用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資中學,每月要幾多洗費?
go

直資中學,每月要幾多洗費? [複製鏈接]

想請教大家,以在讀港同中一為例,每月要幾多洗費?
   5    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

學費一年(十期)約40000
買校服同書,唔會好貴因好多校本
開學好似要入3000去custodian account扣全年雜費(印刷費、書簿、出外活動、課外活動等....最貴本手冊要$80!其他價錢正常嘅)
課外活動全optional
校巴(如有需要)
食飯(無得出街,可帶飯,可買飯)

校服同午飯校網有
https://www2.hkugac.edu.hk/en_us/aboutus/affair/clothing.html

https://www2.hkugac.edu.hk/img/file/tuckshop/2019-20/190930-1004_Lunch.pdf

Arabellahk    發表於 19-10-3 23:52

醒目開學勳章 王國長老

搵返兩年前中二張書單俾你參考

每年有learning trip,中一去長洲camp同澳門即日,有限錢
中二去北京,中三去新加坡,中四去越南/柬蒲寨,一定要去,你預5-6千啦

醒目開學勳章 王國長老

睇吓有無今年s1家長補充

回覆 Charlotte_mom 的帖子

想請教,港同有什麼課外活動參加?
是否要學一藝一體,需要跟學校定自己搵?
又大概幾多錢?
謝謝。

醒目開學勳章 王國長老

rainbowyung1 發表於 19-10-3 17:25

https://www2.hkugac.edu.hk/img/p/ela/en_us/2019-20/1st_ELA_Detail_1920.pdf
我仔話好似至少join一樣,但學校又未必理wor
無一體一藝要求

rainbowyung1 發表於 19-10-3 17:25

港同好多課外活動,最少一個,最多三個。阿仔參加咗2個全年活動,總數大約千二。因為要買波衫,5百。

回覆 bbeasy25 的帖子

如果咁計,除全年約$45000外,另加$1200課外活動,對嗎?
謝謝回覆

請問版主,如果孩子跟不上,學校有沒有支援,所謂拔尖補底。

rainbowyung1 發表於 19-10-9 08:53
回覆 bbeasy25 的帖子

如果咁計,除全年約$45000外,另加$1200課外活動,對嗎?
課外活動收費, 有d係免費, 詳情可參考:https://www2.hkugac.edu.hk/en_us/ela?a=details

今年S1 school fee 係39,326, 詳情可參考:
https://www2.hkugac.edu.hk/en_us/notice/schooling.html

rainbowyung1 發表於 19-10-9 08:55

請問版主,如果孩子跟不上,學校有沒有支援,所謂拔尖補底。
中英數有分唔同程度上堂, 之後應該仲有補底班, 但拔尖就唔知. 詳情由Charlotte_mom解答

醒目開學勳章 王國長老

bbeasy25 發表於 19-10-9 09:19
中英數有分唔同程度上堂, 之後應該仲有補底班, 但拔尖就唔知. 詳情由Charlotte_mom解答 ...

我d淨係有份補底,拔尖我唔知wor
學你話齋主科係分程度分小組,所以中英數上堂係要走唔同課室,學校又唔會攪硬性課後補習(咁大個!),但會鼓勵學生有疑問可隨時搵老師,老師亦會在有需要時「約見」同學

非常多謝你們回覆咁有用資料

Charlotte_mom 發表於 19-10-9 10:14
學你話齋主科係分程度分小組,所以中英數上堂係要走唔同課 ...
"學校又唔會攪硬性課後補習(咁大個!)" , 好似有. 因為課外活動教練話去完補底班都要嚟練習, 唔知係咪新加?

Charlotte_mom 發表於 19-10-9 10:14
學你話齋主科係分程度分小組,所以中英數上堂係要走唔同課 ...

我唔知道, 原來大家分小組去唔同既課室上堂, 係因為跟佢地既level.
我以為係等佢地自我混熟Tim.
So far, 學校暫時都冇咩特別大支出。
開左學一個月,我小朋友番得勁開心, 我冇唸過佢甘快可以適應到,最初仲怕佢識唔到新朋友。

醒目開學勳章 王國長老

bbeasy25 發表於 19-10-9 10:34
"學校又唔會攪硬性課後補習(咁大個!)" , 好似有. 因為課外活動教練話去完補底班都要嚟練習, 唔知係咪新 ...

等我問下我個仔先
我個大女果時成日約老師我就知

醒目開學勳章 王國長老

hkitty09 發表於 19-10-9 11:56
我唔知道, 原來大家分小組去唔同既課室上堂, 係因為跟佢地既level.
我以為係等佢地自我混熟Tim. ...

港同學生本身外向,亦少面對針對性競爭(當然有不公開排名有獎果d,但學校都係教做好自己,多過贏人地),學校又多野俾佢地玩(無論課外活動、運動或咩班活動社活動)要一齊玩好易架咋

hkitty09 發表於 19-10-9 11:56
我以為係等佢地自我混熟Tim. ...
同學私底下有估邊班係精英班, 不過詳情就唔清楚. 我初頭都驚佢識唔列朋友, 估唔到佢已經適應和有朋友仔.

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 19-10-3 21:14

https://www2.hkugac.edu.hk/img/p/ela/en_us/2019-2 ...
聽講有要求參加足夠某個堂/鐘數嘅ela,唔夠數要做到夠為止

醒目開學勳章 王國長老

bbeasy25 發表於 19-10-9 12:08
同學私底下有估邊班係精英班, 不過詳情就唔清楚. 我初頭都驚佢識唔列朋友, 估唔到佢已經適應和有朋友仔. ...

港小生就一定知,咩科咩人咩水平,點會唔知
‹ 上一主題|下一主題