用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資中學,每月要幾多洗費?
樓主: rainbowyung1
go

直資中學,每月要幾多洗費? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 19-10-3 17:09
學費一年(十期)約40000
買校服同書,唔會好貴因好多校本
開學好似要入3000去custodian account扣全年雜費 ...

想問下插入中二有機會嗎?

現在阿囡讀緊另一間直資中一,眼見現在同班同學大部分係小學全直上去的,自己班校外生約12個,本身小學上來的學生,做Project積極性極低,

一係求其做,比你改完,佢就可以收工。
一係退Group。

聽其他班媽咪講(校外生家長),其他班情況一樣。

一係講明Lazy唔做,一係唔叫唔做,求其做,有D係成績叻的學生都係甘。

好難攪,即係要自己做曬。

醒目開學勳章 王國長老

seavl 發表於 19-10-9 12:30

現在阿囡讀緊另一間直資中一,眼見現在同班同學大部分係小學全直上去的,自己 ...

可試呀,因每年都有人離校,總有位插 (多數因為出國)

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 19-10-9 14:23
可試呀,因每年都有人離校,總有位插 (多數因為出國)

Thx,甘之後再留意一下先。

另想問下,請問學校都多Presentation做,同學願意付出嗎?

S1暫時只有一個group project ,以我所知。但presentation就不停有

醒目開學勳章 王國長老

seavl 發表於 19-10-9 15:12
Thx,甘之後再留意一下先。

另想問下,請問學校都多Presentation做,同學願意付出嗎?

咁好老實,去到邊都有人hea做,無論summer camp,大學小學或工作,總有呢d問題
做少d學少d囉,真係太唔公平,點去處理都係學習過程呀

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 19-10-9 19:07
咁好老實,去到邊都有人hea做,無論summer camp,大學小學或工作,總有呢d問題
做少d學少d囉,真係太唔公 ...

唉,我都知,但真係每個小朋友比個心出來做野先學到野。

醒目開學勳章 王國長老

bbeasy25 發表於 19-10-9 10:34
"學校又唔會攪硬性課後補習(咁大個!)" , 好似有. 因為課外活動教練話去完補底班都要嚟練習, 唔知係咪新 ...

我問左我個仔,佢話無formal「補底班」,不過老師會要求個別/小組同學放學去搵佢補習
一般學生都唔敢甩底,所以會有你講嘅情況了(兩邊都唔甩得,你補課,後活動)

Charlotte_mom 發表於 19-10-10 09:52
我問左我個仔,佢話無formal「補底班」,不過老師會要求個別/小組同學放學去搵佢補習
一般學生都 ...
明白哂

seavl 發表於 19-10-9 12:30
現在阿囡讀緊另一間直資中一,眼見現在同班同學大部分係小學全直上去的,自己班校外生約12個,本身小學上來的學生,做Project積極性極低,
一係求其做,比你改完,佢就可以收工。
一係退Group。
聽其他班媽咪講(校外生家長),其他班情況一樣。
一係講明Lazy唔做,一係唔叫唔做,求其做,有D係成績叻的學生都係甘。
好難攪,即係要自己做曬。

如果你女女依家讀緊呢間直資一直以來你都係麻麻地接受, 而港同係你心目中最心儀中學而今年失落咗未能成功考入S1 而出年 S2 再嘗試考插班考港同, 我絕支持及贊成.

但如果只因為你提到這個原因, 依家都只係10月開學開咗1個月而已, 恕我直言, 家長應放手及狠心俾女女去面對及處理, 點樣與不同類型及態度嘅人相處,呢啲學習及經驗絕對係佢要學, 對佢成長及日後出來工作有益無壞. 真心的

讀中學, 唔係只係學習書本知識一樣野, 與人相處及做人處世都係需要學習嘛!

醒目開學勳章

小時了了 發表於 19-10-10 15:20
如果你女女依家讀緊呢間直資一直以來你都係麻麻地接受, 而港同係你心目中最心儀中學而今年失落咗未能成功 ...

最初其實對港同都有興趣,因同之前讀緊小學(直資)的教法都幾相似,到交中一表格時,覺得好似有點兒遠(我地住九東)同學費都貴,所以無選到。都有交其他B1直資學校。

到放榜當日,都有交表去港同,但無Call。

阿囡之前係1B頭。

seavl 發表於 19-10-10 15:34
最初其實對港同都有興趣,因同之前讀緊小學(直資)的教法都幾相似,到交中一表格時,覺得好似有點兒遠(我地住九東)同學費都貴,所以無選到。都有交其他B1直資學校。
到放榜當日,都有交表去港同,但無Call。
阿囡之前係1B頭。

明白, 依家你再講多啲你嘅想法咁就有唔同睇法了. 如果最初只係你頭先嘅理由真係牽強咗少少.

