,我諗老師都係呢個心態先俾人感覺係捉入去姐,感恩最後呀女都有笑住出黎(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

係呢,大家今日幾樓見?我係二樓(emoji)

上年係唱baby shark (emoji)

帽子家族 發表於 19-10-4 10:40
想請問聽日係咪第一日開始考呀?有無過來人可以分享下以往面試經歷呀? 謝謝
...

有無用家,喊左都收的?

我小朋友開頭喊,之後入到去無喊。

我仔話
老師講故事
講一個哥哥有個望遠鏡
望遠鏡入面見到好多好多野
有鴨仔 有車 ...

仲有排隊丟豆袋
丟兩次

玩樂器(打鼓)

無電視睇(佢意思係指youtude)

回覆樓主:

你個仔幾多個月?好叻呀

鬆弛波仔 發表於 19-10-19 18:13
囡囡話問咩名、幾多歲、掉豆袋落個箱到同埋唱twinkle twinkle little stars
你個仔幾多個月?好叻呀

...

唔駛5分鐘短得咁誇張 咁啲老師可以睇到啲乜⋯