用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 重溫 or 備課?
樓主: annielui
go

重溫 or 備課?   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 19-10-8 10:34
个个小朋友性格唔同,我唔可以代其他人答。不过我果个同我都好放鬆同佛系。佢小学係考得好前,但上中学我 ...

啱啱做中史工作紙,俾個地圖叫你寫。好彩C6係專業戶,佢兩個討論得頭頭是道睇嚟,中史應該無問題。

回覆 little_yolky 的帖子

真好, 中史有人認頭

回覆 little_yolky 的帖子

以為全部中學都咁free添!!!

回覆 gracelam 的帖子

陰公!!!

little_yolky 發表於 19-10-8 14:45
我哋要簽名的好彩
x2, 起碼知道有測默

annielui 發表於 19-10-3 10:24
各位, 女女現讀S1, 如每日時間有限, 各位會選擇用作重溫 or 備課?
或某些科目必須要備課?(做功課=重溫? /  ...

上堂要專心,尤其數學課,吾明要問到明,有時間預習是好的,學校班主任叫小女,吾好等老師教,自己做預備先,另外明左就背左佢,背吾到都要記意思寫出來,科學,西史,地理英文生字串識,中史地圖西史地圖未必考圖,可能用文字考,記熟都要識運用,上堂有些科老師照書讀,可以望老師照自己背重點……,以上是小女全級考得前的同學分享比小女知!

annielui 發表於 19-10-8 14:00
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

多謝妳, 我會儘力control自己....比啲空間佢, 希望佢努力啦!!!

我仔中一第一次考試前,老師有教佢地自己編一個時間表,由考前2星期開始,寫低每日溫邊科,考前一天重溫.....等等,你都可以比些少些建議小朋友,點做就由佢自己決定, 鼓勵吓佢,加油  

IloveJJ 發表於 19-10-9 07:00
謝謝分享!
請問咩叫「望老師照自己背重點」呢?

詐諦聽書

IloveJJ 發表於 19-10-9 11:14
乜成績好既同學唔駛聽書架?

有些科對於勁的同學,一可以分心聽,二老師照書講,其實沒有什麼可聽...,有好多叻同學,他們有自己讀書方法,所以小朋友讀書要他們領略一下自己的方法,下下聽書去到中學是態度好,尊重老師,叻嘅同學他沒有 騷擾同學或老師上課,只是自己一路聽一路背重點。吾知其他家長是認同,我覺得可以的。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-10-9 12:02

JJDBB 發表於 19-10-9 11:29
有些科對於勁的同學,一可以分心聽,二老師照書講,其實沒有什麼可聽...,有好多叻同學,他們有自己讀書方 ...

我仔部份科就係咁,佢又並非完全唔聽,只是會做自己野,一心二用,所以老師問問題,或者叫你出黑板計數佢又計倒,講要做咩功課佢都唔會漏,我仔好少少唔駛詐諦聽,不過老師都有提過,如果同學成績唔ok. 上堂就唔該留心聽書。

回覆 JJDBB 的帖子

多謝妳資料呀! 妳女女d同學好好呀!!! 上堂專心我相信我女做到的, 但預習真係有D難度…..時間緊迫呢!!!

Yanamami 發表於 19-10-7 09:29
無名次~不嬲同你講惊嚇,DSE都話-額汗四卷拉哩啱啱加剛剛3好嘞~我果个都未有耐留班,好心你咪成 ...
咪係囉,家長成日話留班你估咁易比你留咩。我大仔當年中文差到爆,補底班/留班 學校話冇可能有你份,因為仲有大把同學中文差過你

結果我仔咪 DSE 炒中文囉,好彩兜咗個圈都入番8 大咋

THANKS, 我琴日已經提咗佢係時候要set time table, 唔好以為仲未有耐, 佢又係嗰句得嫁喇, 我自己識嫁喇希望佢真係自己識, 其實我可以好安樂!!!

annielui 發表於 19-10-9 12:57

THANKS, 我琴日已經提咗佢係時候要set time table喇, 唔好以為仲未有耐, 佢又係嗰 ...

呢個年紀係咁架,由得佢啦,咪等佢報告成績如何囉!

IloveJJ 發表於 19-10-9 13:12
DSE炒咗中文都無入補底班?咁咪好多人炒中文?

你唔知DSE中文有死亡之卷之稱咩
中學升班應該亦唔會只睇中文成績。

我大仔好K型架,佢係典型中文能力超差,加上又抗拒唔睇中文書,升中後佢亦頃向用英文,英文DSE有星,與中文有強烈對比。

不過而家DSE 中文已經比之前好左,有了範文合格率已比以前高了。

‹ 上一主題|下一主題