用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 重溫 or 備課?
樓主: annielui
go

重溫 or 備課?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-10-11 10:11
5A加世界文化遺產係咩嚟?復活節去都的確好
国家5A级旅游景区依照《旅游景区质量等级的划分与评定》国家标准,经“全国旅游景区质量等级评定委员会”组织评定,由中华人民共和国文化和旅游部发布。
World Heritage
https://whc.unesco.org/zh/list/

回覆 MrBeast 的帖子

其實D食物唔錯嫁, 不過早餐/午餐時間太近, 又大堆頭所以食剩好多, 覺得好嘥.....
永安D導遊就一定不錯既~

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

其實平日真係好難迫到額外時間溫, 不過有咁多科只有星期六日溫都好辛苦....不過時間管理對於一個小朋友來說真係好容易, 希望佢可以慢慢handle到, 多謝妳地鼓勵!!!!

annielui 發表於 19-10-11 16:39

其實D食物唔錯嫁, 不過早餐/午餐時間太近, 又大堆頭所以食剩好多, 覺得好嘥.....
導遊話大6早食飯,我就覺得可以做多轉。少又會有客投訴ge姐,可能廚餘會攞去畏朱呢,大陸餐我最怕是d多油菜。

b3410 發表於 19-10-10 22:27
唔使跟團,我都係到了要參觀的地點,入去景區,直接請正規的導遊講解。通常100-200RMB,講的好好,而且專門 ...
我們去西安前,我找了成龍舊片「神話」看

b3410    發表於 19-10-11 18:17

MrBeast 發表於 19-10-11 18:05
導遊話大6早食飯,我就覺得可以做多轉。少又會有客投訴ge姐,可能廚餘會攞去畏朱呢,大陸餐我最怕是d多油菜 ...
所以我一定唔會跟團

有兩餐一放低碟餸, 我地叫阿姐攞返去比伙記食, 因為真係太多.....阿姐好開心!!!!今次去又唔會好多油呀, 不過因為今次清遠, 每餐都有雞, 不過就肉質麻麻, 反而我一既導遊代order一種雞仔送房做宵夜, 又夠熱又滑又入味, 好正!!!

annielui 發表於 19-10-12 10:40

有兩餐一放低碟餸, 我地叫阿姐攞返去比伙記食, 因為真係太多.....阿姐好開心!!!!今次 ...
我們也試過疑似清遠雞,第一歺四海之家,簡直hur聲四起,之後去超市,諗住晚餐冇啖好食,買了隻廿柴唔使的皮爬甲,點知晚餐隻雞和其他送都十分正,隻甲相比下好難食。
經過四海洗禮後,小朋友已對大陸遊抗拒,第二次book 了豪華團去融創,住隔離的五星洒店,不過去之前都要遊說一下,叫佢乜都是抱著抱著open mind,雖然話是五星,但是自助晚餐只是麻麻,不過勝在新裝修,細路真是好易arc.  

之後第三個大陸trip 仍有四海陰影,於是比了個assignement 小朋友要說出三個正面後感

我上次融創兩晚都係住holiday inn集團酒店, 早晚餐buffet不過不失啦, 起碼衛生方面放心少少law....

annielui 發表於 19-10-14 14:01

我上次融創兩晚都係住holiday inn集團酒店, 早晚餐buffet不過不失啦, 起碼衛生方面放 ...
係呀,我通常都盡量盡量chk 下hotel o 5 ok, 太差就0願唔去,費事留下陰影 ,二,比佢地知什麼事都如迹水行舟不進則退

Yanamami 發表於 19-10-7 10:40
成日話中-就咪禁紧張,玩下課外活动,识多d朋友。唔係叫你hea, 小五六已天昏地暗,你連比賽都cut, 升上中 ...
睇嚟,我都唔使哦仔喇,叫佢打少啲機,佢就係幼幼稚稚,做晒功課,考前先温,重嚟唔操卷嗰啲,睇到你話大女嘅經驗,諗起自己幾十年前都有咁嘅階段。

琴日見個女溫中史, 只係溫notes, 話老師未教過本書, 我睇過下本書好多嘢份notes都無既....我女話老師話本書只係輔助....咁即係唔使溫本書? history又係咁......咁本書咪好嘥?

回覆 annielui 的帖子

應該唔會喎, 我女間學校S1時都會在堂上抄NOTES, 都係同小朋友講NOTES已經包含課本既野, 但我唔係好信, 都會叫阿女溫埋書本, 作業, 因為有些特別字句, NOTES係冇的

回覆 妹妹頭 的帖子

我女份notes 係老師派的, 不過我看過吓好表面, 書係詳細好多好多倍, 好多notes都無, 但本書老師未曾教過, 係咪老師預咗學生自己睇......

回覆 IloveJJ 的帖子

thanks, 即係其實要溫埋本書? .....

回覆 annielui 的帖子

我驚你女學校又係 "教淺考深", 預左小朋友會自己溫埋水, 有冇師兄師姐可以問到情況

回覆 妹妹頭 的帖子

唉, 而且個女好有主見, 唔太肯問人, 唯有等UT結果先知係咪考埋書.....thanks
‹ 上一主題|下一主題