考直資插班 S2, S3, S4 都好啊. 真實例子, 有人S1-S2係九龍塘名女校, 升S3考UCCKE & 培基, UCCKE 未成功而培基收轉咗去培基, 升S4再接再厲再考UCCKE終於成功考入.

預祝你女女考入港同S2

醒目開學勳章

小時了了 發表於 19-10-10 15:47
明白, 依家你再講多啲你嘅想法咁就有唔同睇法了. 如果最初只係你頭先嘅理由真係牽強咗少少.

考直資插班 S ...

所以老公都同阿囡講今年考好D,睇下轉唔轉到會,直資津校都試下。

之前自行都有In過兩間港島津校,一間All In,另一間係選人In,估唔到阿囡都有份,但本身有直資收左,又唔太捨得放棄,唯有等叩門。

其中一間據之前消息講話不接受叩門,但見無註冊(已本身有選你的,就會Call,但最終無電話)。

seavl 發表於 19-10-10 15:55
所以老公都同阿囡講今年考好D,睇下轉唔轉到會,直資津校都試下。
之前自行都有In過兩間港島津校,一間All In,另一間係選人In,估唔到阿囡都有份,但本身有直資收左,又唔太捨得放棄,唯有等叩門。
其中一間據之前消息講話不接受叩門,但見無註冊(已本身有選你的,就會Call,但最終無電話)。

又真實例子, 上個月9月我曾打過電話問好熱門某直資價錢 IB 課程國際學校及將軍澳某 IB 課程直資, 9月竟然仲有吉位俾學生立即考插班 (不過唔係中一). 嗰間直資價錢 IB 課程國際學校我真係非常心動想阿女申請試吓考, 奈何當時人有佢主見而作罷

聽你咁語氣, 你女女依家讀緊嗰間你都好想走, 大膽啲, 呢排打吓電話俾你心目中想考插班嘅學校, 依家香港咁亂, 真係好多人呢排好急咁安排仔女走咗去外國, 話唔定依家有吉位俾你考S1插班. 若果唔係, 今年年尾又再打去問, 插 S1 下學期都可能有機會啊

唔試唔知時運高. Go! Go! Go!

醒目開學勳章

小時了了 發表於 19-10-10 16:16
又真實例子, 上個月9月我曾打過電話問好熱門某直資價錢 IB 課程國際學校及將軍澳某 IB 課程直資, 9月竟然 ...

Thx

Charlotte_mom 發表於 19-10-10 09:52
一般學生都 ...
今年學校同S1家長介紹ELA時有講到新安排,有好少數同學要上中或英補底班,當一項學術ELA計。新安排應該只適用於初中,而且好少人要上。

hkitty09 發表於 19-10-9 11:56
我唔知道, 原來大家分小組去唔同既課室上堂, 係因為跟佢地既level.
我以為係等佢地自我混熟Tim. ...
簡介會&家長會都有提過中英數按程度(Pre-S1成績)分班,再問老師話每班教學進度&教材都可能會因應個別老師安排而有所不同。例如數學科精英班會教得快啲,又有額外工作紙,有非精英班老師就用mini quiz睇住同學進度,學校會俾老師一些彈性去教自己嗰班。

oh_really 發表於 19-10-11 07:59
簡介會&家長會都有提過中英數按程度(Pre-S1成績)分班,再問老師話每班教學進度&教材都可能會因應個別老 ...
Math好似幾多quiz, 剛剛又UT完, 最多功課都係數學.

bbeasy25 發表於 19-10-11 08:38
Math好似幾多quiz, 剛剛又UT完, 最多功課都係數學.

我女嗰班數學唔係啊,so far 只有一次pre-test,一次test,功課也不多,但教得快過其他班。

oh_really 發表於 19-10-11 08:46
我女嗰班數學唔係啊,so far 只有一次pre-test,一次test,功課也不多,但教得快過其他班。 ...
甘我又唔知教學進度, 係快定慢, 見親佢都係做數學功課. 感覺其他課比較少功課, 未見過有英文功課
‹ 上一主題|下一主題