用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果全部心儀學校都考唔入點算?
樓主: yaijing
go

如果全部心儀學校都考唔入點算?

wongszehang 發表於 19-10-23 16:12
嶺小算相對易入

Yes, 唔算難

wongszehang 發表於 19-10-23 16:12
嶺小算相對易入

呢幾年不是了!
嶺小最多收60人,有阿哥家姐係到讀緊,都收唔返晒!

回覆樓主:

嶺小係直資

回覆 千語mami 的帖子

咁,依家咩年代,私校有錢就讀得咩,間間都離不開最少都2,3千報,得百幾個位,百幾係本校幼稚園生7成升上去添。

回覆樓主:

如果間間都吾得,不得不殘忍說一句:家長定的選校策略可能有d問題,最好盡快降低期望面對現實,填d穩的學校

間間都入唔到的大有人在。其實理性咁分析,如果你報的私小直資都係比較熱門,即係基本上八九成人都會報個啲,啲學校多則100幾200個位,小則得10幾20個。
間間都幾千人入表,其實真係收到offer的永遠都只係能力比較出眾個一批,或者性格比較切合某種教學模式個一批,而個批人可能每人都拎住六七個位,咁你話邊有咁多位派出來。
如果首輪入唔到,可以做的事係︰

專心部署統一派位,要搬的快啲搬,留意自己個區啲學校過往的收生結果、叩門要求,決定排位策略。

超細B要諗定會唔會升小一再考多年直私,定留k3等一下,如果留多年就要寫信俾教育局,說明今年不參加統一派位同理由,打電話去佢會教你點做。

另外就係裝備小朋友,隨時準備有人CALL你再in或之後叩門。

如果直私係waiting,有人話可以寫信,但呢樣成效我真係唔知有幾高,可能對邊緣學生有幫助,但有時候又可能有反效果。

最後,保持心境開朗,從容面對,唔好影響家庭和諧。

hkkkfu 發表於 19-10-23 13:44
回覆 SYWu215 的帖子

方方成績點?升中如何?

方方升SRIS

其實我覺得裝備好小朋友至最緊要!學術好,即使去到最後叩門,機會都會高好多!

SYWu215 發表於 19-10-19 07:27
有d私小一定入到,無咩人爭,不過價錢會貴,所以你唔駛驚無學校收

可否講下例如邊間?好似間間私小都好多人報,真係好擔心