用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 重溫 or 備課?
go

重溫 or 備課?   [複製鏈接]

各位, 女女現讀S1, 如每日時間有限, 各位會選擇用作重溫 or 備課?
或某些科目必須要備課?(做功課=重溫? / 不需要備課,上堂留心便可?)
Thanks for your sharing
   8    0    0    0

回覆 annielui 的帖子

我女沒有備課習慣, 除非老師講明須要預早備課, 阿女學校好多小測/默書的, 基本上每教一課就會小測/默書至少一次, 所以我當佢係"重溫"

妹妹頭 發表於 19-10-3 10:32

我女沒有備課習慣, 除非老師講明須要預早備課, 阿女學校好多小測/默書的, 基本上每 ...
X2

回覆樓主:

如果老師有心機教,重溫今日已教嘅+略睇一次明日要教嘅。
如果老師 hea 教或唔識教,最遲周末應先備定課。

Thanks for sharing, 因為見好多人話中學科科英文, 如果唔先查字典/備課上堂會唔明, 但實際上好難實行,
因為平日除咗做功課, 要溫默書, 小測, 再要抽時間睇書做閱讀報告, 時間已經無咩剩, 星期六半日參加制服團隊,星期日想出外走走放鬆吓….莫講話備課….UT咁多科都唔知點分配時間溫….雖然我女堅持佢自己溫, 但都想比到個大方向佢…..

回覆 YolandaTam 的帖子

Thanks,咁我先當老師有heart, 如果時間有限,
妳會溫習or備課?

回覆 妹妹頭 的帖子

thanks, 沒有備課, 但會唔會先查定字典? 因我女是中小上英中, 所以英文方面不是太強

我女學校絕大部份都係由中小上英中, 我唔覺對課文理解出現問題喎, 剛上中一, 比小小時間佢地去適應, 我女中一都沒有預早查定字典依樣野, 又唔覺佢出現問題, 放心啦

annielui 發表於 19-10-3 11:25

Thanks,咁我先當老師有heart先, 如果時間有限,

數學會暑假備定,開學後係操練期。
其他可能平日溫習週末備課。
另外,如果平時有閱讀英文書習慣,照理中小升英中唔至於難到應付唔到吧!
我女而家中四,當年中小英文考級中間,升英中科科英文都唔駛查字典喎,放心。

我女細時都有睇書習慣, 但並沒有堅持到而家……多謝妳意見, 希望我女好似妳小朋友咁聰明可以順利過度.

回覆 妹妹頭 的帖子

多謝妳!!!!我都希望佢可以慢慢摸索到啱自己既學習方法

回覆 TwinWong 的帖子

讀書方法好個人, 學生資質又唔同, 仲要睇下你想達到咩水平(以分數、名次計) 。

我仔就好似妹妹頭囡囡咁,冇備課冇重溫既習慣,兼且未做過課外練習(數學除外), 但一到測考, 佢就會認真溫書嗰類人。

妹妹頭    發表於 19-10-3 13:05
妹妹頭    發表於 19-10-3 13:04

回覆 October. 的帖子

多謝妳意見呀! 我女溫習都算好專心, 不過而家咁多科唔知點分配時間去溫....小學時每一科都全力以赴去溫, 見有D前輩話中學最緊要搞掂主科中英數, 通識? 其他科要取捨, 係咪真係要咁呢.......

我個人睇法, 初中每科都好重要, 因為如果唔認真去讀/溫, 就唔會清楚自己對邊科有興趣同比較容易去掌握, 升到中三時, 就會容易知道點樣去選科, 而且, 就算HISTORY, GEOG, SCI, 中史都會計落總平均分, 我自己覺得缺一不可....

回覆樓主:

如果可以,盡量每科喺級頭半, 心儀科目頭三份一啦。但如果心儀科目位少競爭大(例如男女校嘅化學物理M1/M2),可能要辛苦啲,頭四份一先至穩陣嘞。

回覆 妹妹頭 的帖子

認同!!! 小學時都是認真對待每一科,關乎到讀書態度問題 , 雖然時間有限, 但儘力吧!

如果小朋友堅持要自己搞掂所有學習上既嘢, 係咪真係完全放手比佢試吓好呢? 功課/默書/小測呢d細嘢好似都ok….到YT, exam真係不禁有些擔心, 因為佢好似仲未掌握到時間運用…. 我成日忍唔住口想指點吓佢迷津

明白, 感謝!!!

‹ 上一主題|下一主題