用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如果唔識英文有冇國際學校會收?
樓主: yaijing
go

如果唔識英文有冇國際學校會收?

抺茶雪糕 發表於 19-10-4 08:38
依家好多家長都想比小朋友轉入國際學校,相信同現時社會情況有關

那不如直接移民

yaijing 發表於 19-10-3 21:33
學校有英文,但半日制幼稚園,每日番三個鐘頭,可以學到幾多嘢吖..... 一星期上一兩次 Monkey tree 學英文 ...

你明知係咁點解一開始唔讀私幼呢?基本上小朋友學語言好快,你肯搵個net 1 on 1 補密啲,好快跟得上。

kriskris55 發表於 19-10-4 15:38
回覆 抺茶雪糕 的帖子

同意, 身邊很多朋友因政局問題,突然轉軑想入IS,重新認識/計劃IS ,今年ESF NR 一 ...

你講真?即係話如果有人買咗NR但面試失敗,就會輪到呢班waiting NR嘅人去面試?咁N冇咪排到天荒地老都未有得in ?

mandy_ng207 發表於 19-10-4 19:33
你講真?即係話如果有人買咗NR但面試失敗,就會輪到呢班waiting NR嘅人去面試?咁N冇咪排到天荒地老都未有 ...

因轉左one form 我唔太清楚nr 做法,據我朋友講現rc 同dc 係group埋esf nr 一齊, 佢已俾左5萬deposit, esf 話只係waiting nr even target rc nr 一樣, 話要有人 withdraw nr 先有得interview。n 冇有冇機很難講,咁每年nr都有quota, 同埋最后有几多人係waiting nr ,esf 也拒絕透露。

考小一要考埋筆試又要面試,如果只係識單字,機會微d了。

h0146406 發表於 19-10-4 23:14
考小一要考埋筆試又要面試,如果只係識單字,機會微d了。

你講緊local? 樓主問嘅case想考國際學校。國際學校大部分唔考認字,識幾多都冇用,反而聽講英文最重要。屋企要製造英語環境,如果真係有心考,即刻全家人全日講英文,今年考唔到下年都有希望。

kriskris55 發表於 19-10-4 23:02
因轉左one form 我唔太清楚nr 做法,據我朋友講現rc 同dc 係group埋esf nr 一齊, 佢已俾左5萬deposit, esf ...

上年RC NR肯定未賣晒,今年居然要waiting...

回覆 mandy_ng207 的帖子

我指國際學校嘅小學部。我地去考幼稚園時,見到考小學嘅學生要去考筆試。

h0146406 發表於 19-10-5 20:57
回覆 mandy_ng207 的帖子

我指國際學校嘅小學部。我地去考幼稚園時,見到考小學嘅學生要去考筆試。 ...

Year 1唔駛,year 2 (即local小一)應該都無。如錯請更正

kriskris55 發表於 19-10-4 23:02
因轉左one form 我唔太清楚nr 做法,據我朋友講現rc 同dc 係group埋esf nr 一齊, 佢已俾左5萬deposit, esf ...

請問何謂waiting NR。正常Nr 保證面試機會,同埋面試成功就有位。 咁waiting nr係咪都係保證有面試機會? 不過考到都未必畀位你?

咁n無人士又點排法呢?

Lalaji 發表於 19-10-5 22:05
請問何謂waiting NR。正常Nr 保證面試機會,同埋面試成功就有位。 咁waiting nr係咪都係保證有面試機會?  ...

我不是今年考year 1,所以資料未必最準確,不過可分享一下我之前聽過的事。一向NR差不多能保證面試,其實它的面試機會是根據ESF website上的priority list而決定,它的priority 應在siblings 之後,returning students/alumni children 之前。N無就是指完全沒有priority,當然是排在最後啦,ESF大約有六至七類人有priority,如staff children, NR holders, KG children, alumni children, student returning from overseas, etc. N無排到第八,十居其九都冇得面試啦。

mandy_ng207 發表於 19-10-5 23:58

我不是今年考year 1,所以資料未必最準確,不過可分享 ...

多謝分享。但我估每間esf小學情況都有少少唔同。例如我問過qbs佢話歷年嚟講大約有六成嘅位就會俾咗一啲幼稚園學生,加家有任何priority人士。 淨番四成就畀 其他學生抽

但係由於我從來都冇聽過waiting nomination right。唔知呢一個nomination right究竟個priority係擺喺個呢六成內定六成外呢? 之前同個admission office傾過下。佢都冇提過有waiting nomination right,會唔會係有太多人買nr 所以加推?

Lalaji 發表於 19-10-6 07:35
多謝分享。但我估每間esf小學情況都有少少唔同。例如我問過qbs佢話歷年嚟講大約有六成嘅位就會俾咗一啲幼 ...

Guess should be the same places as for NR holders, i.e. the 60% of Y1 places. But mind you, ESF must offer their places to those with priority first, if there are more people with other priorities applying (like KG, alumni, staff children), then less than 40% seats will be allocated to NIL priority students.

mandy_ng207 發表於 19-10-6 09:31
Guess should be the same places as for NR holders, i.e. the 60% of Y1 places. But mind you, ESF mus ...

明白了。thanks very much

最近係多左人俾NR,我識得幾個,全部都入到心儀果間。除返每月學費多$3000,無比嘅N無多數無得In.
樓主可以試無中學或者無幼稚院果d,不過都要英文對答。

Lalaji 發表於 19-10-5 22:05
請問何謂waiting NR。正常Nr 保證面試機會,同埋面試成功就有位。 咁waiting nr係咪都係保證有面試機會?  ...

我朋友講係NR已經超賣,依家只係排隊買nr ,但按金照收, Esf 同佢講如冇人withdraw nr 未必有得interview...

kriskris55 發表於 19-10-6 21:06
我朋友講係NR已經超賣,依家只係排隊買nr ,但按金照收, Esf 同佢講如冇人withdraw nr 未必有得interview. ...

但佢哋website上面寫話domination right係限量150個esf有咁多間小學. 理論上平均一間咪即係應該賣10至20個左右?

假設今年有priority嘅人士,例如舊生同埋教職員同往年差唔多。 其實剩畀街外學生申請的位,理論上係咪唔應該少咗好多?

但當然如果多咗人報就令到抽random number嘅時候更加難。

我唔熟esf,唔敢扮代表。 呢個只係我推測,唔知我咁樣諗有冇錯呢。

始終係比較平又有信譽嘅國際學校,越來越難入。唯有k1開始

抺茶雪糕 發表於 19-10-3 21:22
Delia

係咪太古城果間?