用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 重溫 or 備課?
樓主: annielui
go

重溫 or 備課?   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 19-10-10 08:57
若對文化歷史冇乜興趣,東平州睇下石,康民處亦有很多不錯的活動,最簡單方便都是海洋公園,買annual pass  ...

拿,由細個開始培養對於自己地方文化既認識,係好重要既。我第一次去杭州時,個的士司機好似導遊咁,對佢地既古文化滔滔不絕,講既時候好光榮。你幾時坐的士有司機同你講香港古文化呢?

講開石,仲有香港石刻遊。

little_yolky 發表於 19-10-10 09:56
拿,由細個開始培養對於自己地方文化既認識,係好重要既。我第一次去杭州時,個的士司機好似導遊咁,對佢 ...
香港的士C機只會對住十部手機講野,邊得閒采你
我同意對文化認識ga, both自己和外國地方,有backgrd感受好唔同。我只是說興趣可以培養但迫唔到的,若果小學階段未培養到,去到中學就倒不如投其所好,可能等佢大d佢自己想見多d再去或更好

MrBeast 發表於 19-10-10 10:12
香港的士C機只會對住十部手機講野,邊得閒采你
我同意對文化認識ga, both自己和外國地方,有backgr ...

ps, 上次去大6玩,原來冇大6手機係找不到的的,我唔係講笑,發現原來我已變成大香里。
pps, 我跟著想去的地方是麗江、香格里拉

IloveJJ 發表於 19-10-10 11:51
我都想帶阿仔去廣州歷史文化遊,不過我哋真係無乜呢啲知識,都唔知點介紹,加上細仔唔喜歡歷史,又無理由 ...
除了歴史文物,大陸仲有樂園eg 長隆,要有大自然可以去青遠玩急流,再唔係就去桂林clubmed。身邊好多朋友都對大陸旅遊有些抗拒(包括我小朋友),但其實有些地方設施質素已追近hk (文化差異還是有的), 揀d質素好的團,慢慢增加對中國歷史興趣

IloveJJ 發表於 19-10-10 12:41
我哋去過好多次短遊啦!自從開咗高鐵,去咗357次啦!我哋就係去玩既多囉!但其實又想帶大仔行下歷史野。不 ...
e加大6景點門票唔平架,加埋加埋都好金,我原本想自由行高鉄去桂林,計完條數最後都放棄左個念頭。跟團唔洗煩,自由行自然自由d,各取所需。
我是理科人,讀書時都是對歷史冇興趣架(中n西),反而出來做野後和同事去北京先知原來紫禁城咁正

回覆 IloveJJ 的帖子

重點是多些接觸中國人和物,再加書和tv, 慢慢培養小朋友的興趣,然後先去museum

琴晚終於見到個女draft緊time table, 全是星期六日......

我上次join咗永安團去廣州融舒和清遠大球拍, 但真係頂唔順d早/午餐時間咁近, 同埋好大碟餸, 每餐食剩好多好嘥食物.....

annielui 發表於 19-10-10 15:55
我上次join咗永安團去廣州融舒和清遠大球拍, 但真係頂唔順d早/午餐時間咁近, 同埋好大碟餸, 每餐食剩好多好 ...

大球拍我們冇乜興趣,所以冇去。跟團d細節太執著只會令自己玩得唔開心,我一開始就expect 歺歺冇好野食,若食物turns out ok已當係bonus, 領隊做了他的工作就一定比滿分,之前會和小朋友討論滿意度,什麼事都可成為teaching moment.

annielui 發表於 19-10-10 15:46
琴晚終於見到個女draft緊time table, 全是星期六日......

好開始,安排星期六日溫都正常,平日返學又要做功課咁忙,邊有時間溫。

我仔除非有quiz,否則佢平日係唔會溫書。

妹妹頭    發表於 19-10-11 08:48

IloveJJ 發表於 19-10-10 12:41
我哋去過好多次短遊啦!自從開咗高鐵,去咗357次啦!我哋就係去玩既多囉!但其實又想帶大仔行下歷史野。不 ...
唔使跟團,我都係到了要參觀的地點,入去景區,直接請正規的導遊講解。通常100-200RMB,講的好好,而且專門講俾我哋一家人聽,隨時可以問問題,還可以幫手影相。
如果想了解多些中國歷史,我最推薦去西安。因為第一可以睇兵馬俑,好震撼。第二,陝博,全國數一數二的博物館,免費,不過要排大隊呀。第三,碑林,中國幾千年的文化全部濃縮在一起(一定要請導遊講解,而且可以請多幾一次,因為我發現不同人講解的重點唔同,唔會錯過珍藏)

如果近D,高鐵方便去的話,武漢都可以考慮。
湖北博物館竟然都多珍藏,有秦朝的律法竹簡睇,還有越王勾踐劍。

IloveJJ 發表於 19-10-10 22:10
我睇返我仔學校功課,其實做功課已等於溫習,佢都係要你了解課本先做到,咁做既過程已等於溫習咗。
...
中學功課未必會明日交,能否當溫習好睇學生對做功課嘅態度,我認為最重要是學生能明白自己所學。
我仔由小學到而家平日都唔會要求佢要溫習(除了測/考/默書),每個人有自己讀書方法,我反而鼓勵佢唔明白嘅地方要主動去問/去找答案,切勿把問題積壓。

IloveJJ 發表於 19-10-10 23:03
你講得好吸引喎!請正規導遊係响邊度請既呢?每個景區大都有架?
大的景區入門之後,或者售票處隔離,通常都有。叫做“導遊”或者“講解”。通常選擇5A加世界文化遺產果D,一定值得睇,而且國家監管比較嚴格,唔使擔心亂來。復活節去玩最好,因為內地未到黃金週,還屬於淡季。
揀平日去知名景區,可以少人D

‹ 上一主題|下一主